Liverpul pokazao stare obrise, "Enfild“ ustao srpskom diplomcu Stefanu Bajčetiću

Autor: Nemanja Janošev
ponedeljak 13.02.2023.
22:52
Izvor: Sportske.net

Partija Liverpula koja obećava, ali i momka koji obećava!

EPA-EFE/PETER POWELL
EPA-EFE/PETER POWELL

Povezane vesti

Fudbaleri Liverpula savladali su Everton sa 2:0 (1:0)  na „Enfildu" u okviru 23. kola Premijer lige.

Imao bi Liverpul težak izbor kada bi mogao da bira protiv kojeg tima će krenuti u ponovni uspon. Bez sumnje, na listi želja našao bi se i Everton. Četa Jirgena Klopa konačno je pokazala obrise one mašinerije iz prethodnih sezona i to protiv gradskog rivala koji je u prošlom kolu lukavo zaustavio lidera Arsenal.

Šon Dajš je pokušao slično i sada. Nije imao Dominika Kalvert-Luina na raspolaganju, pa je šansu dao Simsu koji je sakupio svega 17 minuta u ovosezonskoj Premijer ligi. Znalo se da će vrebati iz prekida, ali i iz kontranapada.

Rano je domaćin uspostavio kontrolu nad utakmicom. Dostizali su posed lopte i iznad 80 odsto, ali nije bilo većih pretnji po gol Džordana Pikforda. Nastupio je 37. minut koji je odveo ovu utakmicu u jednom smeru, a centimetri su delili da bude suprotno. Gosti su izveli korner posle kojeg je junak sa „Gudisona“ u duelu sa Arsenalom Džejms Tarkovski pogodio stativu. Lopta se u nastavku akcije odbila do Nunjeza koji je iskombinovao sa Salahom i potom kao brzi voz krenuo u kontru sa još četvoricom saigrača. Za desetak sekundi je bio kod šesnaesterca rivala uputivši pas ka Salahu koji postiže vodeći pogodak, svoj prvi još od Boksing deja. Pikford mu je malo olakšao posao budući da je krenuo ka Kodiju Gakpu koji je bio iza Egipćanina.

Od tog momenta i Everton je „pao“ u svakom smislu. Koncentracija im nije bila više na istom nivou, dok su u ofanzivi bili letargični što je s početkom drugog poluvremena pomoglo Liverpulu. Endi Robertson je povukao novu kontru ušavši u sredinu, proigrao je Salaha, a ovaj Arnolda desno koji je na drugoj stativi pronašao Kodija Gakpa. Napadač postavlja stopalo za 2:0 i svoj prvenac.

Holanđanin je bio vrlo dobar na današnjoj utakmici odigravši tako svoje najbolje minute u dresu kluba koji je pojačao u januaru. Izostao je pogodak Darvina Nunjeza koji je imao dve solidne šanse. Ništa epohalno ovog puta nije promašio i takođe je odigrao zavidan meč.

Ipak, onaj koji se zaista posebno mora istaći jeste Stefan Bajčetić. Imao je nešto slobodniju ulogu budući da su Henderson i Fabinjo vrlo dobro pokrivali prostor, pa je dolazio do izražaja. Njih dvojica su ga usmeravali, a on je dobijao duele, sjajno markirao teren i protivničke fudbalere, „čistio“ i sekao lopte, te imao progresivne pasove. Sve što bi vezista i trebalo da radi. To mu je, naravno, obezbedilo stajaće aplauze „Enfild rouda“ kada je izašao i slobodno se može reći diplomu studija. Za ostale titule pokraj svog imena moraće još mnogo da uči. Srbin je, to mu niko ne može oduzeti, ali za koju će zemlju zaigrati, to je na njemu da odabere.

Za Liverpul je takođe bilo bitno da su se na ovom susretu vratili Dijogo Žota i Roberto Firmino.

Nisu primili gol, preskočili su Čelsi na tabeli, ako im je za ikakvu utehu, pa trenutno zauzimaju poziciju broj devet. Everton ostaje u zoni ispadanja i bodove će morati da traži na nekim drugim mestima.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke