LN - Preozbiljna Švajcarska slavila u Španiji, Portugal brutalan u Pragu!

Autor: Mladen Heleta
subota 24.09.2022.
22:39
Izvor: Sportske.net

Snažan tim je rival Srbije na Svetskom prvenstvu.

EPA-EFE/JEAN-CHRISTOPHE BOTT
EPA-EFE/JEAN-CHRISTOPHE BOTT

Povezane vesti

Fudbaleri Švajcarske pobedili su Španiju u Saragosi sa 2:1, dok je Portugal u Pragu bio bolji od Češke rezultatom 4:0, u petom kolu grupe 2 u A diviziji Lige nacija.

To znači da će se Portugal i Španija u utorak u Bragi boriti za prvo mesto i plasman na završni turnir, dok će Švajcarska i Češka igrati za opstanak u najjačoj diviziji u Sent Galenu.

Portugal ima deset bodova, Španija osam, Švajcarska šest, a Češka četiri.

Švajcarci su na kultnoj "La Romaredi" potvrdili da su mnogo ozbiljan tim i da Srbiju očekuje jako težak posao na Mundijalu. 

Španija je imala posed na pogon Barseloninog veznog reda, ali je Švajcarska bila konkretnija, opasnija i njena pobeda je apsolutno zaslužena. Gosti su odigrali savršeno i strahovitim presingom obesmislili španski posed. Da su Šaćiri i Embolo bili malo prisebniji, trijumf je mogao da bude i ubedljiviji.

Poveli su gosti u 21. minutu. Vargas je izveo korner sa leve strane, a štoper Mančester sitija Akanđi bio najbolji u skoku i glavom savladao Simona.

Šaćiri je propustio kolosalnu priliku na početku drugog poluvremena, a Španija je ubrzo izjednačila na 1:1. Asensio se u 55. minutu briljantno oslobodio čuvara i još lepše proigrao Đordija Albu. Usledio je perfektan udarac zapostavljenog levog beka Barselone iz punog trka i spasa golmanu Zomeru nije bilo.

Samo tri minuta kasnije novi šok za špansku publiku. Ponovo je Vargas iz kornera sa leve strane gađao Akanđija, ovaj je zakačio loptu, a najprisebniji u petercu bio je Embolo, za 1:2.

Ovo je prva pobeda Švajcarske na tlu Španije, a tek druga u 25 međusobnih duela ovih selekcija. Španija je doživela poraz na domaćem terenu nakon četiri godine.

Portugal je surovo pokorio Prag i prikazao fudbalskom svetu neverovatan napadački potencijal sa postavom u kojoj su se našli Ronaldo, Rafael Leao, Bernardo Silva i Bruno Fernandeš.

Zanimljivo je da je, pored ove četvorice, briljirao desni bek Dalot, dvostruki strelac.

Prvi gol je dao u 33. minutu, na pas Rafe Leaa. Na 0:2 je povisio Bruno Fernandeš u drugom minutu sudijske nadoknade prvog poluvremena.

Igrao se 52. minutu kada je proradila kombinacija iz Mančester junajteda. Bruno Fernandeš je asistirao, a Dalot sjajnim šutem sa 20 metara pogodio, za 0:3.

Konačnih 0:4 je u 82. minutu postavio Žota, na dodavanje Ronalda.

Sudija u Pragu je bio naš Srđan Jovanović. On je u poslednjim sekundama prvog dela domaćem timu dosudio penal, koji Šik nije uspeo da pretvori u gol.

Пласман обезедио SofaScore

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke