Laporta predočio katastrofalno stanje u Barsi, duguju preko milijardu evra!

Autor: Nemanja Janošev
ponedeljak 16.08.2021.
12:39
Izvor: Sportske.net

Barsini stubovi pucaju...

@FCBarcelona/Twitter
@FCBarcelona/Twitter

Povezane vesti

Predsednik Barselone Đoan Laporta izneo je finansijsko stanje u klubu, koje je okarekterisao kao "katastrofalno".

Veliki zemljotres u Kataloniji izazvao je odlazak Lionela Mesija budući da Argentinac nije mogao da bude registrovan uprkos dogovoru o smanjenju plate. La liga nije odobrila njegov dogovor sa Barselonom i razlaz je bio neminovan. Problemima tu nije bio kraj. novopridošli igrači poput Memfisa Depaja, Kuna Aguera, Erika Garsije i Emersona takođe nisu mogli da budu registrovani.

Na scenu je stupio Đerar Pike, samoinicijativno predložio smanjenje svoje plate i omogućio da se pomenuti fudbaleri registruju. Dugovi su ogromni i pitanje je kako će se Barselona izvući. Za njih je jedino rešenje Superliga, a brojke i informacije izneo je prvi čovek kluba Đoan Laporta koji je ove godine preuzeo predsedničku fotelju od Đordija Bertomeua.

"Prvu stvar koju imam da kažem jeste da smo, prilikom dolaska u klub, zatražili pozajmicu od 80 miliona evra, jer da nismo, ne bismo pokrili platni spisak. Ubrzo smo shvatili da je neophodno uložiti u prepravke na stadionu, u suprotnom bilo bi rizično da navijači dođu na utakmicu. Uložili smo 1.8 miliona evra i omogućili da neometano dođu u nedelju. Takođe, kada smo stigli, klub je dobio 50 odsto udela od prava prenosa unapred", rekao je Laporta.

Sa novcem se nije na pravi način raspoređivalo, konstatovao je Laporta otkrivši da je prethodna uprava kluba angažovala skauta u Južnoj Americi kojem je plaćeno osam miliona evra za tako nešto. 

Prema njegovim rečima, Barselona ima negativnu neto vrednost od 451 milion evra, dok su posledice koronavirusa 91 milion evra. Sve u svemu, klub duguje milijardu i 350 miliona evra, a samo na plate igrača odlazi 103 odsto od 100 odsto prihoda!

"Dobili smo kredit od 551 milion evra sa kamatom od 1.1 odsto kako bismo restruktuirali klub", naveo je Laporta.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke