Kuda plovi bogata AEK jahta?

Autor: Mladen Heleta
nedelja 20.10.2024.
10:30
Izvor: Sportske.net

Velika ulaganja u Atini...

Povezane vesti

Visoko ulaganje i dovođenje atraktivnih imena ne znači nužno i uspeh. Uverili smo se u to kada je reč o svetskom sportu preveliki broj puta. U Atini veruju da će im se minuli prelazni rok isplatiti na polju trofeja, jer, teško da će moći mnogo da zarade od dalje prodaje igrača koje su doveli. Reč je o imenima koja su već zašla ili će uskoro da zađu u četvrtu deceniju života, ali i dalje važe za vrhunske igrače.

Tako su iskeširali 3.600.000 evra za levokrilnog napadača Sen Trudena Abubakarija Koitu koji je nešto mlađi. Ima 25 godina, prošle sezone je odigrao sjajno u Župiler ligi postigavši 14 golova na 28 mečeva. Zatim su 100.000 manje dali za momka kojeg domaća javnost dosta dobro poznaje imajući u vidu koliko je problema naneo Crvenoj zvezdi pre dve godine kada je nosio dres Makabija iz Haife. U pitanju je robusni napadač Francdi Pjero. To je samo početak, pošto su u tim došli poznati golman Tomas Strakoša, dugogodišnji vezista Udinezea Roberto Pereira, nekada velika nada Rome i argentinskog fudbala Erik Lamela, ali i Entoni Marsijal kojeg su delulu navijači Mančester junajteda videlo kao pretendenta za osvajača Zlatne lopte kada je stizao iz Monaka. Eh... Marsijal ima 28 godina, stigao je kao slobodan agent i potpisao je najunosniji ugovor u istoriji kluba vredan 3.500.000 evra po sezoni. Kako je reč o trogodišnjem angažmanu, do kraja saradnje će inkasirati preko 10.000.000 evropskih novčanica. Ekipu sa klupe predvodi Argentinac Matijas Almeida kojem je dolazak u AEK 2022. bio prvi angažman u Evropi. Pre toga je radio u Riveru, Banfildu, Čivasu i San Hozeu.

Čitav projekat koji je poprilično skup investira grčki biznismen Marios Iliopulos koji je bogatstvo stekao zahvaljujući prodaji brodova, luksuznih jahti... On je u klub ušao sredinom ove godine i od tada je uložio ogromna sredstva ne bi li doneo 14. titulu prvaka AEK-u, a drugu u poslednje tri sezone.  Pomislite samo na novac koji je uložio Marinakis u Olimpijakos, te njihovo osvajanje Lige konferencija. Zatim su tu i Panatinaikos i PAOK. Nema sumnje, Grci su ozbiljno zagrizli da podignu domaći fudbal na visoki nivo.

Predstojećeg vikenda AEK se sastaje u derbiju Grčke sa PAOK koji je lider ispred njih sa dva boda prednosti i ako pogledamo neku skoriju prošlost shvatićemo da je AEK poprilično dobar u mređusobnim duelima. Izgubili su poslednji, ali pre toga su crno-beli šest puta propustili priliku da ih dobiju. Njihovi mečevi obično donose golove i uzbuđenja. PAOK ne igra u nekoj spektakularnoj formi. Dobili su pre reprezentativne pauze Levadiakos 0:2, ali su ranije izgubili tri vezana meča. Dva su došla u Ligi Evrope i jedan je bio od Arisa i to na ''Tumbi''. Andrija Živković je njihov motor, igra zaista dobro. Po dva gola i dve asistencije ove sezone računajući i evropske kvalifikacije.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke