Leće - Istorijski cilj, ostati što duže u Seriji A!

Autor: Aleksandar Obrenović
petak 27.09.2024.
11:00
Izvor: Sportske.net

Salentini u petak na “San Siru”

EPA-EFE/ABBONDANZA SCURO LEZZI
EPA-EFE/ABBONDANZA SCURO LEZZI

Povezane vesti

 Ako tragate za fudbalom na peti apeninske čizme postoje dve jasne tačke, Bari i Leće. Tamošnji timovi su i najveći rivali, derbi je dan opasnog življenja. Nema nikakve veze sa tabelom i statusom, i Leće i Bari su veći deo bitisanja proveli u ligama nižim od Serije A, ali strasti ne manjka.

Iako se stadion zove po "Ulici Mora", njegovo zvanično ime je "Etore Đardinjero", grad se odužio svom gradonačelniku iz osamdesetih koji je bio ključ za renoviranje objekta nadajući se novcu od Mundijala 1990. Bilo je tu zloupotreba, na čelu komiteta bio je zloglasni Antonio Matareze. Kao čovek Barija sprečio je komšiluk da uzme novac i organizuje utakmice šampionata, u njegovom gradu je napravljen "San Nikola" treći po veličini stadion na Apeninima.

Jasno da je mržnja Salentina prema Bariju uvećana, ali tih godina je Leće prvi put uspeo da se dokopa Serije A. Bila je to 1985. kada su "Lupi" odnosno "Vukovi" kako ih još zovu ušli među najbolje. I odmah remizirali sa vladajućim šampionom Veronom. Samo, to je bio trenutak inspiracije, izgubili su 19 od 30 meča i odmah se vratili u Seriju B. Ali, ne pre nego što su šokirali Romu na "Olimpiku" iako su se već spremali za niži rang. Ta čuvena pobeda u prestonici protiv lidera je Juventusu poklonila titulu.

Dve godine kasnije su u baražu južnjaci iznenadili favorizovanu Ćezenu i opet stigli među najbolje. Tada je ostvaren i najveći uspeh, Karlo Macone ih je odveo do devetog mesta. Poznato lice u timu, lokalni momak, Antonio Konte. On će sa Juventusom pokoriti Evropu i svet, ali i dobiti šamar par decenija kasnije na malom fudbalu u rodnom gradu. Razlog, bio je trener Barija i rivalske "Petlove" uveo u ligu.

Preživeli su junaci ove priče dve sezone, ali i onda ispali početkom devedesetih, sa Mazinjom, Rusom Alejnikovim, Konte je otišao u Juve, a "žuto-crni" su 1993. ponovo ušli u viši rang. Onda je krenula klackalica u poslednjoj deceniji veka, ispali su sledeće sezone sa samo 11 bodova. Kako to obično biva skotrljali su se čak do Serije C, pa onda sačekali Đanpjera Venturu da ih da dbe promocije vrati u elitu. Tu negde počinje era direktora Pantalea Korvina, uz njegove pametne kupovine mladih igrača, tamo negde od kraja veka, Leće će prvi put uspeti da veže tri godine u Seriji A. Iz tih timova setićete se Lukarelija, Brazilca Lime koga će Kapelo par godina kasnije dovesti u šampionsku Romu i naravno Mirka Vučinića, Božinova, Afrikanca Konana. Pomenuti Korvino ih je doveo kao anonimuse, a nekoliko godina kasnije će, pogotovo Balkanci eksplodirati kod Zemanja. Taj Leće iz 2004. je bio nestvaran, dali su čak 66 golova u ligi (primili najviše 73) i ceo šampionat proveli u sredini tabele. Kupili su sve ofazivnom igrom, Vučinić je završio šampionat sa 19 golova. Sa odlaskom Zemana (prvi sledeći posao je bio Zvezda 2008. godine) sve se raspalo. Ispali su čak u treću ligu, ali ih je bivši kapiten Lacija Fabio Liverani vratio sa dve promocije u elitu.

Od tada jedne sezone su odmah ispali, pre dve se vratili i preživeli prošlu. I ove je goli život jedini cilj. Ispali su iz kupa u utorak od drugoligaša Sasuola koga briga. Sada će u uvertiri šestog kola na noge Milanu koji je spasao posao Fonseki pobedom u "Madonini". Očekujemo pobedu domaćina i dosta golova. Inter će u Udine, taj meč smo obradili u rubrici "Beton", a Juventusu koji ređa remije bez golova sledi gostovanje na "Marasiju". Tako je za "Bjankonere" uvek povuci-potegni, od poslednjih pet gostovanja pod Lanternom samo dva puta su se radovali...

Roma je veliki favorit protiv Venecije, Komo posle šoka koji je priredio Atalanti dočekuje Veronu, ne vidimo tu mnogo golova. Mali toskanski derbi između Empolija i Fiorentine je za izbegavanje. Napoli je "penal" protiv Monce, mi bismo probali pobedu Parme protiv Kaljarija...

Kompletnu ponudu Serije A pogledajte OVDE!

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke