Kreće vađenje evropskih viza u Ligi Evrope, TSC u potrazi za čudom u Pireju

Autor: Milovan Longinov
četvrtak 14.12.2023.
13:00
Izvor: Sportske.net

Tim iz Bačke Topole ide na sve ili ništa…

STARSPORT
STARSPORT

Povezane vesti

Uvođenjem novog, trećeg kontinentalnog takmičenja u Evropi, Liga Evrope postala je još uzbudljivija jer daje mogućnostu klubovima da se bore za nešto do poslednjeg kola grupne faze. Tako će biti i ove sezone jer su siguran prolaz direktno u osminu finala Lige Evrope pred poslednje kolo obezbedili samo Atalanta, Liverpul i Bajer Leverkuzen. Pre toga biće odigrana još jedna runda, dok će svi trećeplasirani timovi u svojim grupa takođe prezimiti u Evropi, ali u okviru Lige konferencija.

Srpsku javnost najviše će interesovati ishod borbe u grupi A gde se takmiči predstavnik Srbije TSC iz Bačke Topole. Izabranici Žarka Lazetića iz utakmice u utakmicu ostavljaju sve bolji utisak, naročito na domaćem terenu gde su i uspeli da osvoje jedini bod koji ih ostavlja u borbi za plasman u nokaut rundu Lige konferencija. 

Sve je počelo gostovanjem Vest Hemu u Londonu gde je TSC i poveo golom Petra Stanića, ali su “čekićari” ubrzo pokazali razliku u kvalitetu i slavili sa 3:1. U drugom kolu dogodio se istorijski bod za TSC u grupnoj fazi evropskog takmičenja kada je u Bačkoj Topoli remizirao sa Olimpijakosom koji imao dva gola prednosti, sve do izjednačujućeg pogotka Pantovića u 90. minutu. Poveli su Topolčani i protiv Frajburga u Srbiji, izdržali čitavo poluvreme, ali su Nemci zahvaljujući sjajno Vinćencu Grifu sa tri njegova gola odneli pobedu. Usledio je bolan poraz u Frajburgu gde je naš predstavnik ispraćen sa pet golova u mreži, dok je utiska donekle popravio minimalni poraz od Vest Hema kod kuće kada je TSC primio gol tek u poslednjim trenucima meča. 

Tako dolazimo do jedve veoma neobične situacije u kojoj klub iz Bačke Topole na kraju može i do evropskog proleća, ali za to mu je potreban veliki podvig. Izabranici Žarka Lazetića gostovaće Olimpijakosu u Pireju gde timovi usled zapaljive atmosfere teško izvlače bodove. Stanje u grupi A se donekle iskristalisalo. Vest Hem i Frajburg će u međusobnom okršaju odlučiti ko će preskočiti jednu rundu u Ligi Evrope, dok će se Olimpijakos i TSC boriti za mesto u Ligi konferencija. Bilo kakva pobeda tima iz Bačke Topole će ga odvesti tamo jer je remizirao sa Pirejcima na domaćem terenu, pa bi posle izjednačenja u bodovima imali bolji međusobni skor. 

Grupa B je ove sezone predstavljala pravi raj za “ultrase” širom sveta jer su se u njoj našla tri tima sa vatrenom podrškom sa tribina, ali i prilično turbolentnim sezonama. Situacija je slična kao i u prethodnoj grupi. Brajton će ugostiti Marsej i taj će meč odlučiti ko će preskočiti jednu rundu u daljoj fazi Lige Evrope, dok će u Amsterdamu sve prštati u duelu sa AEK-om iz Atine. “Kopljanicima” je potrebna pobeda kako bi se dokopali proleća u Ligi konferencija, posle velike krize konačno su zaigrali bolje u Erediviziji i već se bore za mesta koja vode u Ligi šampiona. Sa druge strane, AEK-u je potrebno samo da ne izgubi u Amsterdamu, ali to je često lakše reći, nego uraditi.

Grupa C jedna je od najneizvesnijih u čitavom toku Lige Evrope. Ono što je jedino poznato jeste da su Betis i Rendžers obezbedili evropsko proleće, da li u LE ili u LK ostaje da se vidi posle poslednjeg kola. Sparta Prag može sve strane - od nokaut runde dva evropska takmičenja do kraja kontinentalnih snova. U najnezavidnijoj situaciji je Aris iz Limasola kojem je potrebna pobeda u poslednjem kolu nad Spartom veća od jedne razlike kako bi se dokopala Lige konferencija. Betis i Rendžers će svoje dalje evropske karte raspodeliti u međusobnom duelu u Sevilji kada ćemo videti pravi evropski spektakl.

U grupi D su stvari prilično jasne. Atalanta je do sada bez poraza i zbog toga će grupu okončati na prvoj poziciji bez obzira na ishod meča u Poljskoj protiv Rakova. Rundu više će morati da preskoči Sporting iz Lisabona u Ligi Evrope, dok će se za mesto u Ligi konferencija boriti Šturm iz Graca i Rakov. Šturm će možda imati nešto teži zadatak jer će gostovati Sportingu, dok se Rakov uzda u to da će Đanpjero Gasperiti na gostovanju u Poljskoj poslati kombinovan sastav. Kako stvari stoje u ovom trenutku, LK čeka Šturm, ali ne bi bilo iznenađenje videti Rakov na toj poziciji.

Liverpul je u okviru grupe E sebi dozvolio samo jedan poraz i to proti Tuluza, ali je bez obzira na to dosta lako i ubedljivo obezbedio prvu poziciju i prolaz u osminu finala Lige Evrope. Raspodela dve preostale evropske karte biće nešto dramatičnija. Tuluz je u najboljoj situaciji jer ima osam bodova, dok Union iz Belgije ima pet. LASK je poslednji sa tri boda, pa čak i on ima ambicije da se dokopa Lige konferencija. Ukoliko “redsi” odmore svoje ključne igrače, Union bi mogao da profitira i preskoči Tuluz kojeg čeka neugodno gostovanje motivisanom LASK-u iz Linca. 

Grupa F nije neizvesna kada su u pitanju mesta koja vode u Ligu Evrope. Ren je prvi sa 12 bodova, Viljareal ima 10 i to su dve ekipe koje će u međusobnom duelu u Francuskoj odlučivati koji će preskočiti jednu nokaut rundu u drugom po jačini evropskom takmičenju. Panatinaikos ima četiri boda i dočekaće Makabi iz Haife pred praznim tribinama zbog dobro poznate političke situacije u Izraelu. Izabranicima Ivana Jovanovića potrebno je samo da ne izgube protiv Makabija da bi obezbedili mesto u Ligi konferencije, što mnogi i očekuju. Stvari su, dakle, prilično jasne u ovoj grupi.

Još je jasnije u grupi G gde kolo vodi praška Slavija sa 12 osvojenih bodova do sada. Druga je Roma sa 10 i upravo će ova dva tima voditi borbu za direktan prolazak u osminu finala Lige Evrope. Servet sa pet bodova u “džepu” ima Ligu konferencija i rasterećen će doći na gostovanje u Pragu. Poslednji je Šerif iz Tiraspolja koji stiže u Rim, pa Roma ima laku šansu da ostvari novu evropsku pobedu. Ali, ni ona neće biti dovoljna ukoliko Servet ne priredi iznenađenje u Češkoj. Tek sada se vidi posledica kiksa Rome u Švajcarskoj, ali Žoze Murinjo maher je za nokaut runde evropskih takmičenja…

Bajer Leverkuzen pod trenerskim vođstvom Ćabija Alonsa predstavlja jedno od najvećih iznenađenja u evropskom fudbalu ove sezone. “Farmaceuti” zauzimaju prvu poziciju u Bundesligi igrajući veoma dopadljiv fudbal, a odavno su obezbedili prvo mesto u grupi H koje ima garantuje osminu finala Lige Evrope. Interesantno, za drugo mesto će se voriti Karabag i Molde, a treća istaći da Norvežani imaju daleko teži zadatak jer u poslednjem kolu gostuju upravu Bajeru. Azeri, sa druge strane, dočekuju već prežaljeni Haken, pa će im verovatno i bod biti dovoljan da overe plasman u nokaut rundu Lige Evrope.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke