La Liga jaka kao nekada, Real ili Barsa? Benzema ili Leva?

Autor: Milovan Longinov
petak 12.08.2022.
10:00
Izvor: Sportske.net

Poleću i Španci!

EPA-EFE/JOE BUGLEWICZ
EPA-EFE/JOE BUGLEWICZ

Povezane vesti

Ovog vikenda startuje 92. sezona u najjačem španskom fudbalu, La Liga, u kojoj titulu brani ujedno i najtrofejniji klub u ovom takmičenju - Real Madrid.

Prema procenama stručnjaka, kladionica i fudbalske javnosti Real Madrid je i ove sezone prvi kandidat da osvoji titulu. Za razliku od prvog izazivača Barselone, Real Madrid nije pretrpeo velike promene, naprotiv, ekipa se pojačala taman onoliko koliko je bilo potrebno. Real je prilično tiho poslovao i ovog leta, stigli su Antonio Ridiger bez obeštećenja i Oreljan Čuameni za 100 miliona evra. Konkurencija je jača u odbrani i veznom redu, jedino je "tanji" napad, nakon što su otišli Geret Bejl, Luka Jović i Borha Majoral, a nije došao nijedan igrač kao alternatva. Karlo Anćeloti nije želeo nijedno prosečno pojačanje, odnosno nekog ko neće ni na koji način moći da povremeno odmori Benzemu. Eden Azar i Rodrigo bi ponekad mogli da igraju kao najistureniji napadači, i to je jedini minus za Real ove sezone. Novi trofej u Superkupu Evrope, nakon pobede nad Ajntrahtom, pokazao je da je Real spreman za start nove sezone, odnosno gostovanje povratniku Almeriji u nedelju od 22.00.

Drugi kandidat za titulu je Barselona, koja i ovog leta prolazi kroz neverovatne turbulencije. Uprava je bila primorana  da povuče tri finansijske poluge, inkasirala je blizu 700 miliona evra, ali su se odjednom pojavile sumnje da i tu ima ilegalnih radnji. Problem su i odlasci, Barsa je bukvalno poklonila Neta, Rikija Puđa i Oskara Mingezu bez obeštećenja, a na sličan način tera Samjuela Umtitija i Martina Brajtvajta. Najveći problem ipak je status Frenkija de Jonga, koji je ubedljivo najplaćeniji, ima sumnjive klauzule po obnovi ugovora iz 2020. i odbija i da ode i da prihvati smanjenje plate. Situacija oko Frenkija de Jonga negativno utiče na svlačionicu i za tim bi bilo najbolje da se što pre reši - ili da prihvati uslove kluba i ostane ili da ode u Čelsi. Barsa se žestoko pojačala, došli su Andreas Kristensen, Žil Kunde, Frenk Kesi, Rafinja i Robert Levandovski i na pripremnim utakmicama nije moglo da se vidi neuigranost. Ipak, sezona je duga, La Liga je maraton i tu je potrebna konstantnost koja je na strani Reala.


Kao i svake sezone, treći kandidat za titulu je Atletiko Madrid. Međutim, Atletiko je jedva uspeo da se domogne trećeg mesta prošle sezone, a ne može se reći da u ovom prelaznom roku radi vrhunski posao. Naprotiv, Atletiko poput Barselone ima određene finansijske probleme, sa pozajmica su se vratili Alvaro Morata i Saul Nigez, a uz njih kao velika pojačanja stigli su desni bek iz Udinezea Nauel Molina za 20 miliona evra i Aksel Vitsel kao slobodan igrač. Dijego Simeone je zadržao okosnicu tima, jedino je otišao Luis Suarez, ali je prošla sezona  pokazala da je potreban mnogo veći iskorak za trku sa Realom i Barsom.



Prošlu sezonu na četvrtom mestu završila je Sevila, a ukoliko ekipa Hulena Lopetegija ponovi taj rezultat, navijači mogu da budu prezadovoljni. Ako je neko bio zaslužan za tri istorijska plasmana u Ligu šampiona u nizu, onda je to bio štoperski tandem Dijego Karlos-Žil Kunde. Ipak, Sevilja je ovog leta dopustila da ostane bez obojice, Karlos je pojačao Aston Vilu, a Kunde Barselonu, a stigao je samo Markao iz Galatasaraja?! Uz njega, najzvučnije pojačanje je Isko, kome je istekao ugovor sa Realom, došao je kao slobodan, ali i sa upitnom formom, jer praktično dve godine ne igra ozbiljan fudbal. Veliko pojačanje bi trebalo da bude Aleks Teljes, koji je došao na pozajmicu iz Mančester Junajteda.

Ako bi neko mogao da se umeša u borbu za top 4 od ostalih ekipa onda su to Viljareal i Real Sosijedad. Ekipa Unaja Emerija je prošle sezone završila na sedmom mestu, ali najviše zbog toga što se istrošila u Ligi šampiona, gde je stigla čak do polufinala. Ove sezone igraju u Ligi konferencije, koja neće biti prioritet, pa će se Emeri fokusirati na četvrto mesto i povratak u Ligu šampiona. Viljareal je doveo Kika Femeniju iz Votforda, iskusnog napadača iz Levantea Moralesa, a posle 17 godina se vratio i Pepe Reina. Nije isključeno da dođe i Umar Sadik, kao i da klub otkupi Lo Selsa posle pozajmice iz Totenhema.


Real Sosijedad je još jedna ekipa koja će se boriti za top 4. Okosnica tima je tu, niko značajan nije otišao, osim Rafinje i Sorlota kome su istekle pozajmice, dok su Januzaju i Naću Monrealu istekli ugovori. Stigao je odlični krilni napadač iz Selte Brais Mendes, a najveća očekivanja će biti od Takefuse Kuba, koji je stigao iz Real Madrida.

Betis je nemoguće ne pomenuti nakon fantastične prošle sezone, ali sa ekipom Manuela Pelegrinija postoji mali problem. Takmičiće se u Ligi Evrope, a klupa je i dalje kratka. Došao je samo Luis Felipe, sjajni štoper kome je istekao ugovor sa Lacijom. Ektoru Beljerinu je istekla pozajmica, a Kristijanu Telju ugovor. Betis takođe finansijski nije dovoljno jak da ovog  leta može da napravi značajniji iskorak. Ipak, Nabil Fekir kao udarna igla, uz ostatak ekipe, ako neko ne ode do kraja roka, ne sme se otpisati u borbi za top 4.

Kompletnu ponudu u AdmiralBet kladionici za prvo kolo španskog šampionata pogledajte OVDE!



Što se tiče ostatka lige, treba istaći da se Ernesto Valverde vratio na mesto uspeha nakon pet godina. On je dobro poznato ime na "San Mamesu", na klupi Atletika je sedeo od 2013. do 2017. kada je prešao u Barsu. Ovo mu je prvi posao od kako je dobio otkaz u januaru 2019. godine i sigurno će imati veliki motiv da se dokaže. Braća Vilijams i Iker Muniain će ostati prve zvezde i Bilbao se nada povratku u Evropu naredne sezone.


Ne smemo zaboraviti ni posrnulog velikana Valensiju, koju je preuzeo Đenaro Gatuzo. On je doveo Nika Gonzalesa iz Barse, očekuje se da ponovo dođe Brajan Hil koji je prošlu polusezonu proveo na pozajmici iz Totenhema. Najveći udarac za Valensiju svakako je odlazak Gonsala Gedeša, koji je za 35 miliona prodat Vulverhemptonu. Valensiji je zlatna sredina realan domet ove sezone.

U La Ligu su ušli Valjadolid, Almerija i Đirona i njihov glavni zadatak biće da izbore opstanak, za koji će se verovatno boriti i Majorka, Osasuna, Kadiz i Elče. Recimo da bi uz Valensiju, u zlatnoj sredini trebalo da budu i Selta, Hetafe, Rajo Valjekano i Espanjol.  

Zaključak je da je La Liga ponovo jaka kao nekada, zahvaljujući povratku Barselone i najviše transferu Roberta Levandovskog. Poljak će sasvim sigurno voditi bitku sa Karimom Benzemom za prvog strelca La Lige. Kvota da će Levandovski biti prvi strelac je 2,85, a Karim Benzema 3,00, a sledeći je tek Vinisijus Žunior sa kvotom 15!

Inače, Real Madrid je i rekorder po broju osvojenih titula, ima ih 35, sledi Barselona sa 26, a treći je Atletiko Madrid sa 11. 

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke