Liverpulu drama na "Vembliju"!

Autor: Lazar Nikolić
subota 14.05.2022.
20:38
Izvor: Sportske.net

Grk doneo trofej "Redsima".

EPA-EFE/NEIL HALL
EPA-EFE/NEIL HALL

Povezane vesti

Liverpul je pobedio Čelsi i osvajio FA kupa. "Redsi" su pobednici jubilarnog 150. najmasovnijeg takmičenja na svetu. Nakon 120 minuta napetog finala i penal drame, Kostas Cimikas je doneo trofej ekipi Jirgena Klopa. 

Ovo je drugi trofej u sezoni za Liverpul, a u igri su još dva. Na večnoj listi osvajača FA kupa "Redsi" su se izjednačili sa Čelsijem sa osam trofeja. Tako je Jirgen Klop postao prvi nemački trener sa trofejom FA kupa Engleske.

Liverpul je bio bolji rival na startu meča. "Redsi" su odlično koristili brzinu Luisa Dijaza koji je po levoj strani nekoliko puta sjajno prošao pored Čalobe. Upravo je Kolumbijac imao prvu veliku priliku na utakmicu u devetom minutu, izašao je sam ispred golmana Mendija, ali je Senegalac odlično odbranio i sačuvao mrežu Čelsija.

Ekipa Tomasa Tuhela prodisala je nakon uvodne incijative Liverpul. "Plavci" su imali dve odlične šanse u razamaku od samo pet minuta. Prvo je u 23. minutu Pulišić pogodio stativu, da bi pet minuta kasnije Alonsov udarac iz blizine sjajnom intervencijom odbranio Alison.

Težak udarac ekipa Jirgena Klopa doživela je u 31. minutu kada je Mohamed Salah zbog bolova u preponi morao da napusti igru, a umesto njega je ušao Žota. Na sreću navijača Liverpula čini se da povreda Egipćanina nije teže prirode i treba ga očekivati u finalu Lige šampiona 28. maja protiv Reala.

Čelsi je furiozno ušao u drugo poluvreme. U prva dva mnuta nastvka propustili su dve sjajne prilike da povedu. Raspoloženi Markos Alonso promašio je i drugu izglednu šansu u finalu. Minut kasnije Pulišić je testirao Alisona, koji još jednom brani.

Ove šanse probudile su četu Jirgena Klopa, pa su "Redsi" uzvratili preko Žote, Portugalac je dva puta bio blizu gola, ali su centimetri bili na strani Čelsija.

U finišu utakmice u 82. i 83. minutu Liverpul baš nije imao sreće. Stativu je najpre pogodio Dijaz, a onda je Robertson propustio najbolju šansu na utakmici. posle sjajnog centaršuta Milnera škotski levi bek je iz neposredne blizine loptu, umesto u go, zakucao u stativu.

"Hladan znoj" oblio je navijače Liverpula kada su videli da Jirgen Klop menja Van Dajka pre početka produžetaka. Matip je zamenio Holanđanina, da li je u pitanju povreda, zamor ili taktička odluka menadžera Liverpula saznaćemo nakon meča.

U produžecima nije bilo mnogo uzbuđenja, obe ekipe bile su skoncentrisane na odbranu svog gola, rizik je bio sveden na minimum, kao da su obojica menadžera prihvatili da penali odluče o osvajaču trofeja. To se i desilo.

Prvi je šutirao Markos Alonso i pogodio, isto je u prvoj seriji učinio i Džejms MIlner. Kapiten Čelsija Sezar Aspilikueta promašio je u narednoj seriji, to je iskoristio Tijago Alkantara i doveo svoj tim u prednost. Treći penal za "Plavce" šutirao je Ris Džejms i rutinski pogodio, siguran za Liverpul bio je Firmino. Četvrtu seriju otvorio je Ros Barkli i poravnao na 3:3, prednost Liverpulu vratio je Trent Aleksander-Arnold. U petoj seriji Žoržinjo je pogodio, a onda je Mendi odbranio penal Sadiju Maneu i ostavio Čelsi u igri. "Plavci" su poveli golom Hakima Ziješa, a onda je Žota spasio Liverpul poraza. Mejson Maunt je promašio u sedmoj seriji, pa je Liverpul opet imao penal za trofej. Kostas Cimikas je pogodio i doneo pehar u Liverpul.



Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke