Legenda kaže - Pojaviće se valjda nekad sudija koji sme da isključi Vinisijusa, zar ne?!

Autor: Milovan Longinov
petak 03.03.2023.
13:30
Izvor: Sportske.net

Brazilca možda tuku i vređaju, ali je i on zaštićen kao beli medved.

EPA-EFE/JUANJO MARTIN
EPA-EFE/JUANJO MARTIN

Povezane vesti

Ovo sada već postaje fenomen španskog fudbala o kom se sve više priča - Vinisijus Žunior je i najveća žrtva, ali i igrač sa posebnom zaštitom u La Ligi.

Vinisijus Žunior je ponovo jedna od temi posle sinoćnog "El klasika", još jednog meča u kom je mogao da dobije crveni karton, ali nije. Brazilac je najglasniji u svojoj ekipi, redovno protestuje kod sudija, uvek ima šta da kaže, gestikulira, čak i kada dobije javnu opomenu, ali se do sada nijedan sudija nije usudio da izvadi i drugi žuti. 

Ipak, deluje da je sada bio najbliži tome, a da je opet ostao na terenu. Španski mediji osim onih naklonjenih Realu, pišu o tome da je sada već neverovatno i tragikomično šta sve sudije dopuštaju Žunioru. Tako je u medijima procureo razgovor između glavnog sudije Martineza Munuere i Edera Militaa, kada je Vinisijusu pokazao žuti karton. Militao je prvi prišao Munueri i žalio se što je pokazao Vinisijusu karton, a ovaj mu je odgovorio: 

"Edere, slušaj me, to je crveni karton, da li razumeš? Vinisijus je uhvatio De Jonga za vrat i bacio ga na zemlju", rekao je Munuera, a Tviterom kruži snimak sa kog je pročitano sa usana šta je rekao glavni arbitar.


Da sve bude još gore, sudija se znači dvoumio da li da mu pokaže direktan crveni, a nakon divljačkog obaranja, Vinisijus mu se još uneo u facu, mahao prstom i ko zna šta sve rekao, ali ni pored svega toga nije dobio drugu javnu opomenu.

Da ne ispadne da o ovome grme samo navijači Barselone, oglasile su se i brojne bivše sudije i sudijski eksperti, a jedan od njih je poentirao.

"Vinisijus je morao da dobije drugi žuti karton zbog onakvog ponašanja. Vrhunski sudija kao što je Munuera Monter ne sme da dopusti da mu se igrač onako unosi u facu i pokazuje prstom ka njemu", rekao je čuveni sudija Ituralde Gonzales, danas ugledni i glavni sudijski ekspert La Lige. 


Vinisijus je posle svega ovoga do kraja utakmice morao da se stiša, tome je doprineo i Ronald Arauho, koji ga je po ko zna koji put odlično sačuvao, što pokazuje i podatak da je Brazilac čak 24 puta izgubio posed lopte! 

Nije zgoreg podsetiti i na još jedan nedavni momenat kada Brazilac takođe nije dobio drugi žuti karton, u trenutku kada je istog sudiju na meču protiv Osasune pre dve nedelje nazvao "kurvinim sinom", ali mu je ovaj opet progledao kroz prste. 

Vinisijus Žunior je najčešće faulirani igrač La Lige i to jeste činjenica, ali isto je činjenica da mu glavni arbitri daju još više prostora da se ovako ponaša jer ga do sada nisu nikada sankcionisale crvenim kartonom.

Podsetimo i da je Robert Levandovski pred Mundijal dobio tri meča zabrane igranja jer je doslovno isto gestikulirao ka sudiji Hilu Mansanu, ali, očigledno da postoje neki dvostruki aršini o kom Španija sve više bruji.

I važno je istaći da je Kadiz zapretio da neće igrati više mečeve dok ne dobije odgovor sudijske komisije za očiglednu krađu sa nedavnog meča sa Elčeom. VAR je, da sve bude još gore, gledao ovu situaciju, koju je videla cela Španija i ceo svet, ali nije svirana nedozvoljena pozicija?!


No, ovo je tek onako usputna tema, još jedna kobna greška, o kojoj se ne piše dovoljno u Španiji, jer nisu u pitanju veliki klubovi... 

Za kraj pitanje za sve objektivne koji prate španski fudbal - da li je Vinisijus Žunior zaslužio crveni karton protiv Barselone ili na bilo kom prethodnom meču zbog sličnog ponašanja? 

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke