Liga kup - Forestova sećanja, Njukaslova velika šansa!

Autor: Milovan Longinov
utorak 24.01.2023.
14:15
Izvor: Sportske.net

Prvi mečevi polufinala sredinom nedelje…

EPA-EFE/Neil Hall
EPA-EFE/Neil Hall

Povezane vesti

Uvek kad igra sa Mančester Junajted, Forest se sa tugom seća toliko puta opisane utakmice i prve nedelje februara 1999. kada su "Đavoli" u sezoni triple krune dobili sa 8:1. Ovo je bila i najveća pobeda u istoriji PL na strani, ali je prvo mesto crne večne liste zauzeo Sautempton koji je pre nekoliko godina izgubio kod kuće od Lestera sa 9:0.

Samo, Forest ima i mnogo lepša sećanja na duele sa Junajted, klubovi su igrali preko 50 puta, 30:10 je za "Đavole" u pobedama, ali je u godinama svoje dominacije krajem sedamdesetih, bilo mečeva između dva kluba koji bude nostalgiju. Jedinu titulu, "Šumari" su osvojili 1978. odmah po promociji u elitu. Te godine je ekipa neponovljivog Brajana Klafa dobila na "Old Trafordu" sa 4:0, (dobili su ih i tokom jeseni sa 2:1 u Norfolku).

Forest u dvomeč sa Junajtedom ulazi kao autsajder (imaju važnije stvari na umu posle povratka u PL, za vikend su uzeli bod u Dorsetu protiv Bornmuta ) ali ne treba zaboraviti da su četiri puta osvojili Liga kup. I to ne samo u zlatnim godinama. Klub je 1978. i 1979. podigao pehar, 1980. su izgubili finale, pošto su prethodno eliminisali tih godina najvećeg rivala, Liverpul.

Ali i krajem osamdesetih imaju dva pehara iz Liga kupa. Naime, 1989. su tukli Luton, godinu dana kasnije Oldam u finalu. Tih sezona, Forest je izgubio i finale od Mančester Junajted 1992. presudio im je Brajan Mek Kler. Za taj tim dvostrukog prvaka Evrope igrali su Roj Kin, Klafov sin Najdžel, Tedi Šeringem. U Junajtedu to pamte kao prvi trofej u Liga kupu i najavu dominacije Fergusonovih beba koja će uslediti titulom iz 1993. u prvoj godini sadašnje Premijer lige.

Notingem Forest više nikada nije bio ni blizu trofeja posle tog poraza, dok su još značili nešto igrali su dva četvrtfinala narednih sezona, a nakon toga su najdalje stigli do trećeg kola.

Ovo je dakle najbolji rezultat u 30 godina za klub, neće se predati bez borbe. Junajted u Norfolk stiže nakon bolnog poraza od Arsenala u nedeljnom derbiju, jasno je da od titule nema ništa.

U drugom polufinalu igraće Sautempton i Njukasl. Navijači "Svraka" su trljali ruke posle žreba, ovo bi mogla da bude šansa da se nađu na Vembliju u borbi za trofej. Verovatno znate, pisali smo, Njukasl pehar u bilo kom važnom takmičenju čeka od 1955. kada su slavili u FA kupu, nemaju Liga kup, osvojili Siti ih je pre gotovo pola veka tukao u jedinom finalu.

Klub sa severa Engleske je poslednji put igrao za trofej još 1999. (vreme Alana Širera, na klupi je bio Gulit, to su sezone velikog ulaganja kralja čelika Ser Džona Hola). To je pomenuta godina "triple krune" Junajteda koji je dobio "Svrake" u finalu i kao par godina ranije u PL ih sprečio da se dokopaju trofeja.

Sada je baš važno, Njukasl je ponovo predmet ogromnih ulaganja najbogatijih fudbalskih vlasnika na svetu, praktično saudijske države, ali pametno rade, Edi Hau je pun pogodak, u vrhu su tabele, no silno žele trofej, da naplate sve godine čekanja.

Baš zato bi ovaj prvi meč u Sautemptonu mogao da bude i odlučujući. "Sejntsi" se dave (za vikend je Vila odnela bodove sa “Sent Merija”), ali su izbacili Siti u ovom takmičenju, potpuno su nepredvidiv tim. Doduše, ovo je jedina runda u kojoj se igraju dve utakmice, u novembru je Njukasl pregazio rivala takođe na "Sent Meriju" u ligi, no, kako rekosmo, kupovi su nešto drugo. Ako ništa drugo, crno-beli su uspeli da pobede prokletstvo četvrtfinala, šest puta su u novijoj istoriji zaustavljani u top osam, prošli put 2021. od tada drugoligaša Brentforda.

Sautempton je dva puta igrao za pehar u takmičenju, sećate se verovatno 2017. kada su posle drame poraženi od Murinjovog Junajteda, a 1979. su poraženi kako rekosmo od Notingem Foresta. I opet jedna zanimljivost i te sezone su u četvrtfinalu, kao i ove izbacili Siti u četvrtfinalu.

Nema se šta reći, Njukasl je favorit za prolazak, i favorit na ovom gostovanju, ali nekako verujemo da je malo golova bolje rešenje. Pre svega, jer će Edi Hau biti oprezan, izvući pouke iz Gvardiolinog poraza u Sautemptonu u prethodnoj rundi.


Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke