“Lanterna” - U najgore moguće vreme!

Autor: Aleksandar Obrenović
petak 10.12.2021.
10:15
Izvor: Sportske.net

Gradski rivali preživljavaju teške dane...

EPA-EFE/SIMONE ARVEDA
EPA-EFE/SIMONE ARVEDA

Povezane vesti

Sigurno da je derbi Lanterne najvažnija utakmica u sezoni i za Sampdoriju i Đenovu. Nikada baš nije odlučivao o samom vrhu tabele, velike godine Đenove su vezane za njihove engleske korene i doba kada su bili jedini ozbiljan klub u gradu. Samp je u ovom obliku ugledala svetlost tek posle Drugog Svetskog Rata kada se nekoliko manjih klubova ujedinilo i vremenom prekinulo dominaciju najstarijeg italijanskog kluba. Jer, Dorijani su imali velike osamdesete i prvu polovinu devedesetih, osvojili su titulu sa Boškovom 1991. uspeli da se domognu KPK godinu dana ranije, ali i da za devet godina četiri puta trijumfuju u kupu Italije. To je zlatna generacija Manćinija, Vijalila, Vjerhovoda, koja je zaustavljan na poslednjem koraku na putu ka ultimativnoj slavi. Izgubili su nesrećno golom Kumana finale Lige šampiona 1992. na "Vembliju" u produžetku.

Deo tih godina Đenova je bila u defanzivi, negde između Serije A i druge lige, padali su sedamdesetih i u treću, a njihovih devet titula vezane su za start fudbala u Italiji, britanske mornare u najvećoj luci sredozemlja, poslednja je osvojena 1924.

Iako se ponose svojim korenima, zadržali su englesko ime, imaju krst Svetog Đorđa na grbu (ime kluba se piše Genoa, na engleskom, a grad je na italijanskog Genova) čini se da su oni ipak tigar od papira u ovih 75 godina rivalstva sa Sampom.

Lanterna je naravno svetionik iznad luke, "Marasi" koji dele je stadion koji svojim tornjevima i strmim tribinama podseća na engleske stadione, pravi kavez, ali izostanak uspeha oba kluba u ovom veku su razbili magiju gostovanja na "Ferarisu" kako je zvanično ime ovog objekta.

Đenova je jedan od osnivača Serije A, 55 godina je provela u eliti, 33 u drugoj ligi, par sezona među trećeligašima.

Dorija računa i prethodne klubove koji su doneli svoju tradiciju priliko ujedinjenja 1945. pa ispada da su oni 73 godine bili u eliti, samo 16 u Seriji B (dva puta u ovom veku) i da su samo jednom bili trećeligaši. Tim La Dominante koji Samp smatra za svoju preteču je ispao godinu dana pre formiranja jedinstvene lige, dok je Đenova bila druga iza Ambrozijane (Intera koji su fašisti prinudili da promeni ime). Đenova je ispala 1934. i na užas gledala kaoi Sampjerdanese, još jedan od klubova koji su kasnije postali deo Sampdorije ulazi u ligu i uspeva da izbori opstanak. Ali "stariji brat" se vratio sledeće godine i preslišao gradskog rivala u oba prvenstvena meča. I 1937. su osvojili tri boda iz dve utakmice sa Sampjerdanezeom, ali ta godina ostaće upamćena po jedinom kupu Italije za crveno-plave, što je verovali ili ne, njihov poslednji trofej na nacionalnom nivou.

Ipak, ako računamo timove u sadašnjem obliku (tačnije Samdoriju), prednost je na njihovoj strani, Dorija je dobila 29 mečeva u Seriji A, Đenova 19, uz 29 remija. Sampdorija ima bolji skor i u drugoj ligi, i u kupu Italije, pa kada se sabere, rezultat je 41:26 za Dorijane, 38 mečeva je završeno bez pobednika. Prve godine u Seriji A, 1946. Samp je dobila obe Lanterne, ono po čemu su mečevi postali poznati u prošlom veku su grubost, ratovi, često i malo golova.

I poslednjih osam godina, Đenova ima samo tri pobede, a sve ćete videti osim golova. Naime, od poslednjih 12 mečeva, samo dva puta bilo je više od dva gola, što ukazuje na karakter ovih mečeva.

Dva tima iz Đenove se redovno bore za opstanak poslednjih godina, pogotovo se to odnosi na Đenovu koja je u poslednje tri godine, dva puta bila na korak od Serije B, na 17. mestu na tabeli. Dorijani su bolji, mada je pre dve godine bilo "čupavo" spasili su se u finišu prvenstva. Ali od sedmog mesta sa Sinišom Mihajlovićem pre sedam godina, oni nisu baš puno bili na naslovnim stranama, do ove nedelje.

Ali, razlozi su pogrešni, Masimo Ferero predsednik Sampa je uhapšen, nema veze sa klubom, u pitanju su mahinacije oko njegovog biznisa sa bioskopima, produkcijskim kućama i lažni bankrot. On je odmah podneo ostavku na mesto prvog čoveka kako ne bi kompromitovao klub, a derbi će gledati iz ćelije. "Vipereta" kako ga zovu jer je kao čigra, mali, okretan, živopisan, pun energije, potpuno netipičan za biznismena je klub ostavio u užasnom stanju. Njega fudbal nikada nije zanimao, čuvena je situacija kada mu je Siniša Mihajlović objašnjavao taktiku 4-4-2, a ovaj ga pitao da li mu to daje brojeve za loto. Ipak, Mihu ceni do neba, konsultovao ga je i probao da dovede Dejana Stankovića, ali Zvezda se nije dala. Sada je smenjen D'Aversa, ponovo je Stanković bio u centru pažnje, ali ovo hapšenje naravno znači i kraj te priče. A i da ga nije bilo, crveno-beli su od trenera tražili da poštuje ugovor.

Dugogodišnji vlasnik Đenove, Enriko Preciozi je nedavno prodao klub, on je sa "Grifonima" bio i u trećoj ligi, kada je izborio Seriju A, pa je njegov direktor uhvaćen sa 200 000 evra mita za poslednju utakmicu. Ali, ovaj kralj igračaka na Apeninima nije odustao, za dve godine, golovima Dijega Milita Đenova se dokopala elite, od tada nije ispadala. Ali, krvari iz sezone u sezonu, navijači su protiv Preciozija i on je na kraju prodao klub. U ovom trenutku klub je pretposlednji, samo dva boda više od zakucanog Kaljarija, Sampdorija je pet koraka iznad opasne zone, ali sa tri poraza u pet mečeva i generalno slabom igrom. Ni dolazak Ševčenka na klupu Đenove nije promenio ništa, mnogi smatraju da je tim preslab, i dalje nisu dali gol više od 600 minuta od kada je legendarni Ukrajinac stigao pod svetionik.

Derbi nije mogao da dođe u gore vreme po klubove, igra se u petak, predlažemo da se kladite na veliki broj žutih kartona i malo golova.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke