“Lisice” - Zlatna vremena Liga Kupa!

Autor: Aleksandar Obrenović
sreda 22.12.2021.
15:25
Izvor: Sportske.net

Lester na “Enfildu”.

Povezane vesti

Kada se pomene Lester, jasno prva asocijacija je titula iz 2016. godine, prema mišljenju većine najveće iznenađenje u istoriji PL i jedno od najvećih u istoriji fudbala na britanskim ostrvima, pogotovo u eri dominacije velikog novca koja pravi ogromnu razliku među klubovima.

Ali, često se zaboravlja zlatno doba "Lisica" u drugoj polovini devedesetih. Oni nikada nisu osvajali prvenstvo do Ranijerivog čuda, dobili su i ime i status gradskog kluba posle Prvog Svetskog Rata iako su već postojali 35 godina. Krajem dvadesetih su ostvarili do tada najbolji plasman, drugo mesto, "Sove" iz Šefilda su bili prvaci. Onda, dvadesetak godina kasnije, u sezonama posle Drugog Svetskog Rata prvi put igraju za trofej, finale FA kupa 1949. Isprečili su se Vulvsi, u to vreme smatrani za najbolji fudbalski tim na svetu. Šezdesetih je Lester bezuspešno napadao trofej u najstarijem takmičenju. Početkom te decenije dobio ih je Totenhem na Vembliju, dve godine kasnije Mančester Junajted. Ta generacija "Lisica" sa Gordonom Benksom na golu, Apltonom, Dejvom Gibsonom nije uspela da dohvati "srebrninu". Gibson je igrao i šest godina kasnije u novom okršaju i novom porazu protiv Mančester Junajteda, tada je na golu bio Piter Šilton, napad je vodio Endi Lokhed, Škot koji je poznatiji kao igrač Vile, a prva zvezda tima bio je Alan Klark, koji je na kraju godine otišao u Lids Dona Rivija i bio jedan od najboljih i najpotcenjenijih igrača sedamdesetih u Engleskoj. Kad smo kod sedamdesetih, one su za Lester prošle tiho, izuzev činjenice da je za klub iz rodnog grada, 1977. debitovao veliki Geri Lineker.

Traganje za Svetim Gralom u kupu je završeno prošlog maja, kada je Brendan Rodžers digao pehar neočekivanom pobedom protiv budućeg evropskog prvaka Čelsija.

Ali, i pre toga i pre Ranijerijeve titule, Lester je ima zlatni period u drugoj polovini devedesetih. Klub je osvojio dva Liga kupa, izgubio još jedno finale, tih sezona gledali smo ih protiv Zvezde koja ih je izbacila u UEFA kupu, i to kao formalni domaćin revanša u Beču.

No vratimo se u devedesete. Lester je imao pehar u Liga kupu iz 1964. kada su dobili Stouk, ali takmičenje je imalo manji značaj nego sada.

Te 1996. finala se dokopao i Boro koji je ispadao iz lige, a do trofeja su "Lisice" došle nakon dva isrpljujuća duela. Prvi je završen remijem, severnjaci su bili blizu trofeja kada je "Belo Pero" Fabricio Ravaneli savladao Kejsija Kelera, ali je Emil Heski dva minuta pre kraja produžetka izborio ponovljenu utakmicu. I onda je četiri dana kasnije otišla u produžetke i opet nije bilo penala, junak je bio Stiv Kleridž. Dao je gol u 100. minutu, Australijancu Marku Švarceru i to je značilo trofej i Evropu. Lester se tako posle 36 godina našao u evropskim takmičenjima, kao i 1962. u KPK ispali su od Altetika u prvoj rundi.

Dve godine kasnije srce im je u nadoknadi slomio zaboravljeni Danac Alan Nilsen, ali ta generacija koju je vodio Martin O'Nil i u kojoj su osim Heksija igrali Robi Sevidž, turski reprezentativac Mazi Izet, kapiten Mat Eliot i Jamajčanin Frank Sinkler je bila neuništiva. Naime i sledeće godine na prelazu vekova, Lester se dokopao finala. Dobili su Lids i Fulam na penale, u dve utakmice protiv Vile je odlučio jedan gol, a u meču za titulu su naišli na nesvakidašnjeg protivnika, Tranmer Roverse. Klub iz Liverpula se zahvaljujući dobrom žrebu, posle pobeda nad Barnslijem, Borom i Boltonom u polufinalu našao u završnoj utakmici. Lester je bio veliki favorit. Poveli su golom Eliota nakon centaršuta Stiva Gapija. Ipak, i pored toga što su Roversi bili sa desetoricom, izjednačili su golom Kelija, Tim Flauers nije mogao ništa. Ipak, repriza prvog gola, Gapi iz kornera i Eliot još jednom prelomila je u koristi "Lisica" koje su osvojile i treći Liga kup, drugi u tri sezone.

U sredu, Lester bi trebalo (odložen je njihov meć za vikend zbog korone, da gostuje na "Enfildu" protiv Liverpula. Za Brendana Rodžersa to je susret sa prošlošću, ide na mesto na koje je umalo prekinuo traganje za Svetim Gralom, bio je nadomak titule sa Liverpulom. U ostalim mečevima koji su, ponovimo još jednom pod senkom dramatičnog povećanja korona slučajeva među igračima PL, Čelsi gostuje Brentfordu, a videćemo i još jedan sudar londonskim timova, Totenhem je domaćin Vest Hemu.

Program u utorak otvara Arsenal protiv Sanderlenda, uspavanog giganta sa severa koji sada tavori u trećoj ligi.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke