Laportina lista za odstrel po treći put posle 2003. i 2008. godine - SVI oni su na prodaju!

Autor: Milovan Longinov
ponedeljak 08.03.2021.
20:36
Izvor: Sportske.net

Hosep Marija Bartomeu nije smeo i umeo, Laporta mora.

EPA-EFE/ALEJANDRO GARCIA
EPA-EFE/ALEJANDRO GARCIA

Povezane vesti

Novi predsednik Barselone Đoan Laporta imaće težak zadatak - da raskine ugovore ili rasproda manje važne igrače koji imaju ogromne plate.

O ovome se neće mnogo pisati, ali jeste najveći problem Barselone - platni spisak i preplaćeni nebitni igrači. 

Recimo, da li je dovoljno ako kažemo da Samjuel Umtiti zarađuje više u Barseloni nego Serhio Ramos u Real Madridu? Ili da Serhi Roberto zarađuje više od Marsela tokom prethodne četiri godine? Filipe Kutinjo je treći najplaćeniji igrač u ekipi posle Mesija i Grizmana, a plaćen je 120+40 miliona evra? Mogli bismo ovako u nedogled... no, Laporta je zadao svom sportskom sektoru još jedan zadatak, a to je - crna lista.

Pouzdani izvori iz Katalonije dan posle izbora pišu da će prodaja ili čak i raskid ugovora biti prioritet do kraja ove sezone, kao deo pripreme za letnji prelazni rok. 

Na crnoj listi, prema nagađanjima i nezvaničnim informacijama naći će se upravo Samjuel Umtiti, potom golman Neto, Žunior Firpo, Martin Brajtvajt, ako uz Erika Garsiju stigne još jedan štoper možda i Klemen Lengle, dok će Filipe Kutinjo gotovo sigurno biti prodat, pošto Barsa ne želi da se aktivira klauzula od dodatnih 10 miliona evra koje treba da plati Liverpulu ako Brazilac odigra još osam utakmica. 

Takođe, u veznom redu će biti velika gužva, kada se vrati Karles Alenja, tu su od rezervista i Riki Puđ, Miralem Pjanić i Serhi Roberto, pošto se očekuje da desni bekovi budu Seržinjo Dest i Oskar Mingeza.

Dakle, pomenuli smo čak potencijalnih devet odlazaka, od njih će otići makar njih petorica, pretpostavka je da će to biti - Neto, Umtiti, Alenja, Kutinjo i Brajtvajt, a sličnu stvar Laporta je uradio ne jednom, već DVA puta.

Kada je postao predsednik, leta 2003. godine i kada je Frank Rajkard zamenio Radomira Antića, klub su morali da napuste  - Frank de Bur, Roberto Bonano, Kristanval, Alfonso, Anderson, Đovani, Rikelme, Ročembak, Navaro, Trasoras i Enke. 

Odmah prvog leta je napravio remont, uz pomenute odlaske, stigli su - Ronaldinjo, Kvarežma, Ruštu, Markez, Davids, Van Bronhorst, a iz B tima  su prekomandovani Andres Inijesta, Viktor Valdes i Oleger.

Istu stvar, Laporta je uradio i kada je smenio Franka Rajkarda, a za trenera postavio Pepa Gvardiolu. Tada, leta 2008. otišli su - Ronaldinjo, Deko, Edmilson, Mota, Zambrota, Tiram, Đovani Dos Santos, Oleger i Santi Eskero. 

Došli su po Pepovoj naredbi - Dani Alveš, Đerar Pike, Martin Kaseres, Aleksandr Hleb, Sejdu Keita, dok su prvotimci postali Buskets i Pedro. 

Barsine obe smene generacije donele su po dve šampionske titule u Španiji i po jednu Ligu šampiona, 2006. i 2009. godine.

Zaključak je sledeći, nakon 2003. i 2008, leta 2021. videćemo novu crnu listu Đoana Laporte i početak nove ere na "Kamp nou".

Samo, da li će  Barsa  opet moći tako brzo da postane prvak Evrope?

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke