Kremonezeov evropski trofej

Autor: Mladen Heleta
sreda 06.12.2023.
14:15
Izvor: Sportske.net

Malo je poznato da klub iz Kremone ima i jedan internacionalni pehar u svojim skromnim vitrinama…

PA-EFE/FILIPPO VENEZIA
PA-EFE/FILIPPO VENEZIA

Povezane vesti

Ove nedelje na programu su dueli osmine finala Kupa Italije, a kao ime sa najmanjom reputacijom nameće se drugoligaš Kremoneze. Klub iz Kremone je do ove faze takmičenja stigao trijumfom nad Krotoneom posle produžetaka, a isti recept primenio je i u narednoj rundi kada je eliminisana Ćitadela. Prošlogodišnji prvoligaš je ove sezone pretendent za povratak u elitno društvo italijanskog fudbala pošto zauzima treću poziciju u Seriji B sa 25 bodova, pet manje od Venecije i Parme.

 “Sivo-crveni” postoje punih 120 godina, klub je to bogate istorije, ali sa ne previše trofeja u svojim vitrinama. Ipak, jedan internacionalni se posebno izdvaja, osvojen u sezoni 1992-93 godine.

U pitanju je sada već počivši Anglo-italijanski kup osnovan 1970. godine zamišljen kao okršaj klubova iz Engleske i Italije. Takmičenje je osnovao Luiđi Peronaće koji je ostao upamćen kao prvi pravi fudbalski agent na Ostrvu. Želeći da pojača kontakte dveju zemalja što bi i njegovom poslu donelo boljitka. Peronaće je dobio podršku sa ovaj nesvakidašnji turnir, a prvo finale ostalo je upamćeno po velikim sukobima navijača Svindona i Napolija. Na kraju, ostrvski tim proglašen je pobednikom, međutim turnir je dobio veoma lošu reputaciju zbog okršaja navijača na tribinama, ali i grubosti fudbalera na terenu. Turnir je zaživeo 1976. godine, ali ovoga puta pravo nastupa imali su poluprofesionalni klubovi iz ove dve zemlje, da bi takmičenje nakratko bilo prekinuto 1986. godine.

 Šest godina kasnije, turnir je uspostavljen pod izmenjenim sistemom i sa klubovima iz drugoligaškog ranga. Te 1992. godine, igrale su se dve grupe od po osam timova, a svaki je sa svakim igrao po jednom. U polufinalu su se našla po dva engleska i italijanska klubova - prvi par činili su Brentford i Derbi Kaunti, dok je drugi bio Kremoneze - Bari.

 Ostrvski derbi pripao je Derbiju posle dve veoma uzbudljuve utakmice, a “ovnovi” su prošli u finale zahvaljujući pravilu gola u gostima. Italijanski okršaj nije bio tako neizvestan, Kremoneze je u prvom meču završio posao pobedivši na domaćem terenu sa 4:1, dok je u Bariju bilo 2:2.

 Finale Anglo-italijanskog kupa 1993. godine bilo je održano 27. marta na Vembliju gde su se sastali Kremoneze i Derbi Kaunti. Italijani su poveli golom Verdelija u 11. minutu, da bi u 23. izjednačio engleski fudbaler klasičnog italijanskog imena Marko Gabijadini. Ipak, drugo poluvreme pripalo je izabranicima Luiđija Simonea koji su golovima Maspera i Tentonija osvojili ovaj internacionalni trofej koji je zaživeo sve do 1996. godine kada je odigrano poslednje izdanje. Italijanski klubovi bili su daleko uspešniji sa čak 15 pobeda, dok su Englezi osvojili šest trofeja.

 Kremoneze je naredne sezone uspeo da se plasira u Seriju A i doživi svoje najbolje godine u istoriji kluba. Deo elite bili su osam sezona sa prekidima, pre nego što su prošle sezone ispali u Seriju B.

Vratimo se u sadašnjost, Kremoneze će gostovati Romi u osmini finala Kupa Italije, taj meč zakazan je za 3. januar, ali ova faza najmasovnijeg fudbalskog takmičenja na Apeninima počela je već ove nedelje. Lacio je sinoć pobedio Đenovu 1:0,  a večeras se sastaju Fiorentina i Parma.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke