Leverkuzen - Ni “Aspirin” ne pomaže protiv Bajerna!

Autor: Aleksandar Obrenović
nedelja 17.10.2021.
13:05
Izvor: Sportske.net

Derbi dva prvoplasirana tima u Nemačkoj...

EPA-EFE/FRIEDEMANN VOGEL
EPA-EFE/FRIEDEMANN VOGEL

Povezane vesti

Kada vide Bajern, u Bajeru se uvek sete najstrašnije godine prošlog veka, 1999. godine, kada su prokockali titulu poslednjeg dana sezone i to u Bavarskoj protiv danas zaboravljenog Unterhahinga. Stadion ovog kluba je od minhenske Olimpije, odnosno "Alijanc Arene" bio udaljen oko 7.5 kilometara.

Trebalo je da osvoje bodove u poslednjem kolu, bili su u seriji, od 12 mečeva su dobili 15 i ništa nije ukazivalo da će se desiti slom. Bajern je dobio Verder, ali u rukama Bavaraca nije bilo ništa, odlučivali su "Farmaceuti". A onda šok i suze kod gostujućih navijača. Primili su po jedan gol u oba poluvremena, i dok je Minhen slavio, Leverkuzen je plakao. Trebalo je da to bude kruna pametnih ulaganja fabrike, i odličnih poteza generalnog menadžera Rajnera Kalmunda. On je početkom devedesetih profitirao od ujedinjenja Nemačke, doveo Ulfa Kirstena i još nekoliko igrača sa istoka. Prethodno su osvojili UEFA Kup 1988. a onda i prvi nemački trofej, kup četiri godine kasnije. A onda je usledio pakao.

Bajer je pre tog gubitka titule u poslednjem kolu u Bavarskoj, tri godine ranije takođe bio drugi. Te sezone su dobili Bajern sa 5:2 kod kuće, izgubili u Minhenu, ali su u foto-finišu rivali sačuvali prisebnost, "Farmaceuti" su se sapleli u Kelnu u pretposlednjem kolu i tada je sve bilo rešeno. Dve godine kasnije, još jedno drugo mesto, ali bez drame. Bajern je osvojio 14. titulu prvaka, imali su čak +15 u odnosu na tim iz Leverkuzena. Zatim je usledila opisana godina sloma u Unterhahingu, zanimljivo, propustili smo da kažemo da je na Sportparku u Unterhahingu Bajeru bio potreban bod, a ne pobeda i opet nije vredelo.

Zatim je posle kokainskog skandala Krištof Daum bio prinuđen da odstupi, Leverkuzen je dve godine kasnije dobio sadašnji nadimak "Neverkuzen". Titulu im je preoteo Dortmund, izgubili su finale Lige šampiona i Kup Nemačke, sve u par nedelja. Tim Klausa Topmelera je prokockao ogromnu prednost, osvojili su bod u tri meča, na kraju je pobeda protiv Herte bila samo utešna. 

Prošlo je desetak godina, opet su bili drugi, 2011. iza Klopovog Dortmunda, nije im pomogao ni Jup Hajnkes na klupi. I kao šlag na ovu priču, poraženi su pre par godina u finalu nemačkog kupa, od naravno Bajerna, rezultat je bio 4:2.

I kada se saberu ove muke za koje "aspirin" ne pomaže. Poslednjih godina uglavnom su trpeli poraze, od one pobede u Minhenu od 2:1, izgubili su četiri puta u nizu, od 2015. samo su dva puta tukli ovog rivala.

Istorijski gledano, podaci su poražavajući, iako je Leverkuzen u poslednjih 30 godina uglavnom u vrhu tabele. Izgubili su 58 mečeva od Bavaraca, 16 je remija, imaju 19 pobeda u ukupno 93 mečeva. I kod kuće imaju negativan skor, 23 pobede gostiju 15 Leverkuzena uz 10 remija. 

Timovi pred utakmicu u nedelju dele čelnu poziciju, po pet pobeda, remi i poraz, šampion je pred pauzu doživeo hladan tuš od Kostića i Ajntrahta, pa su dozvolili da se rivali približe.

Ali, nekako ne očekujemo da će Leverkuzen uspeti da profitira u ovom meču...

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke