Liverpul i Škoti – neraskidiva veza

Autor: Nemanja Janošev
sreda 12.10.2022.
11:00
Izvor: Sportske.net

Tim Jirgena Klopa u poseti zemlji koja im je donela sve što imaju.

Liverpool FC
Liverpool FC

Povezane vesti

Možda i ’rutinskije’ nego li bilo kad ove sezone (neračunajući Bornmut), Liverpul je odigrao svoj meč protiv Glazgov Rendžersa na „Enfildu“. Bila je to najbolja predstava izabranika Jirgena Klopa u aktuelnoj kampanji koju su svi oni na kultnom stadionu, ali i okolo njih – drugačije zamišljali.

No, realnost je takva da su „crveni“ imali mnoštvo poteškoća sa povredama, ali i čini se, raspodelom uloga u ekipi. Sve to je prouzrokovalo krizu, ne samo rezultatsku, već i u međuljudskim odnosima između igrača. Povremeno je izgledalo kao da se ne razumeju najbolje, uprkos tome što godinama igraju zajedno. Često su dobacivali jedni drugima ispravljavši greške svog kompanjona više nego ikada do sada.

Ali, protiv Rendžersa je Liverpul izgledao onako kako bi trebalo da izgleda. Rezultat nije bio previše ubedljiv, ali igra jeste i da je Darvin Nunjez imao nešto više preciznosti, odnosno da Mekgregor na golu Rendžersa nije radio to što je radio, krajnji saldo bio bi daleko uverljiviji.

Rendžers je te večeri po prvi put stigao na „Enfild“ u istoriji, a svi znamo koliko je ona duga i bogata. Sada će se isto ponoviti i u sredu uveče igrači u crvenoj opremi iz grada Bitlsa konačno će posetiti„Ajbroks“ u takmičarskim utakmicama. Igrali su na tom stadionu dva kluba 2011. godine u prijateljskom meču koji je pripao domaćinu minimalnim rezultatom, ali sada dolazi ono što je važno.

I tako, iako Liverpul nema prebogatu istoriju igranja na škotskom tlu, posebno na „Ajbroksu“, kroz istoriju kluba , u DNK ove sportske organizacije je i škotska krv. Konkretno, kada je Liverpul osnovan od strane Džona Houldinga 1982. godine, on je imenovao Džona MekKenu za menadžera, da bi ovaj upravo nukleus tima izgradio od Škota. Bilo ih je čak devet i bili su poznati kao „Meksov tim“. Uspešna generacija koja je osvojila Langaširsku ligu u debitantskoj sezoni.  I danas ih u timu ima dvojica. Endi Robertson je po dolasku iz Hal sitija izrastao u jednog od najboljih desnih bekova u novijoj istoriji fudbala osvojivši sve moguće sa Liverpulom, a letos je došao njegov zemljak Kalvin Remzi koji bi tek trebalo da se dokazuje. Ima 19 godina i učiće zanat upravo od Robertsona.

No, pred Robertson bi morao da uradi još u svojoj igračkoj karijeri, a potom i u trenerskoj ne bili dosegnuo visine kada je veza Liverpula i Škota u pitanju. Verovali ili ne, čak 159 Škota nosilo je slavni crveni dres, a jedan od najvećih definitivno je Keni Dalgliš.

Rođen upravo u Glazgovu, provevši prve dane svoje profesionalne karijere u Seltiku, Keni Dalgliš odlazi u Liverpul 1977. i od tada počinje da postaje sinonim za klub. Odigrao je 355 utakmica za 13 godina (nekoliko sezona bio trener/igrač) postigavši 118 golova. S Liverpulom je osvojio čak 21 trofej i još četiri kao menadžer. Dugo je on bio poslednji trener koji je s ovim klubom osvojio titulu prvaka Engleske, da bi to „prokletstvo“ skinuo Jirgen Klop 2020. godine.

Naravno, Keni Dalgliš je neko ko neizostaje sa utakmica svog voljenog kluba, a nema sumnje da će kao istaknuta figura biti i na „Ajbroksu“ s tim što verovatno neće biti dočekan s aplauzima imajući u obzir da je nosio dres naljućeg rivala.

Liverpool FC

Ipak, onaj koji je najveći od svih njih danas  nije među živima, ali i dalje stoji ispred stadiona koji čvrsto odoleva rubu vremena njegovom velikom zaslugom. To je Bil Šenkli. Postao je menadžer kluba 1959. godine dok je Liverpul tavorio u drugoj ligi, a kada ga je napustio 15 godina kasnije stvorio je dominantnu figuru engleskog i evropskog fudbala. Liverpul kakav znamo danas, kao velikana kontinenta i „ostrva“, došao je ponajviše zahvaljujući Šenkliju. Vodio je „crvene“ na čak 783 utakmice pobedivši na enormnih 407 što je gotovo 52 odsto uspešnosti. Impozantno. Šenkli je osvojio 10 trofeja sa Liverpulom, ali tada ih je bilo daleko teže podići, posebno jer je bilo manje utakmica i takmičenja. Od strane „Frans fudbala“ je 2019. godine izabran kao 10. najveći menadžer svih vremena, a šest godina pre od „I-Es-Pi-Ena“ isto.

Tokom njegovih godina bivstvovanja u klubu, na golu je bio legendarni Tomi Lorens. Proveo je čitavih 11 godina na „Enfildu branivši na 390 mečeva za „crvene“. Jedan od najvećih igrača ikada koje je Liverpul imao u svom dresu jeste vezista Grem Sunes. „Ol-raund“ vezista koji je svojim predstavama, liderstvom i ponašanjem zaslužio i kapitensku traku kluba. Pet puta je sa Liverpulom bio šampion Engleske, tri puta je podizao FA kup, a sve to za šest sezona... Deo jedne blistave generacije.

Pamti se i Geri MekAlister uprkos tome što je doveden sa čitavih 35 godina. Mnogi su smatrali da je to greška, ali ispostavio se kao heroj grupe koja je podigla FA kup, Liga kup, UEFA kup i UEFA Superkup tokom 2001. godine! Tu je i Stiv Nikol, jedan od vrednih radnika koje klub nikada neće zaboraviti. Bio je nešto poput Džejmsa Milnera danas. Uvek tu u svojstvu tima. Nastupao je na raznim pozicijama iako mu je primarna bila iza napadača, a ispred veznog reda. Kreativac koji je nazvan „Ćiko“ bio je deo kluba 13 godina i za to vreme pružio 468 partija. Devet osvojenih trofeja, od čega je jedan evropski, a pet šampionskih titula daju mu za pravo da se diči epitetom jednog od čuvenih Škota u Liverpulu.

Među najboljih pet igrača koji su ikada nastupali za Liverpul među navijačima je i Bili Lidel. Igrao je kao levo krilo, odigrao 534 utakmice za klub i postigao 228 pogodaka. Bio je toliko dobar da je ekipa nazivana „Lidelpul“ zbog njegove magije i uticaja koji je imao na igru.

Tokom Šenklijeve ere dominirao je još jedan Škot, a to je Ian Sent Džon koji je sa Rodžerom Hantom kreirao specifičnu vezu straha i trepeta za protivničke odbrane. Sent Džon se pojavio 425 puta u crvenom dresu iz Merzisajda postigavši 118 pogodaka. Tri puta je sa ovim klubom bio prvak Engleske, a pomogao im je i da se iz Druge divizije uzdignu u elitu.

Sve ovo vam kazuje da koliko Liverpul naprosto zavisi od škotskih ljudi. A upravo na „Ajbroksu“ može da zavisi i njihovo dalje učešće u Ligi šampiona. Ako istorija sa ovom zemljom jeste pozitivna, onda će ih sunce i na stadionu Rendžersa ugrejati. Kvota na njihovu pobedu u AdmiralBet je 1.42.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke