LE - Pet finala koja svi pamtimo

Autor: Darko Mitrović
sreda 26.05.2021.
13:52
Izvor: Sportske.net

Da se prisetimo...

chelseafc.com
chelseafc.com

Povezane vesti

Prvo finale LE, pod ovim imenom, kao takmičenje naslednik UEFA kupa odigrano je u Hamburgu. Bilo je i jedno od najuzbudljivijih. Naime, Fulam se neočekivano našao u finalu, a sa druge strane je bio moćni Atletiko iz Madrida. Na klupi ''Kotadžera'' je bio Roj Hodžson, ovo je bila tek druga evropska sezona Fulama, ali su oni nokautirali branioca trofeja Šahtjor kao i Juventus. Englezi su, iako autsajderi pružili sjajan otpor. Posle pola sata ''Jorgandžije'' su vodile, strelac je bio Dijego Forlan koji je savladao Marka Švarcera posle pola sata. Ali tim iz Londona je odmah uzvratio, Sajmon Dejvis je centaršut Gere pretvorio u gol. Velšanin je u to vreme bio najskuplje pojačanje u istoriji Fulama. Oba tima su imala šanse da pobede u regularnom delu, pogađali stativu, ali je na kraju kada su svi očekivali penale, Forlan u produžetku slomio srca navijača iz Zapadnog Londona i Atletiko je osvojio trofej.

Trofej jeste stigao u Zapadni London ali tri godine kasnije. Naime, Čelsi je savladao Benfiku i produžio prokletstvo Bele Gutmana. Naime, to je bilo prvo finale ''Orlova'' u 23 godina, od poraza protiv Milana u finalu KEŠ, ali su opet izgubili i ostali na dve titule prvaka Evrope početkom šezdesetih. Čelsi je povbeo golom Toresa, da bi ruka Sezara Aspilikueta poklonila penal Kardozu koji je poravnao. U trećem minutu nadoknade, heroj je bio Bane Ivanović, dao je gol za trofej, pa je Čelsi postao tek četvrti klub, a prvi engleski koji je osvojio titule u sva tri evropska takmičenja.

Dve godine kasnije neočekivano se ukrajinski Dnjepar dokopao finala. Loša vest je bila što su igrali protiv večitog pobednika, Sevilje koja je tri puta za devet godina bila najbolja u kupu UEFA i LE. Dnjepar se nije dao, golom Kalinića su poveli, ali su Kričkovijak i Karlos Baka okrenuli za par minuta, no do poluvremena je Ruslan Rotan iz slobodnjaka izjednačio. I onda u finišu Sevilja je odbranila titulu, Kolumbijac Baka je dao drugi gol, pa su Andalužani postali prvi tim koji je četiri puta slavio u takmičenju, a pokojni kapiten Rejes prvi čovek koji je četiri puta osvojio trofej jer je uz dva trijumfa sa Seviljom, imao još dva sa Atletiko 2010. i 2012.

I naredne godine Sevilja je slavila i to u Bazelu. Jirgen Klop je preuzeo ekipu tokom jeseni od Brendana Rodžersa, doveo je do finala, sve je izgledalo sjajno kada je Kutinjo bombom doveo Redse do prednosti. Ali, u nastavku je Gameiro izjednačio posle 17 sekundi, Moreno, bivši igrač Sevilje je okrivljen za taj gol. Tada su ''Berberi'' počeli da dominiraju, nastavio se horor Morena, ostavio je Kokea na drugoj stativi i pehar je ostao u Sevilji.

Mančester Junajted je predvođen Murinjom kome je to bio poslednji trofej dobio i Stokholmu Ajaks sa 2:0. Inače nikada do tada ''Đavoli'' nisu igrali u finalu kupa UEFA ili LE, dok je Ajaks takmičenje osvojio 1992. Iskusniji Englezi su domimirali, u to vreme najskuplji igrač sveta Pol Pogba je pogodio mrežu posle dvadesetak minuta. Onda je na startu drugog dela još jedno Rajolino pojačanje, Henrik Mihtarijan dao gol pa je Murinjo drugi put osvojio pehar, u kupu UEFA je trijumfovao sa Portom, 2003. Ovom pobedom su Vejn Runi i Majkl Karik kompletirali trofeje sa klubom, osvojili su apsolutno sve u dresu ''Đavola''.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke