Liverpul - sreća ili umeće ili oba? Kako su "crveni" došli do trofeja u najboljem meču bez golova ikad?

Autor: Nemanja Janošev
ponedeljak 28.02.2022.
10:17
Izvor: Sportske.net

Ukoliko niste, obavezno pogledajte ovaj susret!

EPA-EFE/ANDY RAIN
EPA-EFE/ANDY RAIN

Povezane vesti

Fudbaleri Liverpula su prošle večeri osvojili svoj rekordni, deveti trofej Liga kupa Engleske u istoriji savladavši Čelsi na penale.

Ukoliko ste gledali "večiti derbi", a velika većina domaće javnosti jeste, propustili ste atomski fudbal na "Vembliju". Naravno, ukoliko imate opciju da vratite i pogledate meč, preporučujemo da to i učinite, jer, utakmica finala Liga iliti Karabao kupa između Liverpula i Čelsija razlikovala se od ostalih bitaka za trofej na koje smo navikli.

Timovi se obično povuku, previše taktiziraju i čekaju grešku protivnika. U ovom finalu, toga nije bilo. Čelsi i Liverpul su konstantno napadali, stvarali šanse, postizali golove, a podatak da ih je ponišeno čak četiri dovoljan je pokazatelj da se igralo ofanzivno. Tri od ta četiri pogotka poništena su Čelsiju, od čega jedan o kojem se mnogo diskutovalo. Bio je to gol Romelua Lukakua, a ofsajd je nemoguće videti bez video-asistencije.

Liverpul je svoju poslednju liniju držao vrlo visoko, što je ostavljalo prostora brzim napadačima Čelsija da napadaju prazan prostor. Oni su to dobro činili, odnosno, imali su jasnu smernicu kako bi to trebalo da rade, ali egzekucija je izostala, barem ona regularna. Kvivin Keleher je bio maestralan na golu sprečivši prvobitno Kristijana Pulišića da rano donese prednost "plavcima", a kasnije su promašivali Manut (dva puta kolosalno), Haverc, pa i Lukaku... Čelsijevi fudbaleri su bili uhvaćeni u ofsajdu čitavih sedam puta. Liverpulovi, poređenja radi, jednom i upravo im je tada poništen pogodak. Virdžil van Dajk je bio u nedozvoljenoj poziciji i uticao je na kretanje Risa Džejmsa, a u nastavku akcije je Žoel Matip zatresao mrežu impresivnog Mendija.

Bila je ovo utakmica u kojoj je svako mogao da pobedi i iz kojeg god stanovišta gledali - ne bi bilo nezasluženo ni da je Čelsi uzeo trofej. Dva tima su bila gotovo izjednačeno perfektna do penala koji je izveo Kepa i poslao loptu nebu pod oblake. Ostaje nedoumica da li je Tomas Tuhel morao da ubacuje Španca da brani jedanaesterce uprkos izuzetnoj partiji Mendija tokom meča.

U svakom slučaju, Liverpulov rizik sa visokom odbranom se isplatio. Luis Dijaz je još jednom prikazao da će biti vanserijsko pojačanje ekipe Jirgena Klopa i kada poboljša realizaciju, tim sa "Enfilda" će dobiti ubitačnog napadača, a nije daleko od toga. Junak meča je svakako Kvivin Keleher, koji je branio najveći broj mečeva za "crvene" u Liga kupu. Nije ga bilo samo u dva navrata kada je bio povređen i tada su među stativama stajali Alison i Adrijan. Klop mu je verovao i želeo da ga nagradi što mu se isplatilo.

Februar mesec, prvi trofej za Liverpul od, kako reče Van Dajk, mnogih koji mogu da dođu, a u opticaju su još tri (Premijer liga, FA kup i Liga šampiona), prema tome, neka igre počnu!

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke