"La Masija" ne može, kao nekada, sama da osvaja titule

Autor: Milovan Longinov
utorak 21.12.2021.
12:50
Izvor: Sportske.net

Sevilja nikad veći favorit protiv Barse

Epa
Epa

Povezane vesti

Ćavi Ernandes je bio deo ekipe koja je sačinjena od većine igrača iz "La Masije" koja je mogla da osvoji Španiju, Evropu i svet, ali ne kada su imali 17, 18 i 19 godina, nego čak i desetak više.

Barselona prolazi kroz najteži i najvažniji period u novijoj istoriji. Ćavi Ernandes je zamenio Ronalda Kumana, debitovao je 21. novembra, a prvih mesec dana pokazalo je sve što smo praktično i znali. Ćavi će podići Barselonu na viši nivo, ali ništa neće uspeti preko noći, naročito kada su klinci sa brojevima 30, 33, 29 i 28 oni koji prave razliku. Oni, Gavi, Niko Gonzales, Abde i Đutgla postigli su poslednja četiri gola za Katalonce, ali i dalje nisu registrovani za prvi tim. To sve govori o Ćavijevoj Barsi - "La Masija" ne može sama, sa dečacima bez lidera svetske klase da sama vuče tim ka trofejima.

Poslednji meč protiv Elčea Barsa je završila sa osmoricom članova "La Masije", a nijedan, osim Đordija Albe, nema više od 22 godine, to su bili - Erik Garsija, Ronald Arauho, Alba, Serhio Buskets, Niko Gonzales, Riki Puđ, Gavi i Balde. Poređenja radi, svojevremeno je Tito Vilanova, baš sa Ćavijem u ekipi, ušao u istoriju sa startnih 11 iz "La Masije", ali je taj tim na meču sa Levanteom u sezoni 2012/13 izgledao ovako - Valdes, Montoja, Pujol, Pike, Alba, Buskets, Ćavi, Inijesta, Fabregas, Pedro, Mesi. 


Sva dalja poređenja su suvišna. Daleko od toga da Arauho, Ansu Fati, Gavi, Pedri, Niko ne mogu da budu lideri kao nekada Pujol, Buskets, Ćavi, Inijesta i Pike, ali nije normalno da budu prve zvezde i da ih ima toliko "golobradih" u ekipi.

I baš zbog toga, Sevilja je apsolutni i nikad veći favorit u utorak na "Ramon Sančez Pishuanu". Sevilja je pobedom nad Atletikom pokazala da je najveća pretnja Realu u borbi za titulu i da je ove sezone spremna da ide do samog kraja. Tim Hulena Lopetegija i prošle godine bila je u trci, ali je u poslednjih pet kola pala i ostala četvrta.

Za razliku od Ćavija, Lopetegi ima izbalansiran tim, okosnica je godinama na okupu i trenutno je većina igrača ili u zenitu ili na putu ka njemu. Sevilja u duel sa Barsom ulazi sa 10 bodova više od Katalonaca, što je nezapamćeno u istoriji La Lige.

Baš zbog toga treba istaći i podatak da je Sevilja samo jednom u istoriji bila šampion Španije, i to još davne 1946. godine, kada je tim iz Andaluzije imao samo jedan bod više od Barselone.

Za kraj, treba napomenuti da je Sevilja u odličnoj formi od tri vezane pobede, da ih ima ukupno 11, naspram Barselone koja ima samo sedam trijumfa na 17 mečeva. Dakle, sve ukazuje na to da je Sevilja zaista veliki favorit protiv "La Masije", odnosno Barselone...


Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke