“Lavovi” iz Danske - Sinonim za uspeh!

Autor: Aleksandar Golubović
utorak 13.02.2024.
11:30
Izvor: Sportske.net

Fenomen evropskog fudbala.

EPA-EFE/Anders Kjaerbye
EPA-EFE/Anders Kjaerbye

Povezane vesti

Fudbaleri Kopenhagena pokušaće da pomrse konce aktuelnom šampionu Evrope Mančester sitiju protiv kojeg igraju u osmini finala Lige šampiona. Prvi meč na programu je u utorak od 21 sat kada će na Parken stadionu najuspešniji skandinavski klub učiniti sve da dođe do pozitivnog rezultata.

Biće im ovo tek drugo učešće u eliminacionoj rundi Lige šampiona, ali višegodišnji staž u najjačem fudbalskom takmičenju u Evropi ukazuje da će danski predstavnik ući bez bele zastave u ovaj meč.

Uprkos tome što je onakav kakvog ga danas znamo osnovan tek 1992. godine,
Kopenhagen je za kratko vreme postao najveći skandinavski klub. Tome najviše u prilog idu uspešni rezultati kluba iz danske prestonice, a šest učešča u grupnim fazama Lige šampiona dovoljan su podatak za sebe.

Retko gde ćete u Evropi naići na klub koji je jedva prebacio tri decenije postojanja, ali da odiše tradicijom dužom od jednog veka. Upravo je to slučaj Kopenhagena, rekordera po broju titula u domaćem šampionatu (15).

Nastao 1992. godine, Kopenhagen je formiran spajanjem dva gradska kluba koja su u to vreme prolazila kroz ogromne poteškoće. Tako su se u jedan klub spojili Kopenhagen Boldklub i Boldkluben ne bi li izbegli gašenje budući da su klizili na ivici bankrotstva.

Kakva je tradicija ubrizgana u Kopenhagen svedoči i to da je jedan od dva fuzionisana kluba najstariji na svetu. Tako je početkom devedesetih godina prošlog veka na bogatoj tradiciji i renomeu velikana danskog fudbala nastao klub koji je spojio drevno i moderno. Iz toga je proistekla jedna od najlepših savremenih fudbalskih priča, ne samo u Danskoj, već na čitavom severu Evrope.

Već u debitantskoj evropskoj sezoni Kopenhagen je završio kao prvoplasirani u grupi UEFA Intertoto Kupa, ali je sistem takmičenja bio takav da nije postojala eliminaciona runda. Danskom timu je to dovoljno bilo za plasman u UEFA Kup naredne sezone gde je u drugom kolu poražen od francuskog Oksera.

Naredne sezone je osvojena prva ttula u Danskoj, ali je u Evropi usledio pravi debakl pošto ih je šampionski sastav Milana tukao 6:0. Setimo se da su „Rosoneri“ te sezone u Atini uništili Barselonu u finalu Lige šampiona, a jedan od nezaboravnih trenutaka je i evrogol Dejana Savićevića.

Naredne godine nisu bile berićetne po tim sa Parken stadiona pa je Kopenhagen morao da se zadovolji sa svega dva osvojena Kupa Danske. Vredne spomena su bile utakmice protiv Čelsija u Kupu pobednika kupova koje je engleski tim uz dosta drame rešio u svoju korist.

Istorijska sezona u evropskim takmičenjima za Kopenhagen je 2006/07 kada je ovaj klub prvi put izborio grupnu fazu Lige šampiona. Ključni čovek te sezone bio je jedan od najzvučnijih danskih igrača toga doba Jasper Gronkjer, koji je prethodno sa uspehom igrao u „ligama petice“.

Danski velikan je tada eliminisao Ajaks u kvalifikacijama, a u grupnoj fazi voljom žreba odlučeno je da se sastanu sa Seltikom, Mančester junajtedom i Benfikom. Kopenhagen je eliminisan u grupnoj fazi pošto je izgubio sve utakmice na strani, a činjenica da su na svom Parkenu ostali neporaženi nije im mnogo pomogla.

Iz ugla predstojeće utakmice sa Sitijem, značajno je spomenuti sezonu 2008/09 kada su se ovi rivali sastali u 1/16 finala UEFA Kupa. Prva utakmica pre 15 godina u Kopenhagenu završena je 2:2, ali je u revanšu proradio iskusni Velšanin Krejg Belami i sa dva gola doneo Sitiju plasman u osminu finala.

Dva tima sastala su se još samo u dva navrata i to prošle sezone u grupnoj fazi Ligi šampiona. U Danskoj je bilo bez golova, dok je tim Pepa Gvardiola bio dominantan na „Etihadu“ i silovito slavio sa ubedljivih 5:0.

U istorijskoj sezoni 2010/11 Kopenhagen je prvi put igrao nokaut fazu Lige šampiona gde je eliminisan od Čelsija uprkos tome što je na „Stamford bridžu“ ostao neporažen.

Naredna tri učešća u Ligi šampiona završena su u grupnoj fazi, a u aktuelnoj sezoni je sve ispravljeno i Kopenhagen će drugi put igrati eliminacionu rundu ovog takmičenja. Grupnu fazu završili su jesenas kao drugoplasirani iza dominantnog Bajerna iz Minhena, a iza sebe su ostavili Galatasaraj i Mančester junajted.

Sada ih je sudbina spojila da drugi put u eliminacionoj rundi Lige šampiona igraju protiv engleskog predstavnika, a zadatak im nimalo neće biti lak pošto ih na drugoj strani očekuje izuzetan sastav Sitija.

„Građani“ sa dva boda zaostatka dišu za vrat lideru Premijer lige Liverpulu, a jasno je da se neće lako odreći ni Lige šampiona čiji trofej brane. Prvi meč na Parkenu prilika je da Kopenhagen u pozitivnom smeru zakorači u nastavak sezone pošto ga već za vikend očekuje nastavak takmičenja u šampionatu Danske.

Minuli period od završetka jesenjeg dela Lige šampiona i prvenstva Danske,
Kopenhagen je iskoristio da odigra nekoliko prijateljskih utakmica tokom januara. U Atlantik Kupu ne stoje loše, mada im sigurno nije prijao nedavni poraz od najljućeg rivala Brondbija.

U svežem sećanju ljubiteljima Kopenhagena je i utakmica protiv Mančester junajteda u četvrtfinalu Lige Evrope u sezoni 2019/20 koja je rešena u korist engleskog predstavnika 1:0 zahvaljujući golu Bruna Fernandesa.

Kada je reč o sastavu ovog tima, preovlađuju danski fudbaleri predvođeni iskusnim švedskim fudbalerom Viktorom Klasonom, reprezentativnim krilom ove skandinavske zemlje. Zapažene partije pruža i Norvežanin marokanskog porekla Mohamed Elionusi. Od najisturenijih igrača posebnu opasnost za Siti predstavljaće Portugalac Diogo Gonsalves.

U istom terminu Real Madrid gostuje Red Bul Lajpcigu, dok će dan kasnije od 21 sat Lacio dočekati minhenski Bajern, a PSŽ Real Sosijedad.

Naredne nedelje na programu su još četiri para ove runde Lige šampiona. Inter će u utorak dočekati madridski Atletiko, dok će PSV na svom stadionu ugostiti Borusiju Dortmund.

Prvi mečevi osmine finala Lige šampiona biće okončani u sredu 21. februara kada će Napoli ugostiti Barselonu, a Porto biti domaćin Arsenalu.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke