Kreću Francuzi, ljutiti PSŽ, spašavaj se ko može!

Autor: Nemanja Janošev
petak 06.08.2021.
17:00
Izvor: Sportske.net

“Sveci” žele da vrate titulu...

EPA-EFE/IAN LANGSDON
EPA-EFE/IAN LANGSDON

Povezane vesti

Ako se dobro sećamo, ni prošle godine, ni mi sami, a ni bilo ko drugi nije mogao da u najluđim snovima pretpostavi da će Pari Sen Žermene izgubiti titulu. Dešava se retko, ne toliko da bismo trijumf Lila nazvali čudom, ali samo su Monako i "Doge" u poslednjih deceniju uspele da zaustave "Svece".

Novi francuski šampionat počinje za vikend, u senci neuspeha reprezentacije koja nije uspela da ujedini svetsku i evropsku krunu, šokantna eliminacija od Švajcarske svakako je ogroman udarac za samopouzdanje Gala. Ali, klupski fudbal je nešto drugo, iako često potcenjivana, ova liga je prava fabrika za proizvodnju igrača, klupske akademije postoje više od dvadeset godina, recimo da su Francuzi najveći izvoznici kvaliteta, od postanka PL, najviše igrača iz ove zemlje je prešlo Lamanš.

Igra se tvrdo, na momente i grubo, česte su povike da najbolji igrači poput Nejmara i Mbapea nisu dovoljno zaštićeni, da dobijaju dosta batina na gostovanjima, a opet, francuski klubovi odlično igraju u Evropi, dosta fudbalera iz manjih timova nalazi lako angažmane u ostalim ligama petice, pa je i to potvrda da ih neopravdano potcenjuju.

PSŽ

Ono što treba takođe reći je da u sezonu dosta timova ulazi sa nepoznanicama. Naime, čak i PSŽ nema jasnu situaciju oko Mbapea, mada su se strašno pojačali, tri najzvučnija slobodna agenta, Donaruma, Ramos i Vajnaldum su završili u Parizu, pridodat je i Hakimi iz Intera, sada se čeka rasplet oko Pogbe. Ako ode Mbape, što je ipak malo verovatno, s obzirom na finansijsku situaciju Reala, Leonardo će se ustremiti na Kristijana Ronalda u to nema nikakve sumnje. Problem je što ne mogu da se oslobode suvišnih igrača poput Erere, Paredesa, Gajea (otkupili su Danila koji je bio na pozajmici) pa je veznom redu neverovatna gužva. Kada se sve sabere, ova ekipa je stvorena da pokori Evropu, to je ultimativni cilj gazdi iz Dohe pogotovo u naredne dve godine, tačnije do Mundijala u Kataru. I tu se manje radi o fudbalu, a više o geopolitici.

Lil

Šampion Lil će naplatiti uspeh, pisali smo, otišao je već golmana Manjan, upetljali su se oko našeg Rajkovića, Rems preti da će ih izvesti pred FIFA zbog nedozvoljenih pregovora sa igračima. Njihova titula će biti jedinstvena, kao i ona pre deset godina, jer će sigurno, ako se ostvare planovi predsednika Letanga, posle golmana Manjana biti prodati Renato Sančez i bivši diplomac PSŽ, Ikone. Ostaće tu kvalitetnih igrača, mada se pominje i odlazak holandskog štopera Botmana. Da ne zaboravimo da je osišao i Sumare u Lester, vratili su igrače sa pozajmica, ali tek treba da kupuju. Čini se da nespremni dočekuju start.

Lion 

Imaju novog trenera Petera Boša koga se sećate iz Ajaksa i Leverkuzena. Ostali su bez kapitena Depaja, pominje se i odlazak Auara koja je predsednik Ola stavio u izlog. Vrato se Dembele iz Atletika, Andersen iz Fulama ali je odmah prodat Palasu, posle dobrih partija na šampionatu Evrope. Lion bez prihoda u kovid sezoni, plasmana u Ligu šampiona mora da ostane finansijski stabilan. Novo lice je Enrike iz Vaska, stigao je De Silva iz Rena, ali čini se da će teško naći zamenu za lidera kakav je bio Holanđanin. Oni su možda u boljoj poziciji od Lila, ipak imaju više igrača, ali neće trošiti puno.

Marsej

Onoi bi mogli da budu zanimljiva priča, novac je obezbeđen pa nekadašnji selektor Čilea i trener Sevilje Sampaoli ima razlog da bude optimista. Gigant sa Mediterana se pojačava, stigao je Barsin klinca Konrad de la Fuente, Žersona iz Flamenga su platili 25 miliona, takve transfere jedino može da priušti PSŽ. Uz to Pau Lopez Romin golman je na pozajmici, Brazilski napadač Luan je stigao iz Santosa, tu je i Saliba iz Arsenala, kao i Turčin Under, još jedan igrač Rome. Sada klub pokušava da otkupi Španca Lirolu od Fiorentine, on je bio na pozajmici, a priča se i Danijelu Vasu. Kada pogledate tim, tu su još Milik, Amavi, Paje naravno, ovo je tim koji bi mogao da napravi veliki korak napred, i ne kriju, cilj je povratak u Ligu šampiona. 

Monako

Sa njima morate da računate, još odmeravaju eventualne kupovne, dosta igrača se vratilo sa pozajmica, stigao je golman Nubel iz NBajerna, prodali su Balo-Turea Milanu, Žila ekipi Benfike, Nemac Henriks je otišao u RB Lajpcig, to je jedan od najvećih transfera ovog leta iz Francuske. Ali i dalje imaju dobar tim, predvođen Fabregasom, Ben Jederom, tu je i naš Strahinja Pavlović, i niz mladih igrača Badiašile, Čuameni koji su meta veliki klubova. Za Monako nema zime, imaju strašnu školu, kupuju mlade igrače uz par starijih koji su referenca i lideri. pa bi tim Nika Kovača mogao ponovo u top 3.

Ren

Bretanjci su prošle sezone platili ceh istorijskom igranju u Ligi šampiona, sada će biti lakše, ponovo će biti koncentrisani na prvenstvo. Loik Bade i Sulejmana Kamalden su plaćeni ukupno 32 miliona evra, Lensu, odnosno Nordsjelandu. Moguće je da će troškovi biti namireni prodajom Kamavinge kome ističe ugovor narednog leta. Nekoliko igrača je otišlo u Tursku i manje klubove, ali to nije unelo mnogo para u kasu. Ren je u vlasništvu najbogatije francuske porodice Pino, oni su među najbogatijim ljudima na svetu, ali kraljevi mode ulažu u mlade igrače, prodaju skupo, izbacili su zaista neverovatne fudbalere iz škole i nastaviće u tom pravcu. Koač Ženesio traži golmana, u igri je Robin Olsen bivši čuvar mreže Rome. Tim je solidan, možda prodaju Mbaje Nianga koji se vratio sa pozajmice iz Al Ahlija, tu je Žeremi Doku koga ste upoznali na EP. Prošle godine bili su šesti, sada žele više.

Nica

Na čitavoj obali, ako izuzmemo Monako bilo je dosta ulaganja, uz Marsej, pojačao se i njihov najveći rival Nica. Ako publike bude na stadionima ove sezone, derbi Mediterana će biti žestok, jer bi i "Orlovi" mogli da se umešaju u borbu za vrh. Oteli su šampionskog trenera Galtijea Lilu, on je zamenio Vijeiru, niko nije bio zadovoljan devetim mestom. Sada imaju Džastina Klajverta, Marija Leminu, stigao je Melvin Bard iz Liona, Pablo Rosario iz PSV Ajndhovena, otkupljen je Todibo iz Barselone za 8.5 miliona evrai uloženo 15 miliona u Kalvina Stangsa iz Alkmara.  I kada pogledate ekipu koja će sigurno biti dosta pojačana u narednih par nedelja (pominje se i par sjajnih igrača iz druge lige Beka-Beka iz Kaena, recimo), po nama je Nica među top 6 ili 7 timova ove sezone i spremna za mnogo značajnije role nego prethodnih godina.

Lens

Lensovo najveće pojačanje je Gael Kukuta iz Amijena, nekada obećavajući fudbaler Čelsija, stigao je golman, Venecuelanac Farinez, Mačado i Vesli iz Tuluza i još par igrača koji će pojačati konkurenciju. Ali, Loik Bade stub odbrane je prodat Renu, žele Čalobaha još jednog produkta Čelsijeve škole. Pali su prošle godine u finišu, ali i dalje imaju solidnu ekipu. Druga sezona po povratku je teža, no imaju kvalitet u najmanju ruku za sredinu tabele.

Monpelje

Sa klubom iz Ositanije koji predvodi živopisni predsednik Luj Nikolin nikada ne znate. Bili su osmi prošle sezone, solidan plasman, ima tu dobrih igrača poput Sakoa, Ristića, dugo je u klubu Pedro Mendeš. Za sada nisu menjali tim, došao je Tuler Mateus iz Flamenga na pozajmicu, Sako će biti komandant odbrane, pustili su Le Taleka, tu je još Škuletić, sve u svemu ne bi trebalo da brinu oko opstanka. 

St. Etjen 

Les Verts su malo popravili plasman i nekako završili u sredini, mada su veći deo prvenstva bili blizu najugroženijih timova. Naime "Zeleni" su daleko od nekadašnje slave, gledaju preko plota u Lion koji je preuzeo primat u regiji. Za sada nema pojačanja za Kloda Puela, vratili su se igrači sa pozajmice, neka velika imena poput Debušija, Modesta moraju da ustupe mesto mlađima, ali tu kvaliteta za neke ozbiljnije snove nema. 

Bordo

I "Žirondinci" su daleko od nekadašnje slave mada je dolazak na klupi Vlade Petkovića doskorašnjeg selektora Francuske svakako podigao temperaturu. Ovaj tim je završio takođe u sredini, predvodi ih Koščelni, tu su Adli koji je ovećavao u PSŽ, zaboravljeni Džimi Brijan koji je na kraju karijere, pa Ruben Pardo koji je mnogo bolje igrao u Sosijedadu. Nema više Hatema Ben Argfe, našeg Jovanovića, Seri se vratio u Fulam, tek sada dolaskom trenera uslediće verovatno i kupovine, ali ni klub sa francuskog zapada ne uliva neko poverenje da će opet značiti u tamošnjem fubdalu.

Mec

Oni imaju tim prepun Afrikanaca, vodi ih Korzikanac Antoneti koji zna kako se opstaje. "Les Grenats" su bili na sredini tabele prošle godine i nemaju ništa protiv da tu ostanu. Prodali su Viktorijena Sočiju, gledali smo ga protiv Partizana, stigao je Amin Basi iz Nansija, i oni će pokušati do kraja prelaznog roka da kupe još par igrača iz drugoligaških klubova, za više nemaju, ali i to je taktika koja daje rezultat.

Nant

Davili su se i preživeli po povratku u elitu. Jednostavno, nije im išlo, na kraju su kroz baraž sačuvali opstanak. A tim nije toliko loš, Fabio, golman Lafont, Kevin Augustin, Korča, Španac Ćirivela koji nije dobio šansu u Liverpulu, hajde da ne nabrajamo tek više vrede od 18. mesta. "Kanarinci" se nadaju da će izbeći borbu za opstanak, na klupi je iskusni Kumbuare, preuzeo ih je u februaru i protiv Tuluza u plej autu izborio opstanak, čime je zaslužio stalno mesto na klupi. Golman Lafont iz Fiorentine, nekada proglašavan za "italijanskog Bufona" je veliko pojačanja, doveli su Remija Dešana iz Šarloe, Ciprijena Vilana iz Parme. Otišao je Imran Luza u Votford i to je najveći gubitak, ali nekako mislimo da će "Kanarinci" imati bolju sezonu.

Ostali su verovatno u borbi za opstanak. Lorijen ima prosečan tim, ali izvukli su se prošle godine, Strazbur je doveo Lukasa Perina i Kevina Gameira, kao i Filu iz Gdanjska, sa iskusnijim igračima imaju veće šanse. 

Anže je tim koji za razliku od većine insistira na lepom fudbalu, došao je Mendi Batista iz Nanta, ponovo su doveli relativno neiskusne, ali talentovane igrače, imaju kontinuitet što bi moglo da bude važno.

Rems ima problem sa našim Rajkovićem koga ne puštaju u Lil, napunili su kasu od Bulajea koji je otišao u Viljareal. Brest je najgori od timova koji su prošle godine ostali u ligi, Roman Pero je otišao u PL, stiglo je par pojačanja iz Rena, Belgije, ali sve to na gomili deluje loše. Prošle godine ih je iskusni Mišel De Zakarijan izvukao iz pakla u finišu sezone. 

Od timova koji su ušli, Troa je potrošila mnogo više novca od Klermona, Balde, Isa Kabore iz Sitija, Kuame iz Lila, Brazilac Metinko, Ripar i još par novih igrača, oni deluju bolje nego Klermon, na kraju bili su šampioni druge lige, poznato lice na klupi Loran Batle. sećate ga se kao igrača, dve godine je u Troi, produžio je ugovor posle promocije. 

Bili smo opširni, upoznali vas detaljno sa dešavanjima, a na sledećoj strani predložićemo neke outright opklade. 

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke