“Kum” se vraća, neka „ostrvo“ strahuje

Autor: Aleksandar Obrenović
subota 13.08.2022.
08:30
Izvor: Sportske.net

Novo kolo Premijer lige je pred nama...

EPA-EFE/NEIL HALL
EPA-EFE/NEIL HALL

Povezane vesti

Dok su još sveži morski mirisi zadržani u nozdrvama nas fudbalskih poštovalaca, motor Premijer lige se upalio i spreman je da vozi čitavu planetu. I tako, još jednom je ovo vozilo pokazalo da je konstruisano od najkvalitetnijih delova na svetu, da je svaka performansa do tančina dovedena do savršenstva i da možemo biti samo uzbuđeniji iz kola u kolo kada budemo promatrali raskoši svih 20 članova ovog renomiranog takmičenja.

Premijer liga je startovala, sa nekoliko uzbudljivih utakmica kako to uvek i biva, uz poneko iznenađenje, i obrise onoga što bismo trebali da gledamo tokom čitavog trajanja šampionata. Pred nama je ovog vikenda druga runda koje će apsolutno obeležiti londonski derbi na „Stamford bridžu“ između Čelsija i Totenhema.

Prva pomisao na predstojeći okršaj dva tima iz prestonice Engleske u ovom momentu jeste Antonio Konte. Italijan će biti glavna figura nedeljnog popodneva kada dva tima istrče na teren dvostrukog šampiona Evrope budući da će to biti njegov novi, a ukupno drugi povratak na „Stamford bridž“ otkako se vratio u Premijer ligu. Međutim, ovog puta biće to nešto sasvim drugačije emocije. Antonio Konte sada ima više od osam meseci rada u Totenhemu, čitave letnje pripreme i pojačanja po svom ukusu koja su obukla univormu „pevaca“ u minulom periodu. Kada se u obzir uzme i razmontiranje Sautemptona u prvom kolu, uz sve raskoši Konteovog fudbala, zaključak se sam nazire – Totenhem ovog puta na „Bridž“ stiže kao favorit! Možda bukmejkeri to ne ocenjuju tako, ali Konteov tim je znatno kompaktniji u ovom trenutku od Čelsija u kojem se poput vihora obrću stvari.

Tokom čitave svoje karijere, bivši strateg Juvea i Intera toliko dobro eksploatiše prednosti sa krila, da je to već postao njegov zaštitni znak i brojni rivali iako znaju za kvalitete njegovih timova – ne mogu da pariraju. Ovog puta, unapredio je Totenhem da sa formacije 4-4-2, pređe u 3-4-2-1, sa Harijem Kejnom kao najisturenijim, a Sonom i Kuluševskim kao podrškom, pritom mogu da se deformišu i u 3-5-2. Svojstveno verovatno samo Konteu, od šest akvizicija ovog leta, nijedna nije počela premijeru protiv Sautemptona. Perišić će verovatno često biti korišćen, ali je i Rajan Sesenjon pokazao da na desnoj strani i te kako može biti ozbiljna opcija s tim da je defanzivno limitiran. Krucijalan iz senke Sona i Kejna u ovom Konteovom sistemu jeste Dejan Kuluševski kojeg Juventus očigledno nije koristio na pravi način. Sa asistencijom i golom u prvom kolu nastavio je tamo gde je stao prošle sezone, a svojim oštrim centaršutevima sa desne strane bio je noćna mora za „svece“. Brz je, okretan, sa kvalitetnim loptama koje pronalaze saigrače. Napadački potencijal ovog Totenhema zaista je izuzetan. Isto se ne može reći za Čelsi koji jeste doveo Rahima Sterlinga ovog leta, ali odlasci Lukakua i Vernera znatno su umanjili opcije Tomasu Tuhelu prevashodno na mestu najisturenijeg. Nemac voli da ima fudbalera koji će biti stacioniran pred šesnaestercem protivnika, te da je usput „radilica“ kakva ume da bude Kai Haverc, ali protiv Evertona je bilo vidno da je neophodan skorer. Čak 13 kornera stvorili su plavci, uz još brdo šansi koje su kreirali putem Sterlinga, Kukurelje i ostalih, no penal Žoržinja bio je presudan da tri boda odu u London.

Ako mislite da će Arsenal završiti u Top 4, kvota je 1,58!

Iz svega izvedenog, možemo predskazati da je vrlo verovatno da će Totenhem u ovoj sezoni imati bolju sezonu od Čelsija, jer Konte je vizionar, čovek zadatka koji unosi promene, baš kao što je po dolasku u redove „plavaca“ doneo novitet u engleski fudbal i momentalnu titulu svom ovonedeljnom protivniku. Već smo rekli kako je izmenio postavku Totenhema, a identično je transformisao i Čelsi sa dajući život i svrhu Viktoru Mozesu, te Markosu Alonsu koji je „fulao“ u odbrani, ali je u napadu konstantno doprinosio. Azara, Pedra i Vilijana je koristio kao podršku neprikosnovenom Dijegu Kosti i naterao druge menadžere na to da se zamisle, te isprobaju drugačije taktičke zamisli od onih ustaljenih. Duge lopte iz poslednje linije, napadanje praznog prostora, uloga igrača između linija... Sve to je Konteova specijalnost koja je Čelsiju donela insant uspeh, ali već u drugoj sezoni bilo je turbulencija i sistem bez delotvornosti uslovljen je otkazom.

Kompletnu ponudu Premijer lige u AdmiralBetu možete videti OVDE!

Raspisasmo se o Konteu, za kojeg je autor zaista uveren da će napraviti dobar posao u severnom Londonu, a sada je vreme da pogledamo šta nas još čeka u kolu koje predstoji. Nakon viđenog u prvoj rundi, Mančester siti ne bi smeo da ima problema sa novajlijom Bornmutom, posebno ne na svom stadionu uz konekciju Haland – De Brujne koja radi kao motor benzinac. Aston Vila i Everton će otvoriti rundu, a s obzirom na to da su obe ekipe krenule u novu sezonu s porazom, grebaće za poene i rukama i nogama. Mržnja Stivena Džerarda prema Evertonu je nešto specifično, te će na sve načine pokušati da motiviše svoje igrače, a posebno Filipea Kutinja koji je umeo u prošlosti da rastužuje „karamele“ u dresu najljućeg rivala. Kad smo već kod njih. I oni će imati imperativ pobede nakon neuverljivog početka sezone. Njihov okršaj sa Kristal Palasom zakazan je tek za ponedeljak, a problemi u ekipi postoje kada su povrede u pitanju. Klop neće moći da računa na Tijaga u narednih mesec i po dana i moraće da improvizuje na sredini terena. Trebalo bi očekivati da startuje Darvin Nunjez koji se savršeno predstavio britanskoj javnosti, ali i svojim novim poslodavcima. Posebno će goreti pod nogama Mančester junajtedu i Eriku ten Hagu. 

Prošlog vikenda su i omraženi Glejzeri bili pod krovom „Old Traforda“, nekada eklaktičnog mesta, sada punog tuge i neizvesnosti. Videli su ništa i odmah počeli da delaju sa ljudima podno njih. Za rivala imaju Brentford na „Komjunitiju“ i ne bi bilo čudno da dožive novi šok. Arsenal i Lester činiće zanimljiv par koji bi mogao da donese zabavu, ali možda još veću možemo videti u Brajtonu gde gostuje Njukasl koji je odigrao izuzetnu utakmicu protiv Notingem Foresta. „Šumari“ već sada deluju kao tim spreman da se preseli u niži rang takmičenja, a to bi mogli da potvrde protiv Vest Hema. Vulvsi dočekuju „naloženi“ Fulam i Aleksandra Mitrovića koji je na zadnjicu bacao jednog Virdžila van Dajka, dok će Sautempton ugostiti Lids junajted.

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke