Kurtoa: ''Zbog Nojera sa promenila uloga golmana''

Autor: Nemanja Veljković
ponedeljak 24.10.2022.
23:55
Izvor: Sportske.net

Nemac napravio revoluciju na poziciji golmana.

Epa/Abedin Taherkenareh
Epa/Abedin Taherkenareh

Povezane vesti

Nakon osvajanja Lige šampiona na kraju prošle sezone, golman Real Madrida Tibo Kurtoa je ranije ovog meseca zasluženo dobio nagradu ''Lav Jašin'' - svojevrsnu Zlatnu loptu za golmane.

Obraćajući se medijima, Belgijanac je zasluge pripisao i kapitenu Bajerna iz Minhena i nemačke reprezentacije Manuelu Nojeru zbog toga što su se, kako je rekao, zbog njega promenila očekivanja od golmana u današnje vreme. Kurtoa je kazao da je Nojer najzaslužniji zbog toga što je uloga golmana transformisana iz nekoga ko samo brani šuteve u igrača koji aktivno utiče na igru.

''Nojer je bio taj koji je uneo veliku promenu. Ono što je on uradio na Svetskom prvenstvu 2014. godine imalo je veliki uticaj na ono što je kasnije usledilo. Golman više nije bio samo neko ko je tu da zaustavi loptu'', kazao je Kurtoa.

Iako većina trenera danas očekuje od golmana da može da pomogne u građenju napada svog tima i izađe sa gol linije kako bi ranije sprečio napad protivnika, to je bila sasvim nova stvar koju je upravo Nojer te 2014. godine uspeo da popularizuje.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke