Liga nacija – Idealna priprema za Mundijal

Autor: Lazar Nikolić
četvrtak 02.06.2022.
11:48
Izvor: Sportske.net

Projekat UEFA koji je zaživeo.

Epa/Robert Ghement
Epa/Robert Ghement

Povezane vesti

Eh, te prijateljske utakmice, bez žara, borbe, rezultatske neizvesnosti. Igrači kojima je važno jedino da se ne povrede i mnogobrojna selektorska eksperimentisanja. Nešto što običnog ljubitelja fudbala i ne zanima mnogo. Dve nedelje klupske pauze koje traju kao “večnost”, dok državni tim igra dve utakmice na turneji protiv Hondurasa i Jamajke u dva sata posle ponoći, idealna prilika da se preskoči meč i ode na spavanje.

UEFA se dosetila kako ovome doći na kraj i osmislila revolucionarno takmičenje u svetu fudbala – Ligu nacija. Takmičenje koje je zamenilo prijateljske utakmice I vratilo interesovanje za reprezentativni fudbal.

Prva Liga nacija odigrana je 2018. godine, odmah nakon Svetskog prvenstva u Rusiji. Format takmičenja je takav da su rerpentacije poređane u četiri divizije prema rang listi FIFA, tako da u istoj diviziji igraju ekipe približnog kvaliteta. Najbolje ekipe iz nižih divizija idu u viši rang, najslabije ispadaju u diviziju ispod, a najbolje ekipe elitne “A” divizije idu u plej-of za pobednika Lige nacija.

Osim ovoga, kada se Liga nacija održava u godini pre Evropskog prvenstva, ovo takmičenje postaje kvalifikaciono za EURO, s tim da iz svake divizije, pa i one najslabije jedna ekipa dobija priliku da se nađe na najvećoj evropskoj smotri. Odličan primer je reprezentacija Severne Makedonije koja je kroz Ligu nacija izborila plasman na Evropsko prvenstvo 2021. pobedivši Gruziju u odlučujućoj utakmici baraža.

Ovosezonska Liga nacija neće biti kvalifikaciona za EURO, ali će biti sjajna prilika za učesnike Svetskog prvenstva da “izbruse” formu pred Mundijal koji se održava u Kataru od 21. novembra do 18. decembra ove godine.

Termini za odigravanje utakmica po grupama su jun i septembar ove godine, dok je finalni turnir najjače “A” divizije zakazan za jun 2023. godine. Titulu šampiona brani reprezentacija Francuske.

Divizija “A”

Grupa “A1”: Francuska, Danska, Hrvatska i Austrija

Grupa “A2”: Španija, Portugalija, Švajcarska i Češka

Grupa “A3” : Italija, Nemačka, Englska i Mađarska

Grupa “A4” : Belgija, Holandija, Poljska i Vels

U prvoj grupi imaćemo veliki derbi finalista Svetsko prvenstva 2018. godine, Francuske i Hrvatske. “Vatreni” nisu mnogo pažnje pridavali Ligi nacija, u ovom takmičenju doživeli su neke ubedljive poraze, pamti se onaj od Španije rezultatom 6:0, ali se čini da će se selektor Zlatko Dalić ovoga puta “uozbiljiti” jer je pred Hrvatima odbrana sreba iz Rusije u Kataru, a tim je daleko od uigranog nakon odlaska nekoliko veterana na čelu sa Ivanom Rakitićem. Treba obratiti pažnju i na Dance koji u poslednje vreme igraju sjajan fudbal, bili su u polufinalu EURO-a, a spremaju se za nešto veliko na Mundijalu. O Francuzima ne treba trošiti reči. Branilac trofeja najveći je favorit da odbrani tron. “Galski petlovi” u svojim redovima imaju dvadesetak vrhunskih igrača, a Didije Dešam bi mogao da isproba mlađe snage i uveri se u njihov kvalitet pre objavljivanja spiska za Katar. Austriju će predvoditi novi selektor Ralf Rangnik, a na spisku za junske utakmice nema Zvezdinog Aleksandra Dragovića.

Susedi, Španija i Portugalija trebalo bi da vode glavnu reč u grupi “A2”. Nova španska generacija predvođena Luisom Enrikeom imala je zapažen nastup na EURO-u, a nakon Realovog osvajanja Lige šampiona fudblaska groznica drma Pirineje. Portugalija se kroz baraž dokopala Mundijala, a utakmice u Ligi nacija biće poslednja prilika selektoru Fernandu Santosu da ukloni sve nedostatke u igri Portugalaca, koji su u kvalifikacijama za Katar završili iza Srbije. Švajcarci I Česi potrudiće se da ne budu samo “puki posmatrači” ovde.

Tri fudbalske velesile smeštene su u “A3” grupu. Italija je najveće razočarenje kvalifikacija za Mundijal. “Azuri” su šokantno izgubili na svom terenu od Severne Makedonije i propustiće zabavu u Kataru. Ekipa koja je pre samo godinu dana bila na “krovu” Evrope sada je na stubu srama u domovini. Liga nacija je idealna prilika za selektora Manćinija i njegove izabranike da vrate poverenje nacije. “Večiti” rivali Nemci i Englezi garantuju spektakl u ovoj grupi, dok će “simpatična” Mađarska pokušati da otkine po neki bod favoritima.

Grupa “A4” najmanje je atraktivna u elitnoj diviziji. Poseban fokus u njoj treba staviti na Belgijance. Njihova sjajna generacija predvođena De Brujneom, Lukakuom I Kurtoom na zalasku je. Katar će im biti poslednja prilika da dođu do titule prvaka sveta, a Liga nacija idealna šansa da se pronađe dobitna taktika. Holanđani će biti glavni konkurenti Belgiji za prvo mesto, Poljska svakoga može da iznenadi, dok će Velšani više misliti o baražu za odlazak na Svetsko prvenstvo koji ih čeka 5. juna protiv Škotske ili Ukrajine.

 Divizija “B”

Grupa “B1” : Ukrajina, Škotska, Republika Irska i Jermenija

Grupa “B2” : Island, Izrael i Albanija

Grupa “B3” : Bosna i Hercegovina, Finska, Rumunija i Crna Gora

Grupa “B4” : Švedska, Norveška, Srbija i Slovenija

U prvoj grupi imaćemo duel dva učesnika baraža za odlazak na Mundijal, Škotske i Ukrajine. Njihov meč polufinala baraža igra se 1. juna. Ta utakmica određiće raspoloženje ovih reprezentacija u toku Lige nacija, njihove ciljeve i ambicije. Ekipi koja ostane bez Svetskog prvenstva neće biti baš do fudbala ovog leta. Irci će na svakoj utakmici sigurno praviti sjajnu atmosferu, a Jermencima bi trebalo da bude velika čast što su u uopšte u “B” diviziji.

Grupa “B2” biće okrnjena izostankom Rusije iz dobro poznatih razloga. Tri ekipe ne baš velikog kvaliteta imaće priliku da se bore za plasman u elitnu diviziju. Najveće šanse imaju Islanđani, ali je njihovo vreme “čuda” ipak prošlo. Izrael bi trebalo da predvodi Partizanov Bibars Natko, a Albance nova zvezda Premijer lige, napadač Sautemptona Armando Broja.

“Balkanska” grupa “B3” biće posebno zanimljiva ljubiteljima fudbala sa ovih prostora. Tri naša suseda igraće u njoj. Favoriti su Bosanci predvođeni Edinom Džekom, Rumuni su daleko slabiji nego pre dvadesetak godina kada je Hadži dominirao, dok će Crnogorci pokušati da izbore opstanak u drugoj diviziji. Što se tiče Finaca, izuzetno su napredovali. Bili su učesnici EURO-a prošle godine i biće ih zanimljivo gledati u novom reprezentativnom ciklusu.

O grupi “B4” u kojoj je reprentacija Srbije čitajte u posebnom tekstu. Ukratko, ovo je sigurno najteža grupa u drugoj diviziji. Šveđani su sjajna reprezentacija koja je u finalu baraža ostala bez Mundijala nakon poraza od Poljske. Norvežane predvodi novi napadač Mančester sitija, brutalni Erling Haland, dok Slovenija nema individualni kvalitet kao Skandinavci, ali će biti posebno motivisana protiv naše selekcije. Glavni cilj Srbije u Ligi nacija biće priprema za Katar i sve će biti podređeno tome. Selektor Dragan Stojković Piksi napraviće “audiciju” za putnike na Mundijal, ostaje nam da vidimo ko će je proći.

Divizija “C”

Grupa “C1” : Turska, Luksemburg, Litvanija i Farska Ostrva

Grupa “C2” : Severna Irska, Grčka, tzv. Kosovo i Kipar

Grupa “C3” : Slovačka, Belorusija, Azerbejdžan i Kazahstan

Grupa “C4” : Bugarska, Severna Makedonija, Gruzija i Gibraltar

Reprezentacija Turske trebalo bi da je apsolutni favorit u grupi “C1”. Zemlja koja u fudbalu ipak nešto znači igraće protiv “liliputanaca” Luksemburga, Litvanije I Farskih Ostrva. Snagu Luksemburga videli smo u kvalifikacijama za Mundijala kada su bili u grupi sa našom reprezentacijom i nisu se obrkuali. Litvanci se mnogo bolje snalaze u košarci, a Farska Ostrva umeju da iznenade s vremena na vreme.

Grupa “C2” nema izrazitog favorita. Severni Irci su možda poslednji predstavnici starog ostrvskog načina fudbala na duge lopte. Grčka se uvek rado seća EURO-a 2004. godine i bajkovitog puta na tron Evrope pod vođstvom Ota Rehagela uz sjajne partije golgetera Angelosa Haristeasa. Kiprani i naši južni zemljaci mogli bi da iznenade.

Slovačka je najbolji tim u grupi “C3”, ali su daleko od nekadašnje snage iz vremena kada su Hamšik I Škrtel bili ozbiljni evropski igrači. Ostale tri države u grupi, Belorusija, Azerbejdžan i Kazahstan mnogo su bolje u klupkom fudbalu gde mogu da sastave tim od stranaca.

Severna Makedonija umalo je završila na Mundijalu, a novu šansu da pokažu napredak imaće u Ligi nacija. Veliki su favoriti u grupi pored “letargičnih” Bugara, nedovoljno kvalitetne Gruzije i potpunog autsajdera Gibraltara, koji je nekim čudom u trećoj diviziji po kvalitetu, i na tome im treba čestitati.

Divizija “D”

Grupa “D1” : Lihtenštajn, Moldavija, Andora i Letonija

Grupa “D2” : Malta, Estonija i San Marino

U najslabijoj diviziji imaćemo samo dve grupe. U prvoj bolja od ostalih trebalo bi da bude Letonija, koja je u prošlim kvalifikacijama namučila Turke i uzela im ključne bodove za plasman na Mundijal. Letonci su, za razliku od ostalih, igrali i na EURO-u jednom, 2004. godine. Ostale tri reprezentacije u “D1” grupi trebalo bi da su podjednakog (ne)kvaliteta.

Grupa “D2” imaće smao tri ekipe. Nama “bode oči” Estonija koja je znala da slavi u sred Srbije sa 3:1 i ostane neporažena protiv naše reprezentacije u kvalfikacijama za EURO 2012. godine. Malta je pokazala neke pomake u fudbalu, dok će svaki gol i bod za San Marino biti premija.

Uživajte u Ligi nacija, mnogo je bolja od “običnih” prijateljskih utakmica koje uglavnom iniciraju promenu kanala. Mečevi ovog takmičenja skrenuće vam pažnju, jer se igra za bodove.

Večeras počinje Liga nacija za Srbiju. Naši "Orlovi" ugostiće Norvešku na startu "B" divizije. AdmiralBet je pripremio sjajan specijal posvećen ovoj utakmici. Predlažemo "kec" na Srbiju uz gol Aleksandra Mitrovića. Kvota je 3,75.


Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke