Liverpul – Asterisk titula u svetu kakav nisu mogli da zamisle

Autor: Aleksandar Obrenović
četvrtak 25.06.2020.
23:10
Izvor: Sportske.net

Jirgen Klop se dosađivao u karantinu, kaže da obično ne čita šta mediji pišu, ali da je sada bio prinuđen zbog viška slobodnog vremena. Osim što je u izolaciji naučio da veže kravatu, on je saznao i šta je to „asterisk“. Naime, mnogi predlažu da Liverpul

EPA-EFE/Paul Ellis/NMC/Pool
EPA-EFE/Paul Ellis/NMC/Pool

Povezane vesti

Znate li vi šta je „asterisk“.

U pitanju je, u jednom značenju „zvezdica“, ona crna koja ide uz reč, odnosno upućuje na pojašnjenje pojma.

„Da, shvatio sam o čemu se radi, jer mi jesmo asterisk šampioni. Dajte nam tu zvezdicu
“, kaže Nemac, bez ironije.

Jer, ovo je godina koju ćemo pamtiti, u fudbalu ništa više neće biti isto, a sezona je nezabeležena, ne samo zbog pandemije, već Liverpulove dominacije. Od večeras ni matematika ne pomaže Sitiju, Redsi posle 30 godina vraćaju titulu na „Enfild“.

Ali, kako je to bilo poslednji put i zbog čega ništa nije upućivalo da slede tri sušne decenije i pad u senku najvećeg rivala Mančester Junajteda?

Liverpul je tokom engleskog izgnanstva iz Evrope dominirao, posle Hejsela, Redsi su osvojili tri od pet titula, dodajte na to da su i pre masakra u Belgiji, dominirali u prvoj polovini osamdesetih sa još tri krune, jasno je, niko nije mogao da pretpostavi ono što će uslediti. U tih pet godina suspenzije, dodata su dva kupa, jedna titula je izgubljena na neverovatan način od Arsenala, nije bilo nikakve dileme da bi taj tim verovatno u Evropi dodao još neki trofej.

Poslednja titula je osvojena nakon tesne trke sa Aston Vilom koja je bila iznenađenje sezone, te godine je Liverpul uspeo da dva kola pre kraja, trijumfom od 2:1 protiv KPR obezbedi titulu.

Šta se onda promenilo, nakon slavlja „Kralj Keni“ i njegovi igrači su startovali kao favoriti, a onda je Dalgliš u februaru na šokantan način otišao, iako je tim bio u trci za duplu krunu. Titulu su predali Arsenalu, bilo je to 10. put za deceniju da je Liverpul bio prvi ili drugi. Ispali su iz kupa, i to je bio početak kraja. Naredne godine krenuo je veliki pad, Grem Sunes je preuzeo klub, završili su kao šesti, u kupu UEFA eliminisani u četvrtfinalu of Đenove, ali je osvojen FA kup.

Naredne godine osnovana je PL, bili su tek šesti, ostali su bez trofeja, ekipa je prošla zenit i dalje su Barns i Raš bili lideri tima, ali na scenu su polako stupali „Spajs Bojsi“, MekManaman, Fauler, Džejmi Rednap, Dejvid Džejms. Evans je preuzeo klupu od Sunesa, ti „Crveni“ su osvojili Liga kup 1995. ali to je bilo sve, život u senci Junajteda je već odmakao, najveći rival je krenuo u dominaciju PL, a pojavili su se Blekburn, Njukasl, naposletku i Vengerov Arsenal.

Šta se sve desilo 1990. godine kada je Liverpul bio poslednji put prvak?

- Junajted je osvojio kup, ali je bio 13. u ligi, a mediji su sutradan osvanuli sa porukom Fergiju, „Dobro, osvojio si trofej, sad idi kući u Škotsku.

- Totenhem je bio treći, a Geri Lineker najbolji strelac lige sa 24. gola.

- U Italiji je Maradona sa Napolijem osvojio drugu titulu, u prašini je ostao Milan, koji je u to vreme bio dominantna ekipa u Evropi, sa dve titule u Kupu Šampiona.

- Real je bio daleko od vrha Evrope, ali je u Španiji iza sebe ostavio Valensiju, dok je Barsa bila treća ali sa 11 bodova manje (pobeda je vredela dva boda)

- Juventus je tih godina bio daleko od vrha Serije A, ali je osvojio Kup UEFA u italijanskom finalu protiv Fiorentine.

- Italijani su vladali, Samp je sa Boškovim, Vijalijem i Manćinijem bio pobednik KPK, zamislite da sada osvoje evropski trofej i to tako što će u finalu pobediti Anderleht.

- Ugo Sančez i Hristo Stoičkov koji je tada igrao za CSKA su sa po 38 golova podelili priznanje za najboljeg strelca Evrope.

- Nemci su bili prvaci sveta, Lotar Mateus je osvojio „Zlatnu loptu“, preuzeo je od Van Bastena.

- Juventus ne samo da je tukao Fiorentinu za evropski trofej već je srušio svetski rekord, platili su oko 8 miliona funti za Robija Bađa, posle čega su izbili neredi i divljanje u Firenci.

- Od tada je svetski rekord za najplaćenijeg igrača sveta bio rušen 16 puta.

- Promenjena su fudbalska pravila, golman više vraćenu loptu ne sme da uhvati rukom, veći je broj sudija, KEŠ je postao Liga šampiona, stigli smo i do video tehnologije, Junajted je prešao Liverpul po broju titula, ali su „Redsi“ dodali još dve evropske krune, rođen je Internet, društvene mreže, iskopan je tunel između Engleske i Francuske, dogodio se Bregzit i mnogo toga još.

Ali, svejedno, iako je svet drugačiji, i biće još drugačiji, strast je, kada su navijači Liverpula u pitanju opstala. Jer, ne zaboravite, i kada su prošle godine slavili titulu u Ligi šampiona, svima je na usnama bila samo titula šampiona Engleske.

Taj san će biti dosanjan ove sezone koja je bila toliko različita od drugih. „Crveni“ su eliminisani iz Evrope, neće odbraniti titulu prvaka Starog Kontinenta, ali nikoga nije briga, konačno, titula šampiona Engleske i to posle dominacije kakva nikada nije viđena!

Piše: Boris Jovanović

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

20 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Red Demon
Sunday, 28.06.2020
11:26

Treba uzeti sa rezervom svaki tekst koji ovaj pise, pa lik je najposveceniji mrzitelj liverpula.

avatar
deki trbic
Friday, 26.06.2020
09:35

Potpuno zasluzena titula....mogu i sledece sezone da uzmu titlu....

avatar
Bojan Samardzic
Friday, 26.06.2020
08:47

Ne bi trebalo dodavati nikakvu 'zvjezdicu', Liverpul je titulu zasluzio prije pandemije, tu nema nikakve dileme.

avatar
IMUN NA MINUSE(VE)
Friday, 26.06.2020
08:05
avatar
Jagger86
Friday, 26.06.2020
08:01

Liverpool je konačno stao na noge. Sa ovom titulom konačno izlaze iz senke i nadimka Looserpool bar što se tiče domaće lige. Ogroman je post od 30 godina. Sa novim Nike ugovorom je postao i finansijski moćan. Velika je verovatnoća da će vezati titulu i sledeće godine. Posle toga sve zavisi od uprave, jer će doći malo do zasićenja, moraće da su uradi kvalitetan rebuilding. Ali , glavna stvar će biti zadržati Klopp-a. Klopp je Liverpoolov Ferguson, bukvalno od njega zavisi u kom pravcu će ići klub u narednih desetak godina , a možda i duže.

avatar
_mladen_
Friday, 26.06.2020
03:47

Samo jedno se može reći, hvala ti Klope!!!

avatar
BabaKurana
Friday, 26.06.2020
01:36

titula šampiona Engleske i to posle dominacije kakva nikada nije viđena! - bolje ispravitee ovo jer ja kolko znam jedino Arsenal ima zlatni pehar premier lige..tako da..

avatar
Cetinje LFC
Friday, 26.06.2020
00:47

Toliko godina čekanja, razočarenja, tuge, plača, srca, ljubavi, ponosa, navijanja, ludila, želje, pjevanja, nadanja... Sve je IZA, i toliko toga ispred. Hvala Džejmse #7, Džordane, Sadio, Bobi, Mohamede, hvala Endi, Trente, Alisone, Đerdane, Divoče, Đini, Fabinjo, Dejane, Žoele, Džo, Adame, Adriane, Kurtise, Harvi, Takumi, Neko, Harvi, Natanijele, Nabi, Aleks-Okslejd, hvala svima! Hvala Jirgen! Oduvjek je bila čast voljeti ovaj klub i disati za njega. Čestitam svoj crvenoj braći sa sajta, konačno je naša opet, nadajmo se još dosta da dođe. Svim ostalima više sreće iduće sezone, pa neka bude borba neprestana! Srećna titula redsi, YNWA!

avatar
5Agger5
Friday, 26.06.2020
00:45

Nadam se jedna od mnogih Jirgenovih. Čelzi je pokazao da ce sledece sezone uz pojacanja biti čak i konkurentan za titulu. Valjda nece kiksati protiv slabijih ekipa i uciniti borbu za trofej jos
vise zanimljivom od prosle sezone. Sa Lidsom,WBA i (nadam se arapskim) njukaslom sledeca sezona ima da bude jos bolja po kvalitetu.

avatar
Gorila u magli! LFC
Friday, 26.06.2020
00:20

Cestitam titulu svim skauzerima!!svaka cast YNWA!

avatar
xman
Friday, 26.06.2020
00:16

Neka je srecna svima koji slave!!! YNWA

avatar
Wizard08
Friday, 26.06.2020
00:10

Sada imam 24 godine,znaci ovo je prva titula liverpoola od kada sam rodjen.i kada pomislim unared 30 godina ne znam da li cu ikada moci da zaboravim ovu ekipu koja trenutno igra i koja trenutno donosi ono najlepse,anadam se da ce doneti jos mnogo .a poslenjih i naredne generacije.ali samo pomislite na to kako ce dobro biti setiti se bobija,robija,manea,salaha,trenta,hendersona,vandaika gomeza i svih igraca kompletno svih igraca i imati da kazes, ma samo da pomislis nesto o njima,i onda krecu secanja,krecu svi detalji da ti se vracaju i da tegadjaju onako basbas da te gadjaju.a procice 30 godina kao sto je ovih 24 prroslo i dobro je sto cu imati razlog da ih se setim.

avatar
Bádr Hari
Thursday, 25.06.2020
23:46

treba da stave znak UEFA na dresu jer su uz veliku pljacku ukrali titulu prvaka Evrope mom idolu Messiju...htedoh reci Barseloni. :D

avatar
lpool
Thursday, 25.06.2020
23:32

Cestitam momci zasluzili ste ! Cestitam i pravim navijacima Liverpula, napatili smo se ali ovako je sladje ! Aktivno pratim ovaj tim vise od 15 godina, moja prva fudbalska ljubav, video sam sve od Rafe i Istambula, mucenja i ponizavanja sa Hodzsonom, nadanja sa Kenijem, kraha sa Rodzersom, dovodjenja ngoga, el zara, poulsena, kerola ali nikada nisam odustajao i uvek sam verovao i na kraju docekao Klopa i dominaciju crvenih ! Bravo bravo bravo !

avatar
äxwell
Thursday, 25.06.2020
23:27

Asterisk je pojam kojem se misevi sluze da diskredituju ovu titulu. Samo joj daju veci znacaj sa tim.

avatar
Z
Thursday, 25.06.2020
23:23

Iskrene cestitke, nije se lako prosetati kroz PL

avatar
TheMagician
Thursday, 25.06.2020
23:22

At the end of a storm
There's a golden sky ❤

avatar
Dr . Nedeljkovic
Thursday, 25.06.2020
23:20

Idemo breeeeeee . Napokon ... 😁😁😁😁😁😁 Poz za dezurne pljuvace Liverpula sa pesmom ne moze nam niko nista , jaci smo od sudbine , MOGU SAMO DA NAS MRZE ONI STO NAS NE VOLEEEEEEE 😁

avatar
_Goran_
Thursday, 25.06.2020
23:16

Konacno i ova titula, krajnje vreme je bilo!

avatar
Jean-Luc Picard
Thursday, 25.06.2020
23:11

DAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA