Lacio - Sarijev trenutak istine

Autor: Milovan Longinov
sreda 03.05.2023.
10:00
Izvor: Sportske.net

Ulazimo u finiš, Lacio ne bi smeo da prospe učinjeno…

EPA-EFE/RICCARDO ANTIMIANI
EPA-EFE/RICCARDO ANTIMIANI

Povezane vesti

Mauricio Sari je tradicionalista. Ali, ne kada je način igre u pitanju, njegove progresivne ideje su napravile revoluciju u Napulju, već poenta igre u pitanju. Čovek koji je rizikovao sve kada je napustio bankarsku karijeru da bi trenirao timove u toskanskim selima (jedan je čak bio poznat po tome što je igralište odmah do Stingovog vinograda) smatra da fudbal ide lošim putem.

"Ako igra ovako nastavi, za deset godina neće postojati", primećuje trener Lacija.

On je svestan da je u manjini, ali kaže da je fudbal postao korporativna stvar i da neće preživeti.

"Na kraju krajeva, biznisi propadaju", primetio je Sari.

On je Mundijal na zimu u Kataru nazvao uvredom za fudbal, a kaže da ako se igra zbog bogatih koji gledaju na televiziji, nema poentu, na kraju krajeva na malom ekranu ima zanimljivijih stvari negp što je fudbal.

Dodaje da je natrpan kalendar uzrokovao da je uvek pet ili šest igrača povređeno i da to govori u kom pravcu igra ide.

Sari je konzervativac u pristupu ne taktici već radu sa fudbalerima. Mnogo mečeva ga je lišilo najvećeg zadovoljstva, da trenira igrače. Često se žali (u Italiji ironično kažu da se poznati trener uvek žali) da je igranje utakmica svaka tri dana  prouzrokovalo to da se fudbaleri više odmaraju nego što treniraju.

Odbija priče da u NBA igraju 82 utakmice u regularnoj sezoni.

"Kako to možete da poredite? Manje je kontakta u košarci, igraju manje minuta, zato se i ređe povređuju. Plus u NBA je manje putovanja kada se saberu kilometri, iako je Amerika veća. Pa Matijas Vesino naš vezista je ove godine morao da putuje do Japana i Južne Koreje za prijateljske mečeve reprezentacija", objašnjava Sari.

On je izazvao dosta bure rečima da neće tražiti od Lacija igrače po imenima već 11 u ligi, 11 u Evropi i 11 za kup.

"Kao Pro Reko u vaterpolu", aludirajući na to da najbolji tim u Evropi u ovom veku, Ligurijci igraju sa različitim timovima u Evropi i domaćim takmičenjima.

Sarijevi kritičari kažu da je licemer, da prima ogroman novac, a žali se na profesionalni fudbal. Porućili su mu da se vrati u toskanske seoske lige, tamo će imati dosta vremena preko nedelje da trenira igrače.

Ali, trenerski veteran, koji je uz Napoli radio u Čelsiju (osvojio LE), Juventusu (Skudeto) ima rezultat. Lacio se bori za Ligu šampiona, a zanimljivo, napravio je tim koji je u dvwe trećine mečeva sačuvao mrežu i uz Napoli ima najbolju odbranu lige.

Tranzicija je trajala 18 meseci, sada Lacio igra kako Sari želi, uspeo je da ubedi Tarea da kupi domaće igrače poput Romanjolija i Pelegrinija, tačnije da Rimljane vrati u klub. Insistirao je na potcenjenom golmanu Provedelu, ali i igračima koje je ranije trenirao kao što su pomenuti Vesino, Albanac Hisaj i Pedro koji je igrao pod njim u Čelsiju. On smatra da je bolje da igraju Italijani u veznom redu, jer "kada Italijan odigra tri meča u Seriji A vredi 15 miliona, a kada isto odigra stranac koga si doveo iz Bundeslige možeš da zaradiš pet puta manje", plastično je objasnio.

To se ne odnosi na našet Sergeja. Međutim Sari će navodno opet insistirati na domaćim igračima, a traži i napadača jer je Imobile imao problema sa povredama.

"Mi u našem baru u Rimu gde se skupljamo, imamo više špiceva nego Sari u timu, a on i dalje pobeđuje", našalio se legendarni napadač Lacijala, Paolo Di Kanio.

Lacio je za vikend poveo i izgubio protiv Intera i sada ima manju prednost u odnosu na Juventus, ali i što je važnije pred gomilom timova koji se bore za četvrto mesto.

Moraju da dobiju meč protiv Sasuola koji redovno pobeđuju na "Olimpiku".

Od ostalih parova, sigurno da je Juve favorit protiv Lećea, ali kvota nije vredna pomena. Dupla šansa na Bolonju uz golove na "Kastelaniju" u Empoliju zvuči kao dobra ideja, utakmice Napolija, Milana, Intera smo obradili u nekim drugim rubrikama u magazinu...

 

 

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke