Lajpcig spašava prvenstvo ili Bajern ulazi u mirnu luku?

Autor: Mladen Heleta
petak 20.01.2023.
10:00
Izvor: Sportske.net

Nastavlja se Bundesliga.

EPA-EFE/FILIP SINGER
EPA-EFE/FILIP SINGER

Povezane vesti

Ovog vikenda se nakon više od dva meseca pauze nastavlja takmičenje u nemačkoj Bundesligi i to utakmicama 16. kola.

Nekada jedna od najuzbudljivijih liga na svetu sada je jedna od najizvesnijih, makar kada je borba za šampionsku titulu u pitanju. Bajern je surovo dominantan, vezao je deset titula, a trebalo bi da se desi pravo čudo pa da ove sezone ne osvoji i 11. "salataru" zaredom.

Bajern je finansijski najstabilniji klub na svetu. Nema dugove, sve u Minhenu se radi transparentno i planski, ali način njegovog poslovanja "uništio" je ostale velike nemačke timove, jer im Bavarci odvode sve što vredi u poslednjih desetak godina.

Borusija Dortmund pokušava da parira, ali to što ona radi, pre svega na transfer pijaci, nije dovoljno za ozbiljnu borbu za titulu, dok su Štutgart, Keln, Verder, Borusija Menhengladbah, Šalke, Bajer Leverkuzen i Volfsburg otišli u prosečnost. Ajntraht Frankfurt je prošle sezone osvojio Ligu Evrope, ali u Bundesligi nije konkurentan za najviši plasman, dok velikani Hamburger i Kajzerslautern već godinama tavore u nižim rangovima nemačkog fudbala.

Ekipa koja se u poslednjih nekoliko godina etablirala kao treća po snazi u Nemačkoj je Lajpcig. Ovaj tim predstavlja krovnu tačku "Red bul" sistema, redovan je učesnik Lige šampiona, a 2020. godine je igrao čak i polufinale elitnog takmičenja. I njemu je Bajern odveo trenera Julijana Nagelsmana, kao i fudbalere Upamekana i Sabicera. Ali i pored toga, Lajpcig ima izuzetno respektabilan sastav i čini da još samo on ima kakve-takve šanse da se makar trka sa Bajernom u nastavku sezone.

I upravo će ova dva tima međusobnim duelom u petak od 20.30 sati otvoriti 16. kolo Bundeslige. Lajpcig je domaćin, ima šest bodova manje od lidera Bajerna i ako kojim slučajem uspe da ga iznenadi, eto nam neizvesnosti. Takvom epilogu se verovatno nadaju svi ljubitelji fudbala, osim onih koji vole Bajern.

Teško je posle toliko duge pauze proceniti ko u kakvoj formi dočekuje ovaj meč, ali većina igrača oba kluba iza sebe ima odigran Mundijal. Lajpcigov štoper Joško Gvardiol je blistao u Kataru i eto mu šanse da se nadogradi i poveća cenu, pošto ga u svojim redovima žele skoro svi veliki evropski timovi. Dani Olmo je željan najveće scene posle lošeg Svetskog prvenstva, tu je talentovani Mađar Soboslai, a hendikep je povreda ubojitog strelca Nkunkua. Bajern sa druge strane ima puno problema sa povredama. Nagelsman još neko vreme neće moći da računa na Sadija Manea, a do kraja sezone su izgubljeni golman Manuel Nojer i Lukas Ernandez. Izostanak ovakvih igrača na duže vreme bio bi nenadoknadiv gubitak za veliku većinu ekipa, ali ne i za Bajern, koji ima ogromnu bazu i super-kvalitetan roster, koji će upotpuniti i izvrsni švajcarski golman Jan Zomer.

Kada je reč o ostalima, treba izdvojiti Frajburg, koji je hit dosadašnjeg dela prvenstva i drugoplasirani je na tabeli sa četiri boda manje od Bajerna i dva više od Lajpciga. Teško je očekivati da će ovaj tim izdržati jak tempo Bundeslige i zadržati se na kraju sezone na aktuelnoj poziciji, ali moraju se istaći sjajne partije u prvom delu sezone i odličan učinak napadača Vićenca Grifa, koji je prosto eksplodirao sa 29 godina i to nije ostalo nezapaženo, pa je čak dobio i poziv Roberta Manćinija i posle dosta godina ponovo zaigrao za Italiju.  Frajburg u ovom kolu gostuje nekadašnjem šampionu Volfsburgu i to je meč u kom možemo očekivati dosta golova.

Velika borba će se voditi za mesta koja vode u Ligu šampiona, a Nemačka daje četiri direktna predstavnika. Borusija Dortmund bi morala da krene gore i pobeda protiv Augsburga se nameće kao imperativ. Union Berlin igra odličnu sezonu, a da li je njegova idealna jesen bila samo bljesak ili se radi o ozbiljnom kvalitetu videćemo već u susretu protiv Hofenhajma na domaćem terenu. U vrhu je i Ajntraht iz Frankfurta, a on će dočekati „davljenika“ Šalke. Malo ko bi voleo da unikatni Šalke ispadne, ali realno je jako teško da se to ne dogodi. Biće ovo prilika i da vidimo reakciju napadača Frankfurta Kolo Muanija nakon propuštene epske šanse u 123. minutu finala Mundijala u Kataru. Posle njegovog udarca je Emilijano Martinez ostvario najvažniju golmansku intervenciju u istoriji fudbala.

Ostali parovi su Štutgart – Majnc, Keln – Verder, Borusija Menhenglabah – Bajer Leverkuzen i Bohum – Herta, a kao i uvek kod Nemaca ovde treba očekivati otvorenu igru i golove.

Kompletnu ponudu AdmiralBet-a za Bundesligu možete pogledati OVDE.


Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke