Liga Evrope ili Liga utehe – šta je pošlo po zlu u Atini i Istanbulu?

Autor: Aleksandar Obrenović
četvrtak 04.08.2022.
11:00
Izvor: Sportske.net

Mnogo neočekivanih, pa i šokantnih rezultata u kvalifikacijama za Ligu šampiona donose nam kvalitetan fudbal u LE, evo šta nas čeka osim Partizana.

EPA-EFE/SEDAT SUNA
EPA-EFE/SEDAT SUNA

Povezane vesti

Zamislite situaciju u kojoj Crvena zvezda ili Partizan ulože više od 25.000.000 evra kako bi se plasirali u grupnu fazu Lige šampiona? Upravo se toliko Fenerbahče “otvorio” u aktuelnom prelaznom roku još pre početka nove sezone, a dodajmo na to i angažovanje novog trenera Žorža Žezusa koji će ove godine istanbulski klub koštati celih 7.000.000 evra.

I sve to nije bilo dovoljno za plasman u plejof za Ligu šampiona.

Isprečio se kijevski Dinamo u dvomeču koji je, nažalost, dobio i svoju političku dimenziju (skandiranje Vladimiru Putinu kao odgovor na provokaciju fudbalera Dinama). Novi neuspeh u nizu “žuto-crnih” koji LŠ čekaju od sezone 2008-09. Posebno je bolna tema za navijače Fenera rubrika “trofeji” koja zvrji prazna od 2014. godine kada je Ersun Janal doneo poslednju šampionsku titulu. Predug post za najtrofejniji turski klub.

Sada će Žorž Žezus morati da “vadi fleke” protiv Slovačkog iz Češke u trećem kolu kvalifikacija za Ligu Evrope, mnogim velikanima tek utešno takmičenje. Ne i za navijače turske ekipe koji bi novi evropski neuspeh svojih pulena sasvim sigurno žestoko dočekali. Trena računati i na fanatičnu podršku domaćoj ekipi u Turskoj, pa prolaz dalje ne bi trebalo da se dovodi u pitanje. Možda i uz goleadu na Bosforu.

Šta tek reći za Olimpijakos koji se propisno obrukao protiv Makabi Haife i usred Pireja doživeo najveće evropsko poniženje na domaćem terenu (poraz 4:0). Istina, Grci jesu uložili u pojačanja prilično manje od Fenerbahčea (10.000.000 evra), ali su zato imali sreće prilikom žreba u LŠ. Makabi je već bio prežaljen, međutim puleni Pedra Martinsa šokirali su fudbalsku javnost. Portugalac je nakon sramotne eliminacije istakao da u njegovom rečniku reč “ostavka” ne postoji. A i zašto bi, kada godišnje od Olija inkasira oko 1.000.000 evra…

Kompletnu ponudu AdmiralBeta za Ligu Evrope pogledajte OVDE.

Sada će tim iz Pireja imati popravni protiv prilično tvrde ekipe Slovana iz Bratislave koja sa Ivanom Šaponjićem može napraviti problem grogiranom rivalu koji je ne tako davno bio redovan član evropske fudbalske elite.

Kada smo već kod bruke, treba napomenuti i Malme koji je otpustio Miloša Milojevića zbog skandaloznog ispadanja od nejakog Žalgirisa. Trijumf i to ubedljiv protiv luksemburškog Didelanža je imperativ u ovom trenutku.

Zanimljivo će biti i u preostala tri susreta. Škupi i pored tesne eliminacije od zagrebačkog Dinama nastavlja svoju evropsku bajku protiv Šamroka, Maribor čeka nimalo lak posao protiv Helsinkija, dok Cirih traži prolaz protiv Linfilda kojeg je Bodo Glimt potopio 8:0 posle iznenađujuće pobede u Severnoj Irskoj.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke