​ Levante - Kako nervirati Valensiju?

Autor: Milovan Longinov
utorak 11.05.2021.
17:43
Izvor: Sportske.net

Oni uvek imaju šta da poruče gradskom rivalu...

EPA-EFE/MANUEL BRUQUE
EPA-EFE/MANUEL BRUQUE

Povezane vesti

Levante svakako nije ni blizu Valensije, a u ovom veku dave se u prašini koju je podigao obližnji Viljareeal. Postoje samo da bi nosili Barsinu broju dresova, mnogi kažu kako bi nervirali uspešniji klub, odnosno komšije “Slepe miševe”

Istina on su najstariji u gradu, nastali su 1909. godine, no i pre toga je postojao Kabanjal, lokalni klub koji je sada prošlost. 
Levante je počeo da igra kraj gradskih dokova, na mestu koje je bilo vlasništvo lokalnog trgovca parfemima koji su stizali na istočni Mediteran sa drugih kontinenata. Levant je bio dugo čvorište sveta. Onda su se preselili na Kampo del Kamino Hondo koji je i dalje bio blizu luke, pa je radnička klasa grada, pre svih lučki radnici navijala za njih.

Ostala je ta netrpeljivost prema buržoaskoj Valensiji, mada, kako smo već pisali, vreme je izravnalo te klasne razlike među španskim klubovima.
Oni su boje Barselone prihvatili 1935. godine, a samo ime asocira na čitavu regiju, odnosno obalu, a manje na grad. To je jer oni smatraju da kada je ova luka bila najznačajnija ili jedna od najznačajnijih u Evropi, samo jedan tim mogao je da bude predstavnik, pa su to pripisali sebi.

Jer, do rata, Levante je parirao bogatijoj Valensijij, upravo su oni bili gosti 1919. kada su „Slepi miševi“ otvarali svoj stadion Alhiros, domaćin je dobio prvi gradski derbi sa 1:0. Pa iako je Valensija i revanš u gostima dobila sa 5:0 ipak je tridesetih kako se fudbal razvijao Levante jedne godine stigao do finala kupa, izbacili su i Valensiju i svoj uzor Barselonu, pre nego što su izgubili od Sevilje.

Zamimljivo da su šezdesetih kada su porasli ponovo i dokopali se elite, u toj prvoj sezoni tukli dva puta Valensiju, izveštaji iz tog vremena govore da su dokovi goreli, a sledeće godine su pobedili Barselonu sa 5:1 i ispali iz lige. Do 2003. kada se u grad vratio Peđa Mijatović i potpisao za Levante, gotovo nisu imali zbog čega da se osećaju nadmoćno u odnosu na Valensiju, obično se navodi da nemaju nikakav trofej, ali se oni ne slažu.


Naime pošto je Valensija grad koji je najduže odolevao fašistima, republikanska vlast je formirala Mediteransku ligu tokom građanskog raza, kao i kup Slobodne Španije. To takmičenje je igrano 1937. godine, zamišljeno je kao liga koja će zatim biti odlučena plej-ofom u Barseloni i Valensiji. Igralo se 14 mečeva i Levante nije uspeo da se plasira za plej of, ulaznice su izborili Barsa, Đirona, Espanjol i Valensija. No, Barsa je morala na put u Meksiko i SAD, kako bi prikupljali novac za borbu protiv Franka pa ih je zamenio Levante. Oni su u finalu dobili Valensiju sa 1:0 na opšte iznenađenje.Ali, ta titula dok je na vlasti bio Franko, kasnije i desničari narodnjaci nije priznavana, iako su čak i navijači Valensije tvrdili da bi Levanteu trebalo pripisati tu titulu. Federacija je konzervativna, nije pristajala, ali je socijalistička vlada pre 13 godina donela odluku da je ta liga bila slobodna, da je predstavljala otpor okupatoru i da španski savez mora da im prizna naslov prvaka. Dve godine kasnije posle većanja, liga je to odbila, a od toga Vikipedija strana Levantra je hakovana nebrojeni broj puta kako bi se brisala i dodavala titula.

Savez se brani time da nije prihvaćen zahtev Reala da oni učestvuju u ligi, iako nisu imali nikakve veze sa Frankom. Njihov predsednik je bio Antonio Ortega, komunista koji je streljan, a Real se sada pravi da nije ni postojao. Da li bi titula bila revizionizam ili nešto drugo, teško je reći, tek zvanično Levante je bez trofeja…

Ova decenija za njih je plodna, tačnije ovo su najbolja vremena. U poslednjih 10 godina Levante je samo jednom bio van Primere, pre pet godina su ispali i odmah se nadmoćno vratili u La Ligu. Od tada preživljavaju, u donjem domu, ali bez drame. što će slučaj biti i ove godine.
Uvek kada igraju sa Barsom to je posebna stvar zbog dresova i istorije. Poslednjih godina prolaze sjajno, ne samo da su dobili dva meča u prvenstvu već su i Katalonce nokautirali u kupu u januaru 2019. godine. 
Dodajmo i da Peđa Mijatović nije najveće ime koje je igralo za klub, Johan Krojf je proveo pola godine u dresu omiljenih boja pre nego se vratio u domovinu. 

Sa njima nikada niste sigurni jer žive od danas i sutra. Pošto su se vratili tamo negde pre 15 godina u elitu, tukli Valensiju 4:2 na otvaranju sezone, par godina kasnije njihovi igrači su stajali na terenu jer im je klub dugovao plate u visini od 18 miiona evra. Kako bi ih sprečili da napuste tere pred meč sa Realom i uvedu prvenstvo u neregularnost, u savezu su odlučili da selekcija lige igra protiv "blaugrane", a prihod je išao fudbalerima.  A onda kao da se nije ništa dogodilo, posle Segunde, tri godine kasnije gledali smo ih u istorijskom nastupu u Evropi gde su preživeli zimu u LE i tek ispali od ruskog Kazanja u osmini finala.

Ali, od svega najviše vole da kako rekosmo nerviraju Valensiju koja se suočava i sama sa teškim vremenima. Levanteov cilj do kraja je da završe ispred gradskog rivala što se kroz istoriju veoma retko dešavalo. Jer i kada su bili šesti 2012. Valensija je bila treća. Kako je padala Valensija, padali su i oni, recimo ona košmarna sezona tima sa "Mestalje", 2016. kada su bili 12. tek šest poena iznad zone ispadanja, za Levante je značila poslednje mesto i jedinu godinu u Segundi u poslednjoj deceniji.

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke