Liverpul vs VAR

Autor: Nemanja Janošev
utorak 25.05.2021.
11:47
Izvor: Sportske.net

Tehnologija se okomila na "crvene".

EPA-EFE/Peter Powel
EPA-EFE/Peter Powel

Povezane vesti

Video tehnologija za pomoć sudijama (VAR) ove sezone je izazvala mnogo bure, posebno u Engleskoj.

Bilo je nekolicina diskutabilnih odluka, gotovo da nema ekipe koja nije bila oštećena za milimetarski ofsajd, ne dosuđen ili dosuđen prekršaj... Međutim, prema statistici, niko nije prošao gore od Liverpula.

U turbulentnoj sezoni okovanoj povredama, Liverpul je uspeo da završi na visokom trećem mestu nakon raspleta u poslednjem kolu. Možda bi Klopov tim imao i neki bod više da su odluke donesene posle gledanja VAR snimka bile ispravnije.

Istraživanje je sproveo "ESPN", sudije su 13 puta preinačile svoju odluku u korist drugog tima koji je bio na suprotnom kraju terena protiv Liverpula. To je najviše u Premijer ligi, a drugo mesto zauzima Totenhem, sa tri manje.

Najviše "VAR incidenata" bilo je upravo na utakmici Liverpula, kojem je gol poništen u sedam navrata (najviše u ligi). Tehnologija im nije dodelila niti jedan penal, a tri su dobili njihovi rivali.

Sudijske odluke su bile upitne u slučajevima kada je ofsajd dosuđen u Mersisajdskom derbiju. Tada je Sadio Mane, navodno, bio u nedozvoljenoj poziciji pre gola Džordana Hendersona, koji bi bio pobedonosni za Liverpul da je priznat.


Jedna od spornih situacija vezana je i za meč između Lestera i Liverpula u prvom delu sezone koji je pripao "lisicama" posle preokreta. Gol Džejmsa Medisona je, prema mišljenju stručnjaka, trebalo da bude poništen zbog nedozvoljene pozicije nekoliko saigrača.


Sa VAR tehnologijom najbolje su prošli Brajton, Fulam, Lester i Mančester junajted, koji su se devet puta našli na "srećnijoj strani".

Engleske sudije su ove sezone pokazale da su jedne od lošijih u Evropi, gledajući sveukupne odluke, te da tačan sistem VAR tehnologije u ovoj zemlji nije definisan na pravi način. Tako recimo, se na jednom meču svira penal za jednu situaciju, a na drugoj utakmici, za istu stvar, arbitar odmahne rukom i posle asistencije tehnologije...

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke