LE zbrka - Ko će direktno, ko u baraž, ko pada u Ligu konferencija?

Autor: Aleksandar Obrenović
četvrtak 09.12.2021.
13:05
Izvor: Sportske.net

Mnogo kombinacija u poslednjem kolu...

Epa/Salvatore Di Nolfi
Epa/Salvatore Di Nolfi

Povezane vesti

Liga Evrope će takođe spustiti zavesu na grupnu fazu kao i ostali evropski kupovi. Ovde je sistem nov, ispadaju samo poslednji u grupama, pa se gotovo svako bori za nešto u poslednjih 90 minuta. Podsetimo prvoplasirani je u šesnaestini finala, drugoplasirani ide u baraž sa pridošlicama iz Lige šampiona, trećeplasirani će u baraž sa timovima iz Lige Konferencija. Ovo poslednje kolo čini itekako zanimljivim.

GRUPA A

Lion će odmarati do marta, oni su prvi idu direktno, dok Rendžers kao drugoplasirani čeka rivala iz Lige šampiona, kako bi nastavio evropsko proleće. Sparta ne može da stigne Rendžers, ima tri boda manje i lošiji skor, ali mora da se pazi četvrtoplasiranog. Dakle, meć između Liona i Gersa je revijalan, Brondbi mora da dobije u Pragu, ako hoće u plej-of za Ligu Konferencija.

GRUPA B

Monako je prvi i to se neće promeniti, imaju bolji skor od PSV Ajndhovena, pa "Filipsovcima" ostaje da sačuvaju drugo mesto. Kako? Tako što neće izgubiti na "Anoeti" od Sosijedada. Baskijski klub nema izbora, samo tri boda donose drugu poziciju, u slučaju da ne uspeju, ostaje uteha, nastavak u LK kroz kvalifikacije, ali to je mnogo manje atraktivno takmičenje. Šturm je već eliminisan duelom sa Monakom završavaju evropsku avanturu ove godine.

GRUPA C

Ovde je bukvalno sve moguće, svi imaju šansu da zauzmu prvu poziciju, osim Legije, ali i Poljaci su igri za drugo i treće mesto. Lester sigurno ostaje u Evropi, ali može da bude treći i da padne u LK. Oni imaju osam bodova, Spartak i Napoli po sedam, Legija šest. Poslednjeg dana "Legionari" čekaju Ruse, pobeda ih stavlja u poziciju da čekaju ishod između Napolija i Lestera na "Maradoni". Ako Lester odoli protiv lidera Serije A, a Spartak ne pobedi u Varšavi, Englezi su prvi. Ako u Varšavi pobedi domaćin biće drugi u tom slučaju Napoliju treba bod za treće mesto. Teško je popisati sve rasplete, neka bude da, ako Legija ne dobije, nema prolaska ni u baraž u LK.

Grupa D

U ovoj grupi nije baš toliko komplikovano, jedan tim neće nigde, Antverpen je eliminisan. Ajntraht ima prednost nad Olimpijakosom od dva boda i to je jedino pitanje, jer Fener je treći i oni će skliznuti u Ligu Konferencija dobiće protivnika već naredne nedelje u baražu. Dakle, Ajntraht bi sa bodom kod nezainteresovanog Fenera sigurno osvojio grupu, čak i da Olimpijakos pobedi Antverpen sa nekom velikom razlikom. Ona neće igrati ulogu u odlučivanju pobednika grupe je Kostićemv tim ima bolji međusobni skor sa Pirejcima. Dakle, bod u Turskoj i idu direktno, Olimpijakos će igrati sa nekim od trećeplasiranih timova Lige šampiona, Fener kako rekosmo nastavlja u slabijem takmičenju.

GRUPA E

Ovde se vodi bitka oko dve stvari, ko ide direktno u narednu rundu LE, ko će u baraž, odnosno ko će morati u doigravanje LK, a ko će Evropu videti možda narednog leta. E sada, Galatasaraj je u poziciji da se za prvo mesto bori u Rimu. Ako izgube moraju u baraž, ako odole "L'Akvilama", prvi su u grupi. Što se tiče Marseja i moskovskog "petog točka" Lokomotive, jedino pobeda na "VelodromU" "Železničare" vodi do trećeg mesta. U suprotnom Marsej ide u baraž za LK, dakle mogući je protivnik našem Partizanu.

GRUPA F

O ovoj grupi možete čitati u posebnom tekstu, Zvezda ulazi kao prva u poslednjih 90 minuta, ali mora u Bragu. Ćak ni bod ne bi bio dovoljan za prvo mesto u grupi i direktan plasman, ako otpisani Ludogorec ne zaustavi Mitjitland. Danci bi se pobedom u slučaju podele bodova u Minju izjednačili sa srpskim šampionom i na kraju bili prvi zbog boljeg međusobnog skora. Ako Zvezda izgubi, a Danci slave, crveno-beli padaju na treće mesto i moraju u Ligu Konferencija. U tom slučaju Braga je pobednik grupe.

GRUPA G

Ako Partizan zadrži drugo mesto, mogao bi u baražu LK da reprizira mitski duel sa Seltikom. Jer, "Kelti" su treći, ne mogu ni gore ni dole, a nema ni borbe za prvo mesto, jer Leverkuzen i u slučaju poraza i pobede Betisa u Glazgovu ostaje prvi zbog boljeg skora sa Andalužanima. Dakle, jednostavno je, u grupi G videčemo dve revijalne utakmice.

GRUPA H

Vest Hem je već u šesnaestini finala LE, i za njih duel sa Dinamom u Londonu ne znači baš ništa. Ali "Modrima" je bitno, oni bi bodom ostali iznad Genka, čak i da Belgijanci dobiju Rapid. Ali, nisu ni Austrijanci nezainteresovani, oni ne mogu da stignu Dinamo na drugom mestu, ali mogu u baraž za LK pobedom. Situacija u kojoj Genk slavi kod kuće protiv tima iz Graca, Dinamo gubi od "Čekićara"? "Modri" su treći, idu u LK plej of, još jedan mogući rival za Partizan.

Uspeli smo, nadamo se da objasnimo sve kombinacije, tabele imate u listi, ako nešto nije jasno, spremili smo vam i tiket LE, timovi koji će po našem mišljenju dobiti, a jasno je da u dva termina kao i čitave jeseni možete da pogađate na kojoj će utakmici Lige Evrope pasti prvi gol. Pa, čekamo vas, kvote su primamljive.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke