LE rasplet - Junajted i ko još?

Autor: Ivan Cvetković
četvrtak 06.05.2021.
15:05
Izvor: Sportske.net, Boris Jovanović

Hoće li Viljareal srušiti prokletstvo?

 EPA-EFE/Domenech Castello
EPA-EFE/Domenech Castello

Povezane vesti

Kako sada stvari stoje, nakon pobede u prvom meču protiv Rimljana, Mančester Junajted je blizu finala. Za Solskjera će kao trenera to biti konačno korak dalje, gubio je polufinala u kupovima, pa i u LE prošle godine od Sevilje.

Sada je prednost protiv Rome takva da samo čudo može da ih spreči da putuju u Gdanjsk i bore se za titulu. Na "Old Trafordu", pisali smo pre dva broja, Roma je nekako navikla na katastrofe, pa je ovih 2:6 nenadoknadivo.

Mnogi očekuju da će revanš biti formalnost, i mada možda ne treba stvari uzimati tako sigurno, sva je prilika da će se Đavoli boriti za drugu titulu u takmičenju u poslednje četiri godine.

Taj trijumf sada izgleda daleko, to je poslednji trofej koji su osvojili, a doneo ga je Murinjo u svojoj prvoj sezoni na "Old Trafordu". Ta godina je donela transfere Baije i Ibrahimovića, kao i Mihtarijana i šlag na tortu, svetski rekord i povratak Pogbe u klub posle četiri godine u Juventusu. Murinjo je doveo sve što je želeo, klub je sa velikim ambicijama ušao u šampionat, ali su završili na kraju na šestom mestu. Ipak, kao pobednici kupa iz poslednje godine Luja Van Gala slavili su u Komjuniti Šildu protiv Lestera. Malo koga je bilo briga, ali je Ibra postigao prvi gol za novi klub. Iako je tim dobro startovao u šampionatu, pobedama protiv Bornmauta, Sautemptona i Hala, usledili su porazi od Sitija i Votforda. U seriji od sedam mečeva dobili su samo Lester.

Već su skliznuli, ali je u decembru usledila nova dobra serija, pobede protiv Totenhema, Palasa, VBA, Sandelenda, Boroa, Vest Hema. Murinjo je u stvari te sezone izgubio samo pet mečeva, ali je imao previše remija, čak 15, pa je to i odnelo šansu za top četiri.

Ipak, postojala su i "zadnja vrata" za elitu. Portugalac je na početku mešao karte tokom jeseni, dobili su dva puta Zorju, izgubili od Fejenorda i Fenera na strani, na kraju su kao drugi otišli u evropsko proleće. Kada su eliminisani Sent Etjen i na jedvite jade golom Mate Rostov, stvari su postale ozbiljne. Nakon velike bitke u produžetku, posle dva meča od 1:1, Markus Rašford je presudio Anderlehtu, a zatim je isti igrač dao gol na "Balaidosu" u Vigu protiv Selte. Iako Mančester nije dobio revanš, gol Felainija za 1:1 je bio dovoljan. Na kraju u sudaru divova savladali su mladi tim Ajaksa, Pogba i Mihtarijan su doneli pehar i plasman u Ligu šampiona. Dobra sezone posle koje se sve raspalo kompletirana je slavljem protiv Sautemptona i osvajanjem Liga kupa, kada je Ibra sa dva gola srušio Sejntse. To finale je inače odigrano još u februaru.

Junajted nikada više nije osvojio LE, ni ranije Kup UEFA. Zanimljivo je su u ovom takmičenju u prošlom veku uglavnom ispadali u prvom kolu, igrali su jedno četvrtfinale protiv Honveda. Od kada je Fergi došao na klupu retko su igrali van Lige šampiona, ali zanimljivo da si ih Rotor i Torpedo šokirali na startu ovog takmičenja devedesetih. Škot je 2012. u godini povlačenja osvojio titulu, ali je stao u osmini finala LE protiv Bijelse i Bilbaoa. Van Gal je eliminisan od najvećeg rivala Klopovog Liverpula 2016. godine, pa se ne može reći da su "Đavoli" imali mnogo sreće do Murinja u ovom takmičenju.

Ali, svejedno, ovo je prilika da Solskjer konačno stigne u borbu za trofej kao trener "Đavola". Junajtedu ne idu polufinala, šezdesetih su redovno stajali u ovoj rundi, sve do kraja decenije kada su protiv Reala oterali duhove i zatim savladali Benfiku za svoju prvu evropsku titulu. Zatim su ispadali od italijanskih klubova, ponovo u polufinalu, ali su početkom devedesetih konačno prošli Legiju i onda protiv Barse uzeli pehar, prvi evropski za Ser Aleksa. I kasnije su umeli da ispadnu u polufinalu, od Dortmunda i Leverkuzena,pa Milana 2007. Posle toga su osvojili pehar u Moskvi, tada su izbacili Barsu u polufinalu, da bi u finalu nakon penala srušili Čelsi. Dve godine kasnije su matirali Vengerov Arsenal, ali je Barselona bila prejaka.

Razumljivo je što su se s obzirom na mali procenat prolaska u polufinalima pribojavali Rome, ali nakon prve utakmice, sada je ostao lakši deo posla.
Što se Arsenala i Viljareala tiče, drugog polufinala, biće mnogo zanimljivije. “Podmornica” donosi 2:1 na “Emirejts”, Arsenal se izvadio nakon loše partije, ima aktivan rezultat. Pisali smo o Vilarealu oni čuvenim utakmica protiv Vengera, kada su mogli do finala LŠ 2006. Ali ih je skupo koštao Rikelmeov penal. “Keramičarima” baš ne ide na ovoj stepenici, početkom decenije izbacio ih je Porto u polufinalu LE, a pre pet godina Liverpul. Ako ne računamo Intertoto kup, Viljareal je izgubio sva tri meča na poslednjoj stepenici pred finale.

Arsenal naravno ima veću tradiciju, osvojili su Kup Sajamskih Gradova 1970. godine, i KPK protiv Parme u finalu 1994. Krajem sedamdesetih su prošli polufinale protiv Juventusa, da bi u prvom ikada finalu odlučenom na penale izgubili pehar protiv Valensije.

Krajem veka su savladali Lens u polufinalu Kupa UEFA i onda ponovo penali i ponovo poraz od Terimovog Galatasaraja.

U našem veku su, podsetimo savladali Viljareal u LŠ 2006. i izgubili od Barselone, dve godine kasnije nisu mogli preko Junajteda u polufinalu u novu bitku za trofej, a u LE su izgubili od Atletika pren nekoliko godina, pa naredne godine razbili Valensiju i izgubili novo finale protiv Čelsija.

U svakom slučaju, može se reći da imaju više uspeha i manje psiholoških prepreka od Viljareala, ali nema publike, njihov bivši menadžer Emeri je ove sezone sa ekipom sa istoka Španije teško gubio mečeve. Ako ostane neporažen igraće u Gdanjsku za pehar najverovatnije protiv Junajteda.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke