"Lavovi" - Sad ili nikad

Autor: Milovan Longinov
sreda 24.11.2021.
13:45
Izvor: Sportske.net

Sporting ima istorijsku šansu...

EPA-EFE/MANUEL FERNANDO ARAUJO
EPA-EFE/MANUEL FERNANDO ARAUJO

Povezane vesti

Sporting je jedan od timova koji je pisao istoriju najjačeg evropskog takmičenja. Naime, "Lavovi" su bili prvi predstavnik Portugala u KEŠ, a odigrali su i prvu utakmicu protiv beogradskog Partizana.

Međutim od tada su prošle decenije, lisabonski klub je odavno izgubio ne samo bitku sa Benfikom, već se osamdesetih protivteža pomerila, pojavio se Porto, pa, iako će to na "Alvalade" negirati, Sporting dugo već nije ravnopravan rival vodećem tandemu.

Ostao im je žestoki derbi Lisabona, prošle godine su posle dve decenije ponovo bili prvaci, a ove jeseni bore se za top 16 fazu Lige šampiona. Poslednji i jedini put u veku su se tamo našli u proleće 2009. Bolje da nisu, naime Sporting je naleteo na Bajern i u dva meča primio 12 golova, što je svakako najteži poraz u istoriji evropskih takmičenja za "Lavove".

Iako debitanti u KEŠ oni nemaju nekih većih uspeha u evropskoj eliti. Naime, Sporting je pedesetih kada bi se pojavio, redovno ispadao na startu, a Partizan ih je dva puta izbacio.

Njihov najveći evropski uspeh je vezan za prvu polovinu šezdesetih, tačnije 1964. kada su se dokopali KPK. Te godine je generacija za koju su igrali Osvaldo, Geo, Moraiš na putu ka finalu slavila i protiv Junajteda u čuvenom revanšu sa 5:0, pošto su izgubili 4:1 na "Old Trafordu", a do trofeja su morali kroz dva baraža, prvo u polufinalu protiv Liona, a onda i u finalu koje je ponovljeno u Antverpenu, tukli su mađarski MTK. Obe te "plej-of" utakmice su dobili sa po 1:0, te godine su se baš naigrali fudbala.

Retko su se pored nadmoćne Benfike pojavljivali u KEŠ, i kada je to bio slučaj, uglavnom b ispadali u prvom ili drugom kolu. Imaju polufinale KPK iz 1974. iako favoriti, eliminisani su od istočnonemačkog Magdeburga (pisali smo o tom podvigu tima iz DDR koji je sada u nemačkim nižim ligama). 

Osamdesete su donele nešto bolje rezultate, tada je portugalski fudbal bio u naletu, igrali su četvrtfinale KEŠ, eliminisani od komšijskog Sosijedada u iberijskom derbiju, stizali do četvrtfinala Kupa UEFA i KPK.

Devedesetih im je na putu u kupu UEFA stao moćni "nemački" Inter sa Mateusom, Bremeom i Klinsmanom, bilo je to polufinale iz 1991. 

Najveći uspeh u poslednjih 20 godina svakako je, sećate se, verovatno, finale kupa UEFA, pomalo neočekivano, prošli su dug put, tukli i Boro i Njukasl, Alkmar, Fejenord, i na kraju kada je trebalo da osvoje trofej, savladao ih je CSKAu finalu, prvi ruski tim koji je trijumfovao u jednom evropskom takmičenju. Ta generacija Sportinga u kojoj su bili Mutinjo, Pedro Barbosa, Nikulae, mladi Vijana, Fabio Ročembak je imala veliku šansu, naime, finale je igrano na Alvalade, ali ni domaći teren nije pomogao, poveli su golom Rožerija, da bi u drugom poluvremenu primili tri gola i to je bio potpuni slom "Lavova".

Od tada nisu napravili ništa, ali ove godine imaju šansu da se plasiraju u top 16 fazu.

Naime, Ajaks dominira u C grupi, Sporting i Dortmund imaju po šest bodova. Donijel Malen, Holanđanin je rešio meč za "Milionere", ali ako Sporting pobedi, ide dalje, jer ima toliko bolju gol razliku od Nemaca, da bi bilo čudo da se u poslednjem kolu nešto promeni, kada portugalski šampion gostuje Ajaksu koji je sigurno prvi, a Dortmund dočekuje otpisani Bešiktaš. 

Zbog svega toga ovo je istorijska prilika za Sporting. Oni dobro guraju u prvenstvu, na deobi su prvog mesta sa Portom, odmorni su jer su u četvrtak igrali Liga kup sa Varzimom (dobili 2:1). Dortmund će teško imati spremnog Halanda, to je ogroman hendikep i za Sporting pred punim stadionom, ovo je zaista "sad ili nikad" situacija za veliki uspeh, kako rekosmo nisu navikli da prežive u eliti do proleća.


Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke