Lans - sezona za Evropu?

Autor: Aleksandar Obrenović
sreda 22.12.2021.
18:00
Izvor: Sportske.net

Ovo je Lans, ekipa spremna na sve...

@Ligue1 Uber Eats
@Ligue1 Uber Eats

Povezane vesti

U prethodnoj sezoni, Evropa im je izmakla za samo jedan poen, ali u aktuelnoj, Lans je pokazao kontinuitet, ponovo su konkurentni za izlazak na kontinentalnu scenu i kada bi rešili svoje „bubice“ takav scenario je više nego realan.

Ekipa Franka Kesea, pedesetogodišnjaka sa mizernim iskustvom u samostalnom radu sa prvim timom, ali enormnim znanjem, može da se pohvali još jednom odličnom sezonom u Ligi 1. Samo da ovako istraju do kraja i na „Bolar Deleli“ stadionu mogli bismo da vidimo erupciju emocija, nešto što je u prethodne dve godine dostizalo stepen usijanja kada je ovaj tim u pitanju.

Još nisu potpuno požuteli fudbaleri Lansa, fali im nekoliko koraka da postanu zreli, što su prikazali protiv Pari Sen Žermena i Nanta u prethodna dva kola kada su ostajali bez plena u nadoknadi vremena. Prvo ih je razočarao Đini Vajnaldum na njihovom stadionu, a onda su u Nantu doživeli poraz u nadoknadi vremena kada je rezervista Sajmon pogodio na maestralan način za konačnih 3:2. Sve to, dogodilo se nakon što su vodili.

Lider im se ogleda u stamenom vezisti Seku Fofani, fudbaleru iz Obale Slonovače koji je raznosio sredinu terena Parižana pre dve sedmice, a usput i probušio Kejlora Navasa. Na golu imaju čudesnog Žan-Luja Leku, a tu su još Sotoka, Frakovski, Kalimuendo...

Upravo je tridesetjednogodišnji Florijan Sotoka jedan od modernih junaka ovog Lansa. Svojim golom u poslednjem kolu Lige 2 u sezoni 2019/20 odveo je Lans do promocije. Ovaj klub nije došao samo da se bori za opstanak u eliti, već želi mnogo više i to su dokazali.

Bilo je mnogo čudno igrati protiv Lea Mesija. On je na neki način moj idol, iako smo približnih godina. Gledao sam mnogo utakmica Barselone i video njegovu nepobedivost. Sada, kada pogledate Mesija na istom terenu sa mnom, a ja sam pre pet ili šest godina igrao u četvrtoj ligi, zaista je čudno i to je istina“, opisao je Sotoka.

Njima će se ove zime pridružiti vezni igrač Bodo/Glimta i kapiten tog tima Patrik Berg koji je posle bivstvovanja u Norveškoj i dve uzastopne titule rešio da napravi korak unapred i pojača Lans, ekipu sa evropskim ambicijama.

Minulog vikenda, teže nego što se očekivalo, izašli su na kraj sa četvrtoligašem Stade Poitevinom pobedivši ih minimalnim rezultatom golom Ganaga. Vrlo ozbiljno je Frank Kese shvatio svog protivnika pa je tako na teren izveo upravo strelca jedinog gola, Fofanu i Sotoku, između ostalih. Na taj način, Lans je izborio plasman među 16 najboljih, a tamo ih čeka okršaj protiv Lila.

U sredu ih očekuje novi težak izazov i Kese je bio svestan toga, te je sačuvao pojedince u prethodnom meču. Za protivnika će imati voskrsnutu Nicu koja pod palicom trenera šampionskog kalibra Kristofa Galtijea, pa će tako njihov meč ponovo zadobiti epitet derbija. Lans nije osetio slast trijumfa u Ligi 1 već pet utakmica, a nije da mogu tražiti alibi u teškom rasporedu. Imali su težak poraz od Bresta od 4:0, remije sa Anžeom, Klermonom i PSŽ-om, a da nisu popustili u završnici sa Nantom, bio bi to i četvrti u nizu. Nica za to vreme igra promenljivo i oni su teško savladali Šole u kupu sa 0:1, a na terenu su bili Endi Delor, Džastin Klajvert, Guiri, Dante...

Ne blistaju ni jedni ni drugi i pitanje je kakva bi bila prognoza za ovaj duel. Istorija kaže da u poslednjih 15 godina nijednom nije bilo više od tri gola, a u čak 11 od 14 poslednjih susreta bilo je 0-2 pogotka.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke