Krtice i klanovi oterali Nagelsmana, ali i dočekali Tuhela!

Autor: Milovan Longinov
subota 01.04.2023.
10:30
Izvor: Sportske.net

Istorija se ponavlja, Bajern Minhen ne može bez drame.

epa
epa

Povezane vesti

Fudbalski klub Bajern Minhen šokirao je sve svoje navijače, sve igrače unutar svlačionice i javnost širom sveta kada je tokom ove reprezentativne pauze odjednom odlučio da smeni Julijana Nagelsmana i istovremeno imenuje Tomasa Tuhela kao njegovu zamenu.

U trenutku kada je Bajern u igri za sva tri trofeja ove sezone, posle 8/8 pobeda u Ligi šampiona i to kada su mu rivali bili Barselona, Inter i PSŽ, uprava je procenila da je najbolja odluka da Nagelsman dobije otkaz, odnosno da sezonu završi Tomas Tuhel.

Pozadina čitave ove priče ima nekoliko segmenata koji prilično bacaju sumnju da je odluka uprave Bavaraca bila samo "sportske" prirode. Naprotiv, izgleda da je 35-godišnjem Nemcu, po njihovoj proceni, Bajern bio preveliki zalogaj u ovom trenutku. Prema onome što je bilo dostupno javnosti putem medija i raznih izvora na društvenim mrežama, Hasan Salihamidžić i Oliver Kan odlučili su da smene Nagelsmana iz tri razloga - taktičih odluka, menadžerskih sposobnosti i privatnog života mladog Nemca. Zbog svega toga, Bajern je opravdao svoj nadimak iz davnina FK Holivud. Ali, da krenemo redom.

Lutanja u taktičkim promenama

Julijan Nagelsman je od dolaska u Bajern probao da igra u čak tri različita sistema. Pa dolasku iz RB Lajpciga, želeo je da igra u prepoznatljivoj 4-2-2-2 kao učenik škole Ralfa Rangnika, iz kluba iz kog je i došao. Nagelsman je ubrzo uvideo da to baš i ne funkcioniše, pa je malo prilagodio formaciju promenom u 4-2-3-1. Suštinski gledano, tim je sa njim igrao napadački i efikasno, golovi nisu izostajali, jer Bajern sa njim na klupi dao 255 golova na 84 utakmice. Uz to, Bajern je slavio na čak 60 mečeva, ali je problem bio što je primio čak 84 gola, ravno jedan po meču, što je Bajernu često oduzimalo bodove. Salihamidžić i Kan su javno otkrili da je Bajern tokom dva perioda imao ozbiljan pad kada je na 10 mečeva pobedio samo pet puta.

"Ovo je bila najteža odluka koju sam morao da donesem od kako sam u Bajernu. Julijan je odličan trener, uradio je mnogo toga dobrog, ali smo imali oscilacije u dva navrata. Kada smo ispali prošle sezone iz Lige šampiona i sada na startu 2023. godine. Morali smo da donesemo najbolju odluku za napredak i razvoj kluba", rekao je Salihamidžić.

Klanovi unutar svlačionice

Ovo je možda i najveći problem koji je isplivao posle Nagelsmanovog odlaska. Najpre, Leon Gorecka i Džošua Kimih, kao domaći igrači, stali su u odbranu svog trenera i priznali da su šokirani odlukom uprave kluba. Gorecka je bio posebno glasan, jer je priznao da su nekada i igrači bili krivci za neuspehe.

"Lično, nikada nisam imao problem sa Julijanom, ali ne znam da li je tako bilo i sa ostalima. Moramo da verujemo ljudima iz uprave da rade najbolje stvari za klub. Tako funkcioniše fudbal i moramo da prihvatimo te stvari profesionalno. Ali, nije loša stvar ako si nekad iskren i ako te neke stvari pogode lično. Možda smo i mi igrači krivi, da smo odigrali bolje na nekoliko mečeva i pobedili, on ne bi otišao, ali treneri su ti koje klubovi menjaju", naglasio je Gorecka.

Upravo se nakon ove izjave pojavila priča koju je eksluzivno plasirao Bild - svlačionica Bajerna podeljena je po klanovima. Prvi je bio uz Nagelsmana, predvodili su ga upravo Kimih i Gorecka, a uz njih su bili De Liht, Upamekano, Pavar, ali su veliki protivnici postali golmani Manuel Nojer i Sven Ulrajh zbog odluke da otpusti trenera golmana Tonija Tapalovića. Osim njih, sa Nagelsmanom se nisu slagali - Sadio Mane, Liroj Sane, Džamal Musijala, Serž Gnabri, Žoao Kanselo.

Nije tajna da je upravo poslednji na ovom spisku - Kanselo, brže nego što se očekivalo dobio ulogu rezerviste o čemu je i javno govorio Nagelsman. Gnabri i Mane su takođe bili rezervisti u poslednje vreme, a navodno se Senegalac posvađao sa Nagelsmanom pošto je u revanšu sa Pari Sen Žermenom odigrao samo osam minuta.

Privatni ispadi i buran emotivni život

Julijan Nagelsman nije bio "cvećka" van terena. Mladi stručnjak ostavio je prošle godine suprugu i dvoje dece jer se zaljubio u Lenu Vurcenberger, zanimljivo, upravo novinarku Bilda, koji je najčešće i plasirao ekskluzive iz svlačionice Bajerna. Navodno su neki igrači osetili da ne mogu da budu iskreni i opušteni, jer strahuju da bi sve moglo da završi u novinama, što nije bio redak slučaj.

Problem je bio i taj što je Nagelsman neretko sa svojom novom izabranicom išao na mini putovanja tokom sezone, u trenucima kada se Bajern pripremao za važne utakmice. Nedavno je Nagelsman bio na skijanju, dok su treninge vodili njegovi pomoćnici, a to nije dobro prihvaćeno ni od strane uprave kluba, a ni od svlačionice.

I Tuhela čeka FK Holivud

Očigledno je da je Nagelsmanu previše toga palo na leđa od kako je stigao u najveći nemački klub, ali se postavlja pitanje - da li sve ovo čeka i Tomasa Tuhela?

Ni karakter Tomasa Tuhela nije baš pogodan za saradnju u jednoj ovako "toksičnoj" atmosferi. Javna je tajna da se zbog sukoba rastajao i sa upravom Dortmunda i Pari Sen Žermena, baš kao i letos kada je vodio tihi rat sa Todom Bolijem oko transfer politike u Čelsiju. Dakle, iako je iskusniji i drugačiji, i Tuhel ima čvrst karakter i ne baš lagan za saradnju.

Njemu ni vreme nije saveznik, naprotiv, on će do debija sa Borusijom Dortmund, svojim bivšim klubom i rivalom u borbi za titulu, odraditi samo jedan trening sa kompletnom ekipom. Nemački mediji čak pišu da će Tuhel u hodu odlučiti da li će igrati u formaciji sa trojicom ili četvoricom defanzivaca, jer je upravo i Nagelsman igrao u obe i nekako su u različitim okolnostima i jedne i druge donosile rezultate i određene pozitivne strane u igri.


Kada se podvuče crta, jasno je da se ni uprava, a ni svlačionica Bajerna neće značajno promeniti. Igrači Bajerna odjednom su razmažene primadone sa svojim zahtevima o pozicijama i formacijama u kojima žele da igraju, a Salihamidžiću i Kanu nije dovoljno da pobeđuju sve u Ligi šampiona, ako već u martu ne osvoje Bundesligu.

I zato se vraćamo na priču sa početka, da će Bajern Minhen ponovo poneti titulu FK Holivud, koja je nastala još u prošlom veku. Tokom devedesetih, igrači Bajerna neretko su bili na naslovnicima žute štampe, baš kao i treneri i funkcioneri. Franc Bekenbauer je imao aferu sa sekretaricom, Mario Basler je bio alkos sa cigarom u ustima, a i dalje se pamti animozitet između legendi kluba Lotara Mateusa i Jirgena Klinsmana. Kasnije su velike afere imali Štefan Efenberg i Oliver Kan, koji su kao igrači stranice tabloida. Tako da, istorija se ponavlja - Nagelsman je imao aferu, igrači su podeljeni, a Tuhel nema ni dva dana da se spremi za Dortmund i svega desetak da se pripremi za dvomeč sa Pepom Gvardiolom u Ligi šampiona...

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke