Liga šampiona - Tradicije postoje da bi se rušile?

Autor: Milovan Longinov
utorak 02.11.2021.
12:35
Izvor: Sportske.net

Šta nas čeka u utorak i sredu?

Povezane vesti

To što je Benfika u ovom veku, za pet godina od Bajerna primila 14 golova u pet mečeva ne iznenađuje, odnosi snaga su se promenili, Bavarci su prejaki ne samo za portugalske klubove već i veći deo Evrope.

Silu su demonstrirali na Lužu pre par nedelja kada su spakovali četiri gola Odiseosu Vlahodimosu i praktično pokazali da se uopšte ne postavlja pitanje ko će osvojiti grupu u konkurenciji "Orlova", Barselone i Dinama iz Kijeva. U ovoj grupi svi imaju evropske trofeje, ali recimo i to da se procenjivalo da bi dva velikana lako mogla da se nađu u top 16 fazi, ali Barsa je sebi napravila problem ubedljivim porazom u Lisabonu, pa Benfika ima čemu da se nada. Doduše moraće da preživi, bilo na "Kamp Nou" bilo u utorak na "Alijancu".

Ovo drugo je malo verovatno, razlog je zaista užasna tradicija u sudarima sa Bajernom. Benfika naime ni kada je odnos snaga bio drugačiji nikada nije pobedila Nemce. Imaju tri remija u osam mečeva, a klubovi su najvažnije utakmice odigrali u četvrtfinalu 1976. Portugalci su održali "nulu" kod kuće, ali su pregaženi na Olimpijskom stadionu, posle čega je bavarska kaznena ekspedicija preko Reala i Platinijevog Sent Etjena stigla do titule šampiona Evrope, treće u nizu.

Pet godina kasnije, osmina finala, scenario prepisan, posle remija bez golova u prvom meču, Bajern je sa 4:1 isprašio Benfiku, ali bez hepienda, finale su izgubili od Aston Vile što je ipak bilo veliko iznenađenje.

Sredinom devedesetih, Benfika je naletela na Bajern u kupu UEFA u osmini finala. Za taj tim portugalskog velikana igrali su Žoao Pinto, Maniš, Paulo Bento, Valdo, Dimaš, branio je Prudom, ali to je bila nesrećna sezone. Artur Žorž je brzo dobio otkaz, zamenio ga je Mario Vilson koji je osvojio kup, ali su u Evropi u dva meča od Bavaraca primili sedam golova. Pomenuti trener se i narednih godina pojavljivao kao čuvar klupe, ali to su bile mračne godine za "Orlove" koji su dugo jurili titulu. Recimo i to da je Bajern u sezoni kada je napunio Benfiku stigao do titule u Kupu UEFA, sećate se verovatno da ih je predvodio Jirgen Klinsman koji se nadavao golova, a u finalu su lako savladali Zidanov Bordo.

Dakle, može se reći da Bavarcima Portugalci donose sreću, dva evropska trofeja su osvojili kada bi tokom sezone u evrokupovima eliminisali Benfiku.

Zanimljivo, Porto je do prošlog kola ima sličnu statistiku protiv Milana, do pobede pre dve nedelje nada “Rosonerima”, “Zmajevi” su samo jednom, krajem sedamdesetih savladali "Rosonere", a onda je usledila serija od osam mečeva bez pobede. Među te utakmice ubrajamo i 1994. godinu kada je bilo 3:0 na "San Siru", bez golova na "Das Antašu", oba tima su prošla dalje, ali je Porto stao protiv Barse u polufinalu. Ostatak znate, Milan ih je osvetio kada je u Atini predvođen Savićevićem razbucao Krojfov tim. 

Ajaks je razbio Dortmund na svojoj Areni u trećem kolu. Ali, u doba kada su "Milioneri" stekli nadimak zbog velikih ulaganja, Ajaks je oba puta u četvrtfinalu savladao Borusiju, no pali su u Rimu posle penala protiv Juventusa.

Klopova Borusija se osvetila pre desetak godina, dobili su Ajaks dva puta u grupi, ali ni oni nisu prigrabili "Klempavka", tukao ih je Bajern u nemačkom finalu na "Vembliju".

Atletiko po dobrom pamti Liverpul, pre par godina su im u onom poslednjem meču koji je igran sa publikom pred koronu praktično izmakli stolicu i oduzeli šansu da brane titulu prvaka Evrope. Ali početkom prošle decenije, Atletiko je posle velike bitke u polufinalu zbog gola u gostima posle produžetaka eliminisao Redse i protiv Fulama osvojio trofej u finalu. Ti dueli sa Liverpulom imaju mnogo simbolije, "El Ninjo" se vratio na "Kalderon", bila je to poslednja sezona Rafe Beniteza na klupi na kojoj se proslavio, dva puta Forlan, u Madridu i produžetku na "Enfildu" kada je Liverpul imao 2:0 su odveli "Jorgandžije" do bitke za pehar.

PSŽ je pre dve sezone dobio Lajpcig na putu do finala, ali nije osvojio pehar u Lisabonu u kovid sezoni. Real je 2015. u jesen dva puta dobio Šahtjor u grupi, na kraju stigao do titule prvaka Evrope, 11. po redu, ali su i gubili u poslednjih šest godina od "Rudara". Ono što mečevi ova dva tima garantuju su spektakl, odnosno veliki broj golova. 

Dakle, konsultujte statistiku, mi smo vam pripremili i nadajmo se dobitnički tiket, ali i specijal Lige šampiona, kako biste se dobro zabavili u utorak i sredu.

 

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke