Kristal Palas - Majstorski rad Pata Vieire!

Autor: Darko Mitrović
nedelja 10.04.2022.
12:24
Izvor: Sportske.net, Boris Jovanović

Svi smo se prevarili…

EPA-EFE/SEBASTIEN NOGIER
EPA-EFE/SEBASTIEN NOGIER

Povezane vesti

Niko ovo nije očekivao. Jednostavno, na većini kladiona Palas je slovio za jednog od najvećih kandidata za ispadanje. U trenerski kredibilitet Partika Vieire se sumnjalo, mada on insistira da se ne priča o njegovoj fudbalskoj karijeri, mediji su radili upravo suprotno.

Kao da su ga otpisivali rečenicom, "Bio je veliki igrač u PL, ali..."

Sada nekoliko meseci posle, Kristal Palas je na putu najvećeg uspeha u istoriji kada je PL u pitanju, a igrače i protiv Čelsija na Vembliju za drugo finale FA Kupa u šest godina.

Svaka priča oko opstanka je razrešena tokom poslednja dva meseca kada je usledila serija od 10 mečeva bez poraza u prvenstvu. Podsetimo Vieira je bio favorit na početku sezone u trci za prvi otkaz u PL, sada niko to ne pominje.

On mirno prihvata uspeh, uz tvrdnju da je to posledica rada i poverenja u igrače koje ima, iako je javnost sumnjala u kvalitet. Što se tiče činjenice koju je Vilfred Zaha otkrio u prepisci na Whats Up sa saigračima da atmosfera u svlačionici nikada nije bila bolja, Vieira se nije preterano time bavio.


"Kad pobeđuješ onda si srećan, nema drugog razloga, bodovi donose atmosferu", objasnio je.

Ovo sa pobeđivanjem je nategnuto, istina je da su "Orlovi" sa "Selharsta" pobedili samo osam puta od početka, ali su izgubili tek devet mečeva, manje od četvrtoplasiranog Totenhema, isto kao Arsenal kome su očitali lekciju u ponedeljak uveče.

Sumnje u Francuza su delom rođene posle boravka u Nici, mada se zaboravlja da ih je uveo u EL, da je napravio najmlađi tim u tom takmičenju, ali kada je usledilo pet poraza, dobio je otkaz.

Nije bio ni blizu klupe u Palasu i on to zna. Naime, prvo se pojavio Nunjo Ešpirito Santo, ali se nije dogovorio oko novca. Vlasnik Stiv Periš je želeo Lamparda, Houva, pominjani su Valerijen Ismael i Stiv Kuper. Ponudu je imao Lučijen Favr, ali on je čekao bogatiji Njukasl, pa je Vieira potpuno neočekivano dobio priliku.

Nije da je sam legendarni kapiten Arsenala bio bez ponuda. Šampion Lil se raspitivao kada je Galtije preuzeo Vieirin bivši posao na rivijeri u Nici. Zvali su ga iz MLS, pominjan je i Fulam, ali je trener odigrao pametno. Naime, Vieira je odlagao odluku sve dok je postojala šansa da završi u PL. Na kraju je Pariš ubedio sa svoje jahte na Azurnoj Obali ostale akcionare da je Vieira koji nije pominjan pravo rešenje i avantura je počela.

Iako nije dovodio igrače, bio je konsultovan, imao uticaj kada je stigao Šveđanin Joakim Andersen koga je poznavao iz Liona, ali ostala pojačanja poput Odsona Edurada, Galahera koga im je pozajmio Čelsi. Olise mladi francuski reprezentativac koga je novi trener ubedio da dođe bio je pobeda nad bogatijim klubovima.

Iako je sve bilo brzo i neočekivano, Vieira je odmah ubedio ljude u klubu da su napravili pravi potez. Po ceo dan je bio u klubu, radio sa igračima, viđan je nad detaljnim planovima za sutrašnji trening dok bi kasno večerao u jednom italijanskom restoranu u blizini trening centra u Kopersu.

On je ubedio igeače u promenu stila, Palas je mnogo ofanzivniji i angažovaniji nego pod tradicionalistom Hodžsonom. Vieira nije uspeo da reši sve problem, recimo, primaju dosta golova u finišu, prekidi su problem, ali kako je sezona odmicala Palas je igrao sve bolje. Analitičari u Engleskoj tvrde da je menadžer pre svega pravim pristupom igračima izvukao najviše i da tim vredi više nego pojedinci koji su deo ekipe.

Igrači kažu da Vieira vrlo precizno objašnjava šta želi, ume da prepozna najbolju poziciju za igrača, Galaher je fantastičan cele sezone iako na njega Čelsi nije praktično ni računao. Uz to fudbaleri su oduševljeni mirnoćom trenera, jedini na koga viče tokom meča je Zaha. Razlog je jednostavan, Vieira smatra da Afrikanac kao najveća zvezda tima ima i najveću odgovornost i na to ga stalno podseća.

Ono šmo videli protiv Arsenala u ponedeljak bila je eksplozija samopouzdanja. Tačno možete da vidite kako Kristal Palas napreduje, u nekim ranijim mečevima protiv timova iz vrha bio je prisutan strah, sada imaju poverenja u sebe. Stvari su se okrenule za 180 stepeni od onog uvodnog poraza od Čelsija koji je pojačao crne slutnje o ispadanju.

I sada, umesto toga Kristal Palas cilja najbolji plasman od osnivanja PL. Ono što oduševljava navijače je stil. Bilo je rezultata i pod Hodžsonom, ali sa Vieirom je stigao i atraktivan fudbal. Nagrada će biti i polufinale kupa, a mnogi igrači pamte Vierine reči posle prvih par mečeva sezone kada su ih otpisivali.

"Ako mislite o tome šta drugi misle o vama rasipate energiju. Fokusirajte se na ono što očekujete od sebe, ne dajte da vam razbiju koncentraciju".

Danas zvuči kao proročanstvo u trenutku kada su "Orlovi" deveti u ligi, što zaista ni najveći optimisti nisu mogli da predvide.

I gotovo svi tvrde, Patrik Vieira je tim učinio boljim i svima nam održao lekciju, da ne izvlačimo prerane zaključke.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke