Liverpul - Da li je dilema ponor ili kupovina?

Autor: Milovan Longinov
subota 21.01.2023.
09:00
Izvor: Sportske.net

Nezapamćena kriza u Klopovoj eri…

EPA-EFE/PETER POWELL
EPA-EFE/PETER POWELL

Povezane vesti

Nakon novog posrtanja u Brajtonu, Jirgen Klop se poklonio navijačima u znak izvinjenja. Daleko od toga da je kritikovan, njegovih sedam godina okrenulo je istoriju Redsa i zaista ima mnogo kredita, ali u pravu je. Naime, Nemac kaže da su ovo najteži trenuci od kada je "sleteo" u Melvud i teško je ne složiti se sa tom konstatacijom.

Ono što plaši deo navijača je što ne vide da Klop veruje u preokret.

Kada to kažemo, nije lako isijavati energiju u ovakvoj sezoni, tim pre što tim koji se pre samo osam meseci trkao za sve, ne samo da igra loše, gore je što deluju bezvoljno, kao da ni sami ne veruju da će pobediti krizu.

Ipak, pre par godina, mnogi zaboravljaju to, izgubili su šest mečeva u nizu na domaćem terenu, ali su na kraju podigli glavu i stigli do Lige šampiona. Ali, ne može se povlačiti paralela jer sada je pola tima povređeno. Klop ne traži alibi, ali niko ne bi mogao bez Firminja, Luisa Dijaza, Žote i Van Dajka, plus sada se u ordinaciji pridružio i Darvin Nunjez.

Brojke su stravične, odigrali su 18 mečeva, osvojili 28 bodova, dali 34 gola i primili čak 25, nikada nisu recimo osvajali u proseku manje bodova po meču i imali goru gol razliku (+9) nego u ovom trenutku. Na strani, očaj osam bodova od mogućih 27, a ako se verovalo da će posle Mundijala (deo su proveli na zimskim pripremama u Dubaiju) biti bolje, za sada nije tako. Od kada se klupski fudbal vratio, Redsi primaju više od dva gola po meču. Morate da se vratite 30 godina unazad, da biste našli vreme (zaboravljeni Sunes je bio menadžer) kada je Liverpul izgubio dva meča u nizu na startu kalendarske godine.

Klop se ne slaže da su kupovine igrača rešenje, to je njegova standardna priča. Doveli su Gakpoa, kako bi rešili krizu u napadu, ali većina smatra da je problem vezni red. Tu deluju kao pešaci, gube više od trećine lopte u opasnoj zoni, svaki drugi duel, a Fabinjo, Tijago i kapiten Henderson su nadrtčani u Brajtonu kao i u većini mečeva u poslednjih nekoliko meseci.

Naravno, sada se pominje da klub nije dovoljno ozbiljno shvatio potrebu da zameni već pomalo izanđali vezni red, tu su još Keita, Milner, Artur Melo (ko se njega seća još posle povrede), zaboravljeni Oks Čembrlen...Imaju Harvija Eliota, ali je vidljivo da nije spreman za velika dela, kao ni mladi reprezentativac Kertis Džons. Tu je i Bajčetič, ali bi bilo pogrešno stavljati toliki teret na klince, bez obzira što je sa drugim timom Liverpul sredinom nedelje u kupu eliminisao Vulvse.

Da li je vreme da američki vlasnici dodatno otvore kesu, da kupe par mladih, ali dokazanih igrača u veznom redu i krenu u proces renoviranja tog dela tima?

Svakako.

Da li će to učiniti?

Teško, čini se da i Klop nema tu vrstu podrške od Fenvej Sportsa, finansijski model je na prvom mestu, nema avantura.

A neće biti ni rezultata, ako ovako nastave...

Za vikend, u grad stiže Čelsi koji je takođe u nevolji, ali treba uporediti situaciju. Oni kupuju, naravno pitanje je kvaliteta tih poteza i hoće li izdržati proveru jedinog sudije, vremena, ali Tod Boli je zavukao ruku u džep, što je vid podrške za menadžera Potera.

Baš to Klop nema u ovom trenutku, ovakav Liverpul će teško i do Lige šampiona, a to će produbiti rupu u budžetu.

A na leto, će, morati da izvrše “operaciju na srcu”, odnosno potraže vezne igrače…

Osim sudara Liverpula i Čelsija, igra se i derbi koji mnogo više znači za vrh tabele (kao da smo se vratili u Fergijeva i Vengerova vremena), Junajted stiže na noge lideru Arsenalu, i tome smo posvetili poseban tekst u magazinu.

Ostale utakmice su prilično neizvesne, većina će probati "keca" na Vest Hem protiv Evertona, golova bi moglo da bude u duelu Lestera i Brajtona, kvota na Siti protiv Vulvsa nije vredna pomena. 

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke