LE - Roma rutinski, Liverpulov bezbolni poraz, a onda LUDNICA U RENU!

Autor: Darko Mitrović
četvrtak 14.12.2023.
20:53
Izvor: Sportske.net

Dobili smo epilog u četiri od ukupno osam grupa Lige Evrope. U Renu najuzbuljivije.

EPA-EFE/ETTORE FERRARI
EPA-EFE/ETTORE FERRARI

Povezane vesti

Grupa E

Rojal Union - Liverpul 2:1

LASK - Tuluz 1:2

Tabela: Liverpul 12, Tuluz 11, Rojal Union 8, LASK 3 boda.

S obzirom da je već osigurao prvo mesto u grupi, Liverpul je u Berlgiju stigao u kombinovanom sastavu i bez mnogo takmičarskih motiva. To je domaćin iskoristio da uspostavi inicijativu, a Mohamed Amura je u 32. minutu doveo Union Rojal u vođstvo. Bila je to brza kontra posle osvojene lopte na sredini terena, Amura je protutnjao ka kaznenom prostoru gostiju, golman Keleher je uspeo da zakači loptu, ali nedovoljno da Amura izgubi kontrolu nad njom, pa ju je na kraju rutinski ubacio u nebranjenu mrežu - 1:0.

Liverpul je uzvratio osam minuta kasnije golom Kvansaha posle kornera sa desne strane i to je bio prvi i jedini šut gostiju ka golu domaćih u prvom delu igre, a Union je već u 43. minutu uspeo da vrati rezultatsku prednost, i to golom Puertasa za 2:1.

Kameron Puertas je u 62. minutu još jednom savladao Kelehera, kada je poslao loptu u donji levi ugao, ali je taj gol posle intervencije iz VAR sobe i pogledanog snimka od strane glavnog arbitra poništen, jer je prethodno u akciji koja je prethodila golu Amani igrao rukom.

Osam minuta kasnije velika prilika i za Nilsena koji je šutirao glavom posle odličnog centaršuta Amure, ali je lopta završila zamalo pored gola.

Za to vreme je u austrijskom Lincu, ekipa francuskog Tuluza pokušavala da osigura drugo mesto na tabeli i prolaz u plej-of Lige Evrope. Taj posao je gostujućem timu olakšan od 54. minuta, kada je Dalinga postigao vodeći gol.

LASK je izjednačio sedam minuta kasnije golom hrvatskog napadača Ljubičića, na asistenciju nekadašnjeg beka Crvene zvezde Filipa Stojkovića, ali u 83. minutu Suazo donosi novu prednost Tuluzu koji je to vođstvo i zadržao do kraja meča.

Grupa F

Ren - Viljareal 2:3

Panatinaikos - Makabi Haifa 1:2

Tabela: Viljareal 13, Ren 12, Makabi Haifa 5, Panatinaikos 4 boda.

Ren i Viljareal su bili direktni rivali za osvajanje prvog mesta u grupi i plasman u osminu finala, a francuskom timu je odgovarao i remi na svom terenu. Moreno je iz jedanaesterca u 36. minutu doveo Viljareal u vođstvo, ali je već u sledećem minutu Ren izjednačio golom Asenjona - 1:1.

Tim rezultatom je završeno prvo poluvreme, a novo vođstvo Viljarealu doneo je Asomah u 63. minutu meča.

Nemanja Matić je svojom asistencijom doprineo da Ren u 79. minutu stigne i do drugog izjefnačenja, kada je mrežu golmana Reine zatresao Bla, ali samo minut kasnije Baena asistira za Pareha koji pogađa za 2:3, za prvo mesto i direktan plasman u osminu finala.

Nažalost, mučna scena pred sam kraj meča, kada se Kuenka onesvestio pošto ga je slučajno njegov saigrač i kapiten Albiol kolenom udario. Kuenka je iznet na nosilima, meč je nastavljen, a Ren je zatim izborio slobodan udarac sa dvadeset metara, Le Fe ga je odlično izveo, ali je prečka spasila goste. Ali, samo nakratko, jer je Asinjon posle nove akcije domaćih zatresao mrežu. 

Usledilo je veliko slavlje domaćih igrača i navijača, ali na njihovo zaprepašćenje sudija poništava ovaj gol zbog ofsajda i ostalo je 2:3, Viljareal ide dalje u osminu finala, Ren mora u plej-of!

Pogledajte OVDE šta se sve tu izdešavalo!

U Atini se vodila borba za treće mesto u grupi, mesto koje vodi u plej-of Lige konferencija. Gosti iz Haife su bolje započeli utakmicu i golom Davida su poveli u 20. minutu meča. Rezultatska neizvesnost je potrajala sve do 74. minuta meča, kada je Čeri duplirao prednost Makabija i obezbedio mu treće mesto i ''evropsko proleće'' u Ligi konferencija.

Poraz Panatinaikosa je ublažio Joanidis u 89. minutu za konačnih 1:2.

Grupa G

Slavija Prag - Servet 4:0

Roma  - Šerif 3:0

Tabela: Slavija 15, Roma 13, Servet 5, Šerif 1 bod.

Na rimskom Olimpiku, Roma je protiv moldavskog Šerifa povela već u 11. minutu meča, kada je mrežu gostiju zatresao Romelu Lukaku, na asistenciju Zalevskog.

Isti igrač je asistirao i Belotiju, koji je u 32. minutu svojim golom povisio na 2:0 i tako značajno olakšao put Murinjovom timu ka pobedi. Taj rezultat je ostao na snazi do trećeg minuta nadoknade vremena, kada je Pisili postavio konačnih 3:0 za Rimljane.

Ipak, praška Slavija je bila još ubedjivija protiv Serveta i petom pobedom u grupi je potvrdila prvo mesto i plasman u osminu finala, pa će Roma kao drugoplasirana morati da se zadovolji učešćem u plej-ofu.

Slavija je sve rešila u prvom poluvremenu. Doudera je u 15. minutu doveo domaće u vođstvo, deset minuta kasnije je Šranc povodio na 2:0, da bi na isteku prvih pola sata meča već bilo i 3:0, kada je Čitil na asistenciju Doudere savladao golmana Frika. Isti igrač još jednom pogađa pred sam kraj prvog poluvremena, pa je u nastavku domaćem timu ostalo da rutinski privede posao kraju. Ni gosti ipak nisu nezadovoljni, jer će kao trećeplasirani iz grupe nastaviti takmičenje u plej-ofu Lige konferencija.

Grupa H

Leverkuzen - Molde 5:1

Karabag - Haken 2:1

Tabela: Leverkuzen 18, Karabag 10, Molde 7, Haken 0.

Izvanredna ekipa Leverkuzena je za samo 25 minuta igre rešila pitanje pobednika protiv Moldea, za maksimalan učinak posle šest odigranih kola u ovoj grupi.

Patrik Šik je već u šestom minutu doveo ''farmaceute'' u vođstvo, na 2:0 povisio je Tapsoba u 22, a samo tri minuta kasnije je Leverkuzen stekao i tri gola prednosti, autogolom Elingsena.

To je bilo sve, ali samo za prvo poluvreme. U nastavku, Mbamba asistira Hlozeku za četvrti gol, a deset minuta kasnije njih dvojica su bili u obrnutim ulogama za 5:0.

Šest minuta kasnije, Elingsen se donekle iskupio za postignut autogol, asistencijom za Kitolana koji je pogodio za 5:1.

Karabag je pobedom nad Hakenom od 2:1 na svom terenu osigurao drugo mesto na tabeli i plasman u plej-of LE, a ovaj trijumf doneli su mu Leandro Andrade u prvom i Benzija u poslednjem minutu nadoknade vremena prvog poluvremena.

Isključenje Marka Vešovića u 56. minutu pomoglo je gostima da budu nešto konkretniji, pa su u nadoknadi vremena stigli do počasnog gola, autogolom Husejnova.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke