Libertadores i Sudamerikana - Brazilska i (pomalo) argentinska posla!

Autor: Ivan Cvetković
sreda 30.08.2023.
19:00
Izvor: Sportske.net

Na redu revanši četvrtfinala!

Povezane vesti

Brazilska stvar, tako bi, bez preterivanja mogao da glasi mogući scenario polufinala Kopa Libertadores.

Jer, timovi Serije A su pred kompletnim trijumfom u četvrtfinalu, a zastavu Argentine braniće Rasing ili Boka. Na "Bombonjeri" u prvom meču nije bilo golova, sada ekipa Fernanda Gaga u Aveljanedi ima šansu da svojim "porterosima" donese ogromnu radost. Dva puta u sedam godina, "Akademija" je gubila od "Đenovljana" u najjačem južnoameričkom takmičenju, ali ovakvu priliku nisu imali.

Ako pogledamo rezultate Rasinga u Kopa Libertadores, od osvajanja trofeja davne 1967. godine (pisali smo o toj generaciji i posebno o mitskom i potpuno divljem Interkontinentalnom finalu protiv Seltika (tri meča, baraž u Montevideu je Argentincima doneo titulu prvaka sveta) oni nikada nisu daleko stigli u Libertadoresu.

Doduše, nisu imali priliku da igraju, između titule iz 1966. i novog učešća (1968. su kao šampioni branili trofej i ispali od zemljaka iz Estudijantesa koji je započeo svoju vladavinu) 2001. prošlo je mnogo godina.

Oni su se vratili 2003. u takmičenje kao prvaci Klauzure, prošli grupu kao prvi, ali ispali na gol u gostima u susretu sa kolumbijskom Amerikom Kali. Čak ni kada je pre 15-tak godina broj argentinskih timova porastao na šest, nisu uspeli da se domognu takmičenja, sve do titule iz 2014. godine. Tada su ponovo bili prvi u grupi i stigli do četvrtfinala gde ih je dobio paragvajski Gvarani. Naredne sezone ih je izbacio Atletiko Mineiro (u grupi su bili sa Bokom), a dve godine kasnije su u top 16 naišli na novu nepremostivu prepreku, moćni River. Usledila je nova pauza od dve godine i ponovo Boka i to pošto su eliminisali Flamengo u top 16 na penale.

Sledeće godine tukao ih je Sao Paulo, kao da je običaj da se u novije vreme svake dve godine pojavljuju na najvećoj sceni. Dakle, nikada nisu od osvajanja titule igrali polufinale (jesu doduše u polufinalnoj grupi 1968. ali tada se šampion uključivao u tu fazu), pa je jasno da je ovo istorijska prilika za "Plave".

Šta smo videli na "Bombonjeri"?

Dobro su se branili, iako je domaćin imao posed, retko su pretili golmanu gostiju Arijasu. Imao je šansu Kavani, ali posle remija bez golova, Rasing je favorit. Već sedam godina Boka nije dobila u Aveljanedi. Kada su to poslednji put učinili, u njihovom timu na "Peronu" je bio Fernando Gago, sadašnji trener Rasinga.

U ostalim mečevima, brazilski timovi su pokazali zbog čega je njihova liga ipak neuporediva sa ostatkom Južne Amerike.

Za Palmeiras smo rekli, oni su nakon eliminacije Flamenga ipak najveći favorit za treću latinoameričku krunu u poslednje četiri godine. "Verdao" je završio posao u Kolumbiji, tri lopte u mreži Pereire i sve je gotovo. Odlični Veverson je sačuvao mrežu, pa će Palmeiras pratiti dešavanja u Aveljanedi jer će igrati protiv boljeg iz argentinskog derbija.

Gotovo je sigurno da će drugo polufinale biti brazilsko.
Internasional je dobio u La Pazu protiv Bolivara, urugvajski golman Roše je bio sjajan, a iskusni Ekvadorac Ener Valensija postigao jedini gol. "Đavoli" imaju prednost pred revanš kod kuće u Porto Alegreu, ne bi trebalo da imaju problem da overe polufinale.

I tamo će verovatno igrati protiv Fluminenzea. Na "Marakani" je Flu tukao Olimpiju koja je nokautirala najvećeg rivala Flamengo. Paragvajci su sprečili najveći derbi brazilskog fudbala u četvrtfinalu Kopa Libertadores, ali izgleda neće daleko. Andre koga žele najveći evropski klubovi, pre svih Liverpul je načeo goste, a onda je Herman Kano, Argentinac, sedmim golom u ovogodišnjem takmičenju doneo ubedljivih 2:0 pred revanš u Paragvaju. Argentinski napadač koji je nasledio legendu, Freda na mestu vođe napada Flua je dao sedam golova ove sezone u Kopa Libertadores i izjednačio se sa Paulinjom čiji je Atletiko Mineiro eliminisan u top 16 fazi.

Igrani su i prvi mečevi četvrtfinala Kopa Sudamerikana.

Tu će biti više neizvesnosti, ali opet, pitaju se Brazilci i Argentinci.

Da Botafogo razmišlja o prvenstvu i istorijskoj šansi da uzme titulu, videlo se u prvom meču četvrtfinala protiv Defense. Izveli su kombinovan sastav, Argentinci nose kući 1:1 i otvara im se put ka završnici trofeja koji su osvojili 2020. "Sokolovi" će, ako prođu, igrati protiv pobednika duela između ekvadorskog LDU (jedini tim van dve najjače zemlje u četvrtfinalu) i Sao Paula. "Trikolor" prošlogodišnji finalista je poražen u prvom meču sa 2:1, ali je Lukaš Moura ublažio poraz i dao nadu Brazilcima pred revanš. Bez obzira na prednost koju "Albosi" odnosno "Beli" donose u megapolis, ipak je domaćin favorit.

Siguran u četvrtfinalu je bio tim Fortaleze. Razbili su očajnu Ameriku Mineiro. Preplašili su "Zečeve", pa se košmarna sezona fenjeraša u Seriji A nastavlja. Gosti iz Seare su dobili 4:1 na "Mineirau" i već su u polufinalu. Giljerme je sa dva gola otvorio vrata pobede, a upisao se i novajlija, Argentinac Tomas Poketino.

Fortaleza će biti ipak tim sa manjim šansama za prolazak, ma ko bude bio rival u polufinalu. Korintijans u Argentinu protiv Estudijantesa nosi miminalnu prednost. "Timao" je slavio golom Žila posle 15-tak minuta, priželjkivali su bilo kakvu prednost, umeju da se brane, a i revanšu će biti malo golova. Po nama, Brazilci su ipak jači tim od "Studenata" i bliži su, iako se revanš igra u La Plati, polufinalu.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke