Lester protiv Čelsija – 40 godina posle

Autor: Milovan Longinov
utorak 19.01.2021.
15:11
Izvor: Sportske.net

Šta je koren rivalstva?

Povezane vesti

Od kada je Čelsi remijem protiv Totenhema, pošto su se u londonskom derbiju vratili od 0:2 i izborili remi, doneo Lesteru titulu, „Lisice“ gledaju sa nešto više blagonaklonosti prema Zapadnom Londonu.

Mada, i da nije bilo toga, Lester bi osvojio krunu, a nakon tog istorijskog uspeha prodali su svoje igrače baš Abramoviču, setimo se da su Kante i Drinkvoter otišli u London, a letos je stigao i Ben Čilvel.

Malo kome je jasno zbog čega onda između navijača vlada netrpeljivost, kada se ova dva tima sastanu sa tribina se čuju uvredljive poruke, iako nikakve geografske i druge povezanosti nema.

Sada neće biti navijača, Brendan Rodžers ima prošlost u Čelsiju i kao trener rezervnog tima „Plavaca“ i kao čovek koji je krao svojevremeno zanat od Murinja, ali i sa njim i bez njega, postoji jedna priča koju i na ostrvu retko razumeju, ili je se sećaju.

„Pogledajte kako Čelsi beži, borićemo se do sudnjeg dana, kao na Boksing dej“, pevaju „Lisice“ i malo ko zna šta to znači.

Prevedeno na naš jezik ne zvuči melodično, ali u pitanju je tema „Hark now as the angels sing“, a nastala je kao posledica dešavanja krajem sedamdesetih. Tada je huliganstvo u Engleskoj bilo u punom zamahu, a sudari Čelsijevih Head Huntersa i Lesterovih Baby squad izgrednika prerastali su u ratove.

Slučaj je hteo da se 1979. oba kluba nađu u poziciji da se bore za povratak u elitu, Taj 26. decembar, odnosno Boksing dej je posebno bio krvav i to nikada nije zaboravljeno među navijačima, javnost je naravno odlučila da izoluje huligane iz medija.

Nećemo ulaziti u pojedinosti, ali šta se dešavalo te sezone?

Prethodne godine Lester se jedva spasio ispadanja, pa je njihova naredna sezona bila iznenađenje za sve. „Lisice“ su dobile Čelsi te sezone, praznik su proslavili u Londonu, a navijači Čelsija su se infiltrirali na njihovu tribinu. Malo ko je gledao teren, ali je na kraju domaćin slavio. Osveta je van terena i na njemu ostvarena početkom aprila Lari Mej je postigao jedini gol na utakmici i praktično pogurao tim ka promociji. Upravo su ta dva boda odlučila tesnu trku, Lester je imao 55, Sanderlend 54, Birmingem i Čelsi po 53 boda. Da „Plavci“ nisu izgubili u gostima, kada se sve na kraju zabere, s obzirom na raspored na tabeli, vratili bi se u elitu.

Kasnije, Čelsi je postao neizostavni član PL i pre Romana Abramoviča, oni od 1988. nisu bili u Čempionšipu, dok su „Lisice“ do dolaska vlasnika sa Tajlanda lutale između dva ranga.

Bilo je nekoliko mečeva u kupu, poput one od 5:2 iz 2012. godine kada je Nando Tores postigao dva gola. Lester par godina nije dobio Čelsi, a uglavnom nismo gledali baš puno golova u sudarima dva „plava“ tima.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke