Lens - Krv ili zlato?

Autor: Lazar Nikolić
subota 26.08.2023.
14:00
Izvor: Sportske.net

Najbolja sezona u poslednje dve decenije, sećanje na istorijsku titulu…

Povezane vesti

O Lensu verovatno znate da ih zovu "Krv i zlato" zbog boja, da imaju jednu od najvernijih publika u Francuskoj, da igraju Derby du Nord protiv Lila. Istina klubovi geografski ne pripadaju istom regionu, Lens je smešten na severozapad, ali je gradove deli svega 40 kilometara. Biće vremena da pišemo o ovom sudaru, ali Lens upravo svoje vrednost temelji na suprotnosti Lilu.

Jer, u pitanju je rudarski grad, ugalj je otkriven sredinom 19. veka i od tada se teška industrija razvila u okolini, a radnici i i iz okolnih zemalja, su hrlili u potrazi za hlebom.

 Lokalni fudbalski klub je od sredine tridesetih bio bitan ne za region, već Francusku, pa iako je jedan drugi radnički klub Sent Etjen mnogo uspešniji, na "Boleru" ipak imaju razloge da budu zadovoljni svojom istorijom.

Najveći uspeh napravljen je nenadano.

 Naime, Lens je 1997. jedva ostao u ligi. Tokom sezone smenjeni su bivši srpski selektor Muslin, Rože Lemer koji će nekih 13 meseci kasnije naslediti Eme Žakea na klupi svetskih prvaka Francuza je priveo sezonu kraju i otišao da bude deo stručnog štaba reprezentacije.

Predsednik Žerve Martel koji je tada bio u prvom mandatu (vratiće se 2013. godine) vuče očajnoički potez. Šansu dobija Danijel Leklerk koji je vodio rezervni tim i pomagao Lemeru u vakuumu.

Lens kupuje Antu Drobnjaka bivšeg napadača Zvezde koji je igrao za Bastiju i dao sedam golova u prethodnoj sezoni. Iz Bordoa stiže Stefan Zijani prodat za 12 miliona franaka Lensu, nisu bili "Žirondinci" zadovoljni njegovim partijama, mada je igrao čitave sezone povređen.

Kreće ludi šampionat u opštoj euforiji zbog predstojećeg Mundijala. Leklerk u prvom meču izvodi 4-3-3 što je jeres u tadašnjem francuskom fudbalu, uz Drobnjaka igraju po bokovima Šmicer i Brunel, tim iz Burgundije jedna od najjačih ekipa u ligi biva isprašen sa 3:0. Iako u naredna dva meća "crveno-žuti uzimaju samo bod, pobeda na "Velodromu" protiv Marseja skreće pažnju da se na severu dešavaju neočekivane promene. Igraju promenjivo tokom jeseni, dosta i promašuju, šesti su na polusezoni.

Od 27. kola kreće ludnica, pobedom protiv Bordoa ulaze u trku za titulu, do kraja je osam utakmica. Niko ne veruje da će idržati, ali odgovor stiže, sedam pobeda u nizu, na kraju remi protiv Oksera, tog prolać tukli su i Monako i PSŽ, Mec koji je vodio u većem delu sezone. To je bila ključna pobeda. U pretposlednjem kolu isprašili su i Bastiju sa 5:1 (Drobnja je dao sa penala bivšem klubu gol) na kraju remi protiv Oksera i veliko slavlje, prva i jedina titula za Lens.

Te sezone vodili su veliku bitku i u kupovima, finale kupa gube od PSŽ, nisu imali rešenja za Marka Simonea, u polufinalu Liga kupa ponovo Parižani i novi poraz. Ali, ono najvrednije, titula završila je na "Boleru". Leklerk je ovenčan slavom, igrao je desetak godina za klub, nikada ni pre, ni posle dve godine u Lensu nije napravio ništa u trenerskoj karijeri.

Najbolji strelac tima je Drobnjak sa 14 golova u šampionatu, Zijani je dao devet, koliko za prethodnih pet sezona. Valema prodaju u PL Koventriju, Vairele i Šmicer ostaju još sezonu, Drobnjak odlazi u Japan da naplati golove, pokojni Mark Vivijen Fo (njegov dres je povučen) se seli u Vest Hem, nije da je ta generacija dugo trajala, ali osvojili su protiv Meca sledeće godine kup (Liga šampiona je bila preveliki zalogaj, ispali su u grupi). Već na prelazu vekova, Lekler dobija otkaz, kreće pad.

Lens nikada više nije osvojio trofej, bili su drugi 2001. igrali jedno finale Liga kupa.

Ali, strašna prošla sezona, drugo mesto donosi Ligu šampiona, posle dve decenije. U gradu je ponovo euforija, bili su i u nižem rangu, pre tri godine se vratili, dva sedma mesta, pa onda vicešampionska pozicija.

Naplatili su sjajne partije Opende, 43 miliona ga je platio Lajpcig, otišao je i Seko Fofana u novu fudbalsku Meku, Saudi Arabiju.

Lens je posle startnog poraza u Brestu odigrao nerešeno sa Renom na "Boleru" i sada ide na noge PSŽ koji nema pobedu. Mnogi su ih prežalili mada od povratka u elitu, tri poslednje godine imaju izjednačen skor sa apsolutnim vladarom francuskog fudbala, o dve pobede, remija i poraza. Čini nam se da su golovi uglavom zagarantovani kada igraju ova dva tima.

Od ostalih francuskih mečeva za vikend, Lion je već u nevolji, priča se o smeni Lorana Blana, idu u Nicu, čini nam se da bi stvari tu mogle da budu rešene u nastavku. Monpelje bi mogao da dobije Rems, a golove potražite u duelu Strazbura i Tuluza.

 

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke