Kum(an)e, da se ne ljubimo...

Autor: Nemanja Janošev
utorak 21.09.2021.
08:14
Izvor: Sportske.net

Poraz od Bajena i remi sa Granadom produbili su mnoga pitanja na "Nou kampu“.

EPA-EFE/Alejandro Garcia
EPA-EFE/Alejandro Garcia

Povezane vesti

Rekli bismo da će Đoan Laporta uskoro izgovoriti nešto slično nalik na staru srpsku. U Barseloni je sve samo ne sjajno i bajno kako je bilo proteklih godina. Uspeli su sve da učine u 21. veku. Izmene potpunu filozofiju fudbala, dovedu klub do nebesa, a potom ga spuste do ivice ambisa.

O dugovanjima se pisalo i pisaće se. O odlasku Lea Mesija se pisalo i pisaće se. A o Kumanu, pisali smo, pišemo i pisaćemo.

"Sa mnom, klub ima budućnost“, rekao je Ronald Kuman samo dva dana pre nego što je njegov tim izgubio od minhenskog Bajerna. Nije sramota, niti bilo kakvo iznenađenje izgubiti od Bavaraca, ali dokaz da Barselona na terenu izgleda najgore, verovatno, u ovom veku, kaže i činjenica da nisu uputili nijedan udarac u okvir gola na utakmici Lige šampiona otkada kompanija za merenje statistike OPTA zalazi u ovaj segment igre.

Naravno, splet okolnosti nije stao rame uz rame sa Holanđaninom. Mesi je otišao, Grizman takođe, već dugo je povređen talentovani Ansu Fati kome je dodeljena Argentinčeva „desetka“, peh je doživeo Serhio Aguero, Usman Dembele je u procesu oporavka i kroz mesec dana se očekuje njegov povratak... Da stvar bude još gora, protiv Bajerna se povredio i mlađani Pedri. A kako i ne bi kada već godinu dana neprestano šparta terenima u dresu Barse i reprezentacije Španije za koju je igrao i na Evropskom prvenstvu i na Olimpijskim igrama.

"Imali smo na raspolaganju trojicu napadača. Naravno da bismo voleli da se nadmećemo bolje, ali ovo je ono što imamo na raspolaganju", rekao je Kuman posle meča sa nemačkim gigantom..

Dolazak Luka de Jonga menja koncepciju Barselonine igre koju su implementirali i tu dolazi do sukoba dve struje. Predsednik Đoan Laporta želi da klub ostane dosledan svojim principima, te da posed, formacija 4-3-3 i "Krojfovski stil“ ne izađu iz Barsinog DNK. Kuman ne misli tako i želi da postavka na terenu izgleda drugačije.

Stoga je doveo Luka de Jonga za kojeg je čak rekao da je bolji od Nejmara poredivši ih samo u kategoriji centaršuteva, gde je njegov zemljak svakako dominantniji zbog građe i same pozicije na terenu.

Ne smeši mu se ostanak do kraja sezone u klubu, kada mu i ističe ugovor. Laporta nije pobornik toga da se treneri menjaju u toku sezone, ali ovo bi mogao biti presedan, jer se Barsa u sličnoj situaciji dugo nije nalazila. Pritisak ostatka klupskog Borda je veliki i oni smatraju da ne bi bilo mudro ostaviti bivšeg stratega Evertona na klupi do kraja sezone. Kako se tvrdi iz izvora bliskih klubu, novac koji bi bio preusmeren na bankovni račun Ronalda Kumana usled otkaza, ne bi predstavljao problem za Barsu, ali ono što jeste – ko bi bio njegova zamena? Na tržištu je trenutno nema kvalitetnih trenera koji bi se uklopili u Barselonin sistem. Želeli su Julijana Nagelsmana i Hansija Flika, govorilo se i o Ćaviju, kojem je, čini se, Barsa predodređena kad-tad. Takođe, Laporta je razmišljao i da mestu na klupi dodeli Đordiju Krojfu, sinu regendarnog Johana. No, ovaj je to rešio da odbije iz poštovanja prema svom zemljaku. Sada se spominju Roberto Martinez, ponovo Ćavi, pa čak i Andrea Pirlo...

Kuman je na ivici, protiv Granade nije bilo dobro i zahvaljujući Arauhu i njegovom golu u 90. minutu, Barsa je preživela, ali, kako stvari stoje, Kuman neće još dugo. Sezona jeste tek počela i protiv Bajerna je upisan prvi poraz, ali razlika u kvalitetu je viđena i jasno je da će Katalonci imati teške noći u Ligi šampiona ukoliko se nešto ne promeni. Da li će to biti trener ili će doprineti neko od pojedinaca koji se vrate iz povreda, saznaćemo kroz naredne dane ili sedmice...

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke