Lanus - Od “Globtrotera” do Sudamerikane!

Autor: Nemanja Janošev
sreda 15.05.2024.
13:00
Izvor: Sportske.net

“Bordo” tim mnogo uspešniji u ovom veku…

Povezane vesti


 

Lanus je jedan od onih klubova koji naginju Buenos Ajresu, dolaze iz gradića koji je osnova Anarkazis Lanus, francuski imigrant i jedan od lidera pokreta za secesiju. On je finansirao Trojnu Alijansu, Argentinu, Brazil i Urugvaj u krvavom ratu protiv Paragvaja, osnovao grad koji je po njemu dobio ime.

 

Lokalni klubovi su se spojili pre nešto više od veka u sadašnji Klub Atletiko Lanus koji je od dvadesetih bio u eliti, doduše u senci Boke i San Lorenca. Kada je stigao profesionalizam bili su uglavnom u donjim ešalonima elite, a četrdesetih je tim nosio sjajni strelac Luis Arijeta. On je i dan-danas najbolji strelac "Granata", a jednom je podelio titulu prvog golgetera lige sa slavnim Anhelom Labrunjom, zvezdom moćne Riverove "La Makine".

 

Klub je posle Drugog Svetskog Rata par puta ispadao i to uglavnom u kontroverznim okolnostima kao posledica haotičnih odnosa u tamošnjem fudbalu, a iz pedesetih se pamti Hoze Florio, sjajni strelac koji je prodat italijanskom Torinu. Bilo je odličnih generacija "Globtroteri" iz druge polovine pedesetih koji su igrali fantastičan fudbal, ali ostali drugi iza Rivera. Ili "Albaniles" iz šezdesetih sa Silvom i Akostom koji je štrčao u tada dekadentnom argentinskom fudbalu pas igrom.

 

Sedamdesete su bile očajne, čak su pali krajem te decenije u treću ligu. U eloitu ih je vratio 1986. posle punih 13 godina, Migel Anhel Ruso (sadašnji trener Rosarija) i to kao početnik. Ispali su brzo, ali je suprotno argentinskim manirima, trener zadržao poziciju. Ostao je pet godina u Lanusu, ne samo da su se vratili u ligu, već s izborili i 1993. Kopa Komnebol, prvo međunarodno takmičenje. Te sezone će debitovati omaleni majstor Arijel Ibagaza, a dve godine kasnije na klupu sleteti Ektor Kuper. Odmah su usledila treća mesta, novi Kopa Komnebol i titula u tom takmičenju 1996. U tom timu igrali su Ibagaza i Arijel Lopez, branio je čuveni "subotar" Karlos Roa, sve njih Kuper će povesti u Španiju i ispisati najdivnije stranice istorije Majorke. Kuperov naslednik Mario Gomez će stići u novo finale u ovom takmičenju, ali Altletiko Mineiro je bio prejak.

 

Lanus je jedan od retkih klubova koji je prvo osvojio međunarodnu titulu pa domaću. To se desilo 2007. nakon što je renoviran stadion Nestor Dijaz Perez. Ime je dobio po predsedniku kluba koji ga je izgradio krajem dvadesetih. Ipak, kolokvijalno, svi ga zovu La Fortaleza, odnosno "Tvrđava". Slavili su danima Aperturu iz 2007. kada su odoleli na "Bombonjeri" protiv Boke. Hoze Sand je u krunu ugradio 15 golova, on je odlazio i vraćao se na La Fortalezu, a okončao je karijeru u Lanusu prošle sezone u 43. godini. Titula im je omogućila premijerno učešće u Kopa Libertadores, nisu se obrukali, završili su takmičenje u grupi neporaženi, ali ih je eliminisao meksički Atlas. Posle vicešampionske titule iz 2011. ponovo su igrali u Kopa Libertadores i ponovo stali u osmini finala protiv Vasko da Game. Ponovo se ispostavilo da početnici u klubu, kao Ruso svojevremeno dobro rade. Poznati štoper Santandera, La Korunje, Olimpijakosa, Malage i legenda kluba, Gabrijel Šurer je u prvom poslu u trenerskoj karijeri stvorio moćnu ekipu, koja je naredne godine po njegovom odlasku napravila najveći uspeh u klupskoj istoriji.

 

Lanus je pre 11 godina slavio u Sudamerikani. Eliminisali su San Lorenco na startu (nije tada bilo grupne faze), pa onda Univerzidad Čile, River Platu, Libertad i u finalu Ponte Pretu. To je bio sjajan tim sa golmanom Markesinom, Somozom, Paragvajcem Ajalom, Iskierdozom, dugo su bili na okupu, a vodio ih je Giljermo Baros Skeloto, kome je pogađate, to bio prvi posao! Nekadašnji napadač Boke (brata Gustava se takođe sećate iz Boke ili kao neuspešne akvizije Viljareala) je stvorio mašinu, oni će 2016. osvojiti titulu nakon ubedljivog trijumfa u finalu plej-ofa protiv San Lorenca. Taj tim predvodiće pomenuti Sand, i još jedna klupska legenda, Lautaro Akosta.

 

Već 2017. u Kopa Libertadores je Lanus odigrao najvažniju utakmicu u istoriji kluba. Naime, te sezone je bordo tim van svih očekivanja stigao do finala i bitke za najvredniji latinoamerički trofej. U grupi su u društvu Nasionala i tada jako Šapekoensea bili prvi, izbacili Strongest, pa San Lorenco, a legendarni mečevi su viđeni protiv Rivera. Pobeda u revanšu je sigurno najveća u istoriji kluba. Izgubili su na "Monumentalu" 1:0, gubili na La Fortalezi sa 2:0, a onda je usledio preokret veka. Naime, Lanus je od poslednjeg minuta prvog poluvremena do 70. minuta postigao četiri gola (Sand je dao dva, Akosta jedan) okrenuo rezultat i pobedom od 4:2 otišao u finale. Za njih je to bila utakmica nad utakmicama, ali je Renatov Gremio sa Fernandinjom, Arturom Luanom, večnim kapitenom Žeromelom, Lukasom Bariasom bio prejak i dobio oba meča. Za promenu, na klupi Lanusa nije bio početnik, Migel Almiron, doskorašnji trener Boke (sada je u Kolo-Kolo) je imao već iskustvo u trenutku kada je Lanus doveo na prag raja. On se u klub vratio krajem 2021. ali nije bio baš uspešan.

 

Lanus je posle katastrofalne 2022. kada umalo nisu ispali, prošle sezone bio četvrti. I sada su ponovo u Sudamerikani posle dve godine. U prošlom učešću tesno su izgubili od Independiente dal Valea u osmini finala (Ekvadorci) su osvojili trofej. Sada je Lanus blizu prvog mesta u svojoj grupi, imaju 10 bodova nakon četiri meča, prati ih Kujaba. Ovi timovi su i bili favoriti u društvu peruanskog Deportivo Garsilasa i već eliminisanog Metropolitanosa iz Venecuele.

 

Lanus će doći na korak od prvog mesta (samo ono donosi direktan plasman u narednu rundu) ako pobedi Metropolitanos. Mada je očekivano da Kujaba slavi protiv Garsilasa, pa bi u poslednjem kolu Argentinci i Brazilci odlučivali o prvoj poziciji u okolini Buenos Ajresa. U tom slučaju Lanus bi sa bodom prošao direktno, a tim iz Mato Grosa bi morao u baraž.

 

Derbi runde je dule Korintijansa i Argentinos Juniorsa u grupi F gde na opšte iznenađenje vodi mali urugvajski Rasing Montevideo. Fortaleza je očitala lekciju Boki na svom "Kastelau", sada će na "Bombonjeru", popularni "Lavovi" će ostati prvi ako ne izgube na teškom gostovanju. Neke mečeve ćemo obraditi u posebnim rubrikama, Rasing koji vodi mrtvu trku sa Bragantinom za prvo mesto je favorit protiv čileanskog Kohimba na svom "Peronu" u Aveljanedi.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke