Kup Kralja - Najbolji protiv najboljih

Autor: Aleksandar Obrenović
subota 17.04.2021.
16:15
Izvor: Sportske.net, Boris Jovanović

Kup Kralja - Najbolji protiv najboljih

Povezane vesti

Verovatno znate da je Atletik Bilbao do 1998. bio klub sa najviše osvojenih titula u nacionalnom kupu. Ali stali su na 23, još 1984. Nekih 15 godina kasnije Barselona ih je pretekla, prošle nedelje je Bilbao u onom odloženom finalu iz sezone 2019-2020 izgubio od Sosijedada. Sada ponovo, slučaj je tako hteo, imaju šansu u ovogodišnjem finalu, rival je moćna Barselona koja je rekorder.

Naravno, veći deo titula u ovom takmičenju osvojen je početkom prošlog veka kada je Bilbao bio kolevka fudbala u Iberiji i svetionik za ostale. Do građanskog rata, Baski su već osvojili 13 trofeja u kupu. Tukli su Espanjol, Real, mlađeg brata Atletiko MAdrid, ali prvi put u finalu su savladali Barselonu 1932. 

Još je bilo doba republike pa se kup zvao "Kup predsednika Republike". I naredne godine su ga osvojili, posle je došlo Frankovo vreme. Pre izbijanja građanskog rata Barsa je imala sedam trofeja, a 1920. je na mestu koje još postoji "El Molinonu" u Hihonu savladao Bilbao.

A sada dolazimo do zanimljivog dela, dok je svet goreo, Španija je ostala izvan svetskog sukoba, diktator Franko je izbegavao da ga Hitler uvuče u rat, iako je naravno bio na strani fašizma. U to doba četrdesetih Bilbao je redovno pobeđivao u kupu, osvojili su tri titule, od 1943. do 1945. ali izgubili su mitsko finale na Šamartenu u Madridu, Ralovom stadionu, 4:3 od Barse. Franko je bio na tom meču kup se zvao "Kup Generalisima", po njemu, na stadionu su bile baskijske i katalonske zastave. Mnogima je to bilo čudno, ali njegovi hroničari će zabeležiti da je time davao oduška pobunjenim pokrajinama, odnosno fudbalom otupeo oštricu borbe protiv kastiljanske dominacije. Taj duel na Šamartenu rešio je Martin u produžetku, bilo je 3:3, za tri minuta Bilbao se golovima legendarnog Zare i Eliseua vratio u utakmicu, ali je ipak pehar otišao u Kataloniju.

Izgubili su na istom mestu od Barse deset godina kasnije sa 2:1, ali su savladali Real i to onaj najjači koji je vladao Evropom, 1958. godine, sa 2:0. "Los Blankosi" su bili iscrpljeni od teških bitaka u Evropi, Arijeta i Mauri su ih uhvatili na prepad na početku, posle su se branili sa nožem u zubima. 

Jedan od Frankovih biografa je napisao da je tog dana diktator pohvalio srčanost Baskijaca i poslao im čestitke za trofej. Ali, to je bila velikodušnost pobednika jer za Španiju i Franka, ne kao navijača, već kao nekog ko predstavlja režim su pobede Reala u Evropi bile mnogo važnije.

Bilbao je početkom sedamdesetih tukao Elće, a poslednji trijumf su ostvarili, rekosmo 1984. u finalu su na "Bernabeu" savladali baš Barselonu sa Menotijem na klupi i Maradonom na terenu. Katalonci su branili trofej, ali je Endika rešio meč koji je obilovao grubostima. Pisali smo o tom utakmici, "Mesar" Goikoečea je kao o obično bi u centru pažnje, mada su i Paći Salinas, Injigo i Urkijaga tukli kao interventva brigada. Ta prva polovina osamdesetih su godine dominacije baskijskih klubova u Španiji, Bilbao i Sosijedad su osvajali titule, a crveno-beli i kup. 

I to bi bilo to, što se trofeja tiče 

Već sledeće godine nasledio ih je klub koji su osnovali, u finalu su izgubili od madridskog Atletika, pa su pauzirali četvrt veka, na "Mestalji" ih je 2009. dobila Barselona. prva Pepova godina, bilo je 4:1 za drim-tim, nisu imali nikakvu šansu Torkero je dao gol, samo naljutio rivala, koji je izjednačio do poluvremena, a onda spakovao tri komada za deset minuta u nastavku, strelac jednog gola je bio Mesi. Leo je dao gol i par godina kasnije kada su se Baski sa Bijelsom na klupi raspali u finišu sezone, izgubili i finale LE. Posle 25 minuta bilo je 3:0 za Barselonu. Tri godine kasnije, Kamp Nou, Barsa na domaćem terenu, to je bila godina het-trika, dva puta Mesi i Nejmar su matirali Jaga, Injaki Vilijams je samo postigao utešni gol. Barsa je tada krenula u seriju, osvojili su četiri kupa u nizu, pa izgubili na Viljamarinu od Sevilje, a kako rekosmo, nedavno Bilbao je izgubio od Sosijedad u kupu koji nije odigran zbog pandemije na kraju prošle sezone, već je epilog dobio 366 dana od početka takmičenja. Dakle, od trijumfa sa Klementeom,pre 35 godina, Bilbao je izgubio pet finala, od toga tri protiv Barselone. Katalonci sada imaju čak 30 kupova.

Zanimljivo, Bilbao je finala igrao 39 puta, samo tri manje od Barse, ali su često bivali poraženi. Ali, jedini klub koji je od njih izgubio više puta u finalu je Real Madrid koji je poražen čak 20 puta u utakmici za pehar. 

Upravo ti trofeji u kupu Bilbao stavljaju na večnoj listi ispred Atletika iz Madrida kada su u pitanju trofeji, iako “Jorgandžije” imaju više bodova u prvenstvima od postanka. Ali, kako rekosmo, Bilbaovi trofeji u ovom takmičenju govore za sebe i za njih ovo je poseban trofej.

Finale će se igrati ponovo bez navijača na La Kartuhi koja se nije posrećila Bilbaou u baskijskom finalu prošle nedelje. I jedan i drugi tim imali su muka, Barsa je u "remuntadi" dobila Sevilju nakon produžetaka iako je izgubila prvi meč sa 2:0, dok je golom Berengera u produžecima Atletik nekako izvukao živu glavu u revanšu protiv Levantea u Valensiji.

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke