Lekcije Mikela Artete - I Pepu i Klopu postavio negativne rekorde u PL!

Autor: Milovan Longinov
ponedeljak 05.02.2024.
10:15
Izvor: Sportske.net

Španac zaslužuje pohvale ovog jutra.

EPA-EFE/ANDY RAIN
EPA-EFE/ANDY RAIN

Povezane vesti

Arsenal je pobedio Liverpul i pokazao da je još kako kandidat za titulu u Premijer ligi. 

Nije lako igrati tri puta u dva meseca protiv Liverpula, a posebno posle remija i poraza od Jirgena Klopa, odigrati onakav meč kao u nedelju za zasluženu i veliku pobedu rezultatom 3:1. 

Istina, Klop je imao mnogo više kadrovskih problema, ali to ne umanjuje činjenicu da je Arteta održao lekciju i Jirgenu Klopu. Ukratko, jučerašnje izdanje Liverpula bilo je najlošije ove sezone, a za to je zaslužan upravo Arteta, koji je odlično pripremio i vodio utakmicu. 

Prvo poluvreme nije delovalo kao duel između dve ekipe koje se bore za titulu, već jedne koja juri trofej, a druga eventualno top 4. Arsenal je u potpunosti uništio Liverpul, iako to nije pokazao rezultat na semaforu na pauzi, posle jedinog ozbiljnog prilaska Raji i nesrećnom autogolu Gabrijela. 

Liverpul je imao solidnih 15-20 minuta na startu drugog poluvremena, ali to je bilo sve. Arteta je bio taj koji je znao više šta želi i koliko želi od ove utakmice, izmenama je dodatno unapredio i osvežio igru svoje ekipe, doduše, Van Dajk i Alison su poklonili drugi gol i tako se na neki način odužili za Salibin i Gabrijelov poklon iz finiša prvog dela. 

Statistika je pokazala da nijedan tim, od kako se vodi ta računica, nije imao više xG protiv Liverpula u eri Jirgena Klopa. On je juče iznosio čak 3,52 što niko do sada nije uspeo protiv Klopove ekipe.

Ali, to nije sve zbog čega treba da se poklonimo Mikelu Arteti. 

Pre tačno godinu dana, februara 2023. Pepov Mančester siti imao je najniži posed lopte od kako je Katalonac na "Etihadu". U oktobru 2023. takođe je postavio negativan rekord Pepovog tima, koji je na "Etihadu" protiv Arsenala imao najmanji broj udaraca ka protivničkom golu na jednoj utakmici Premijer lige od kako je došao Gvardiola. 

Ukratko, Arteta je na mečevima protiv Klopa i Pepa pokazao da im je dostojan rival i umešao se u najveće moderno rivalstvo Premijer lige.

U prevodu - konačno imamo trku utroje, koja deluje nikada neizvesnije, kvalitetnije i uzbudljivije. 

Liverpul ima 51 bod, Arsenal 49, Siti 46, ali i dva meča manje...

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke