Liga šampiona - Union u transu, Real pod Vezuvom i “naftni derbi”!

Autor: Milovan Longinov
utorak 03.10.2023.
11:30
Izvor: Sportske.net

Šta nas čeka u utorak i sredu?

Povezane vesti

Iako Union Berlin postoji blizu 120 godina, a njihov stadion kao čedo industrijalizacije Vajmarske Nemačke više od vek, na Alten Forsteraju će se prvi put igrati Liga šampiona, odnosno uopšte premijerno evropsko takmičenje. "Gvozdeni" su menjali režime, države, ali i osnivače, klub je posle rata završio na istoku zida u komunističkoj Nemačkoj.

Da su u DDR, odnosno režimu znali da će im stvarati tolike probleme ne bi ni dozvolili da navijači, odnosno radnici fabrike transportera i kablova izaberu ime i grb. Tadašnji Union je vrlo brzo postao mesto okupljanja protivnika nametnute crvene diktature i žestoki protivnik policijskih klubovima, prvo iz Lajpciga, a onda i Berlina.

Na početku je Herbert Vanke moćni predsednik državnog sindikata i ćlan Politbiroa podržavao klub, on je uspeo da se izbori da i civilni organi dobiju klub posle vojske i policije. Naravno da je država poćela obilato da finansira klub, i to je trajalo desetak godina dok pomenuti funkcioneri nije skrajtnut. Novi prvi čovek sindikata i komunistički moćnik Hari Tiš je bio iz Rostoka i navijao za Hanzu, pa je Union pušten u vodu. Ali i tih deset godina koliko su imali podršku estbališmenta navijači su pravili probleme.

Doduše to je kasnije intenzivirano kada je policija redovno upadala na tribinu i hapsila pristalice Uniona koje su izvikivale parole protiv države. Ali, Union je osvojio kup DDR i nije zaigrao u KPK.

Šta se desilo?

Naime, žrebom je bilo predviđeno da se sastanu sa jugoslovenskim predstavnikom, ekipom Bora, ali su Rusi upali u Čehoslovačku tog leta. Zbog mogućih komplikacija, odlučeno je da žreb bude promenjen i da Bor (oni su finale izgubili od Zvezde sa 7:1, ali su crveno-beli osvojili duplu krunu, pa je mali klub iz rudarskog grada izašao u Evropu) igra protiv Slovana iz Bratislave, a da Union nastupa protiv Dinama iz Moskve. U znak protesta zbog te odluke UEFA, savez istočne Nemačke je odlučio da povuče svoj tim, pa Union nije zaigrao u Evropi. Jesu u Intertoto kupu, ali to nije bilo zvanično UEFA takmičenje sve do 1995. Igrali su u pomenutom takmičenju i sredinom osamdesetih i to je bilo sve.

Union je kasnije, pisali smo o tome u ujedinjenoj Nemačkoj pao u treću ligu, na ivicu bankrota, pa početkom veka uspeo da stigne do finala kupa, izgubi od Šalkea, ali i konačno zaigra u kvalifikacijama za Kup UEFA (tog leta su se vratili u Cvajtu), izbacio ih je Liteks iz Loveča, bugarski predstavnik.

Nikada ih kontroverze nisu napuštale. Samo par godina pošto je raskinut ugovor sa jednim sponzorom jer je utvrđeno da je vlasnik kompanije bio oficir Štazija, otkriveno je da je predsednik i simbol Uniona Dirk Cingler vojsku proveo u elitnoj jedinici DDR "Feliks Đeržinski" koja je bila praktično militantno krilo Štazija. On se pravdao da to nije znao, da je samo želeo da služi vojsku (trajala je tri godine) u Berlinu, ali to je slabo opravdanje. Jer, tu se nije moglo bez veza i političke podobnosti.

Kasnije je pomirljivo rekao da su mnoge priče o Unionu fabrikovane i da klub nije kroz prošlost bio tako anti-režimski raspoložen kako mu se sada pripisuje.

Bilo kako bilo, posle fantastičnih partija prošle godine “Gvozdeni” (njihovu himnu je napisala pank zvezda Nina Hagen) su u Ligi šampiona. Nije im dobro krenulo ove sezone u ligi, iako su doveli neka zvučna imena, Robina Gosensa iz Intera i već legendarnog Lea Bonućija iz Juventusa. Ali, Italijan je kriv za dva gola protiv Hofenhajma, nako dve startne pobede nanizali su tri poraza. Na premijer u LŠ Berlinci su časno poraženi u Madridu, sada će dočekati Bragu koja nije imala baš sreće protiv Napolija u porazu na startu. Zanimljivo da su Nemci i Portugalci igrali prošle godine u EL, svaka ekipa je dobila kod kuće sa 1:0, ali sada verujemo u golove jer su gosti iz Minja promenili navike i igraju ofanzivnije.

Obradili smo u posebnoj rubrici ovaj meč, čini nam se da Union nije favorit kako kvota sugeriše, za vikend su uspeli da izgube i od Hajdenhajma.

 Sa druge strane Real će pod Vezuv na "Maradonu".

Oni su izbacili legendarnog Dijega Maradonu u Ligi šampiona 1987. Naime, "El Pibe" je doneo prvi "Skudeto" u istoriji Napolitancima u leto 1986. godine, jugom se širila euforija, u klub je stigao brazilski "bombarder" Kareka iz Sao Paola gde je davao gotovo gol po meču. Ali, žreb je za italijanskog prvaka bio nemilosrdan, morali su na Real. Ta generacija Los Blankosa je prekinula post u prvenstvu Španije, Ramon Mendoza je doveo Masedu, Gordilja, španske reprezentativce, ali i Uga Sančeza. Uz špansku krunu, trijumfovali su prethodnog leta i u kupu UEFA, u dva meča bili bolji od Kelna.

Jasno, Španci su sa Valdanom koji je postao svetski prvak sa Argentinom, ali i MiČelom, Butragenjom (blistao na Mundijalu u Meksiku), Santiljanom i ostalima bili favoriti. Prvi meč na "Bernabeu" pripao je iskusnijim "Los Blankosima" koji nisu imali podršku navijača. Igralo se pred praznim tribinama, zbog suspenzije "Bernabeua" od prethodne sezone, ali to nije smetalo domaćima. Mičel je iz penala savladao Garelu, a onda je u finišu De Napoli zatresao protivničku mrežu. To je bilo previše, iako je na "Sao Paolu" bilo blizu 84 000 ljudi, u to vreme druga najveća poseta u istoriji kluba. Nadu je probudio Franćini posle desetak minuta, ali je Butragenje u finišu poluvremena izjednačio, to je bio ključ. Real se lako odbranio u nastavku i otišao dalje, ali ne i do sedme krune u Evropi, jer ih neočekivano u polufinalu izbacio PSV zbog gola u gostima.

Napoli je iste te sezone izgubio i titulu na toliko puta opisani način, prokockavši veliku prednost, kasnije se spekulisalo na naređenje mafije koja je na tim opkladama zaradila veliki novac u Aziji.

Timovi su takođe igrali u grupnoj fazi 2017. godine kada je Real dobio oba meča sa po 3:1, tada su bili prejaki za "Vesuvijane". Sada bi moglo da bude mnogo vatre, ali i golova.

U ostalim mečevima, Junajted će ugostiti Galatasaraj, tu se sećanja vraćaju na čuveni meč iz 1993. kada su Turci eliminisali posle 3:3 na "Old Trafordu", i čuvenih transparenata "Pobićemo vas" i zastrašujućeg dočeka na aerodromu u revanšu (završilo je 0:0) Fergijeve "bebe" inače prvog šampiona PL. U istoj grupi Bajern će na "Parken" u Kopenhagenu protiv "Lavova", prvi put u istoriji.

Inter i Benfika će se ponovo sastati, prošle godine u četvrtfinalu su slavili Italijani, ali nisu pobedili na "Meaci". Ako Salcburg u pomenutoj grupi D savlada Sosijedad, "Bikovi" će napraviti veliki korak ka top 16 fazi, iako je tek drugo kolo. Fejenordu će biti teško u Madridu protiv Atletika, a Seltik dočekuje Lacio, nadaju se prvim bodovima i uzdaju u svoje navijače, u Glazgovu je svakome teško. Barsa je uništila Antverpen na startu, ali mnogo jači rival je Porto na "Dragau", ovo su i dva najjbolja  tima u grupi, Antverpen i Šahtjor bi mogli nakon startnih poraza po projekcijama da se bore za treće mesto i EL. O Zvezdi i Jang Bojsima čitaćete u magazinu, Siti i Lajpcig koji su dobili prve mečeve u grupi protiv srpskog i švajcarskog šampiona igraju u Nemačkoj. "Bikovi" su prošle godine u osmini finala primili sedam golova na "Etihadu", ali su kod kuće odigrali 1:1, a 2021. su u grupnoj fazi slavili protiv "Građana", mada tada Pepu nije mnogo značila ta utakmica.

Arsenal posle pokera protiv PSV gostuje na "Boleru" protiv Lensa, Francuzi su uzeli bod Sevilji na povratku u LŠ posle dve decenije. U drugom meču grupe B, Andalužani putuju u Ajndhoven.

Naposletku u grupi F, Dortmund će pred "Žutim zidom" jurišati na pobedu protiv Milana, zanimljivo početkom veka kada su se timovi sastali u Ligi šampiona, obe ekipe su dobile u gostima "minimalcem", ali tada su "Rosoneri" bili mnogo jači. Sada će, čini se, teško pobediti na "Signal Iduna Parku". Arapski novac i dva rivala u večitoj geopolitičkoj igri u zalivu Saudijska Arabija i Katar će se sudariti na severu Engleske, Njukasl dočekuje PSŽ, ovaj "naftni derbi" bi mogao da donese golove u obe mreže, Francuzi su iskusniji...

 

 

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke