Laportinih deset izazova u Barseloni, prvo pojačanje već dogovoreno!

Autor: Boris Jovanović
nedelja 21.03.2021.
10:19
Izvor: Sportske.net

Šta čeka novog predsednika, izgleda da je Barsa već potpisala ugovor sa prvim pojačanjem!

Povezane vesti

Đoan Laporta se vratio, njegova harizma je neverovatna, ali svejedno, moraće da učini mnogo toga kako bi stabilizovao Barselonu. On je prošli put izdržao čitav mandat, stvorio novi tim, osvojio Ligu šampiona, pružio šansu Pepu Gvardioli i utro put stvaranju najveće Barse u istoriji.

Može li isti trik da ponovi ovog puta?

Problem je svakako novac, ali i činjenica da neke stvari nisu njegov izbor, no da samim dolaskom mora da proguta ono što je na stolu, odnosno ono što je servirano.

Šta su deset zadataka koje Laporta mora da obavi ovog leta?

1. Trener visi, ako ne osvoji titulu. Iako Kuman ima još jednu sezonu ugovor, problem je što obično predsednik traži novog čoveka, otkaz bi koštao par miliona, postoji navodno i takva klauzula, ali iako se ređaju mnoga imena, za sada Laporta ne razmišlja o promeni. Britanski mediji su čak kandidovali i Brendana Rodžersa, mnogi smatraju da šansu treba da dobije trener druge ekipe Garsija Pimienta, no kako rekosmo sve je još na dugom štapu.

2. Uslov svih uslova je Mesi. Naime, ako bi Argentinac ostao, sve bi bilo lakše, a dolaskom Laporte šanse su veće. Leo će svoju odluku saopštiti na kraju sezone, no, čini se da su sve manje šanse da se preseli u Siti ili Pari Sen Žermen.

3. Sa tim bi moglo da bude povezano dovođenje Kuna Aguera što je ideja da se umilostivi Mesi. Njegov najbolji prijatelj je slobodan, ali njegova plata svakako predstavlja izazov za Barselonu.

4. Običaj je da novi predsednik dovede neko ogromno pojačanje, Laporta nije baš u situaciji da puno bira, pandemija je ispraznila kase, transferi sa tri cifre biće retkost na leto. Jedna varijanta je dovođenje Halanda, ako Dortmund odluči da proda Norvežanina, kako ne bi morao da ga pusti za "samo" 75 miliona u leto 2022. Norvežanin navodno želi u Real, ali je Rajola prijatelj sa Laportom, on sigurno može da ubedi pulena da izabere Barselonu.

5. Prioritet je i ostanak Dembelea. Tu ne bi trebalo da bude problema, izuzev novca. Želja postoji, Laporta hoće da zadrži Francuza, da ga veže novim ugovorom godinu dana pre starog, smatra da potencijalom Dembele spada među najbolje fudbalere sveta.

6. Prodaje će biti na dnevnom redu, jedna je Umtiti koji odbija da ode, druga svakako Kutinjo koga Kuman ne stavlja u tim kako ne bi plaćao novac Liverpulu za dodatne nastupe. Treća i najveća je Antoan Grizman. Jer, on se nije snašao, dolaskom Kuna ili Halanda, oporavkom nekih igrača, teško da bi imao veliku minutažu, a rezerva od 20 miliona po sezoni nije prihvatljiva. Upravo su tih 20 miliona problem. Laporta bi ga recimo menjao za Dibalu, Juve bi pristao, ali nema novca za njegovu platu. PSŽ ima, ali ima i druge planove, jedino engleski klubovi mogu sebi to da priušte, ali za sada nema ponuda.

7. Laporta će tražiti da što više mladih igrača dobije šansu. Kuman ili neki drugi trener moraće da forsira mlade, recimo priča se da niko ne vidi poentu dovođenja Depaja ili Vajnalduma koji su želje trenera pored toliko talentovanih igrača, Fatija, Dembelea, Puđa, Pedrija, tu je i Trinkao. Ipak, priča se da je Vanjaldumov transfer dogovoren, da je igrač spreman da smanji platu kako bi zaigrao u Kataloniji.

8. Klub gleda u budućnost, već sada pokušavaju da dobiju prava na urugvajsko čudo od deteta Nikolasa Sitija koji ima tek 16 godina. Takođe, Laporta je dao nalog da pokušaju sa dovođenje Brajana Hila, momka iz Sevilje koji je na pozajmici u Eibaru. Čak su spremni da ponude nekog starijeg igrača na koga ne računaju za ovog 20-godišnjeg momka.

9. Kako smanjiti troškove? Jedan plan je doživotni ugovor za Lea Mesija za manju platu od sadašnje, drugi naravno odlazak onih sa najvećim ugovorima koji su prekobrojni, rekli smo već da bi Kutinjo i Grizman i ne samo njih dvojica mogli da rasterete kasu, moguće je da i Alba napusti klub, a i da Pike pristane na novo smanjenje. 

10. Kako rekosmo koliko je Laporta ozbiljan u stvaranju nove generacije iz La Masije neka posvedoči činjenica da će Balde, Oreljana, Kolado i Niko Gonzales biti na pripremama sa prvim timom. Što se pre nametnu, klubu će biti lakše da prodaje etablirane igrače, i da na taj način ponovo većinu sveže krvi nalazi u svojim redovima.

Dakle, avantura počinje, Vajnaldum kao novo lice je siguran, Kun verovatno, ako to bude hteo Mesi, ostalo moraju da rade u hodu, ali sigurno da ćemo videti drugačiju Barsu.

Da li i uspešniju?

Ko zna...

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke