LN - Nešto je trulo u državi Francuskoj, sudija pomogao Hrvatima protiv svetskog prvaka

Autor: Nemanja Janošev
ponedeljak 13.06.2022.
22:40
Izvor: Sportske.net

Hrvatima pobeda u zemlji prvaka sveta.

EPA-EFE/Mohammed Badra
EPA-EFE/Mohammed Badra

Povezane vesti

Fudbalska reprezentacija Hrvatske savladala je Francusku u Sent Deniju sa 0:1 (0:1) u utakmici četvrtog kola Lige "A" Lige nacija.

Dobrom defanzivom i hladnom glavom Luke Modrića, Hrvati su došli do velikog podviga u jednoj vrsti reprize finala Svetskog prvenstva od pre četiri godine. Na neki način su se "osvetili", ali ruku na srce, uz dirigentsku palicu glavnog arbitra Orela Grinfelda koji je imao nekoliko krajnje diskutabilnih i čudnih odluka.

Dosudio je Izraelac penal za Hrvatsku u petom minutu i to nakon, pomalo smešnog pada Antea Budimira kada je Ibrahima Konate naslonio ruku na njegova leđa bez ikakve upotrebe sile. Budimir je pao kao pokošen što je bilo dovoljno Grinfeldu da dosudi penal uz veliku pobunu domaćih i njihovih navijača. Luka Modrić je bio precizan, iako je Majk Menjon imao loptu na ruci.

Potom se dogodilo još nekoliko detalja na štetu Francuske. Konkretno, u jednom od svojih karakterističnih prodora sa svoje polovine, Kilijan Mbape je nanizao nekoliko hrvatskih igrača, da bi potom bio srušen sa leđa za jasan žuti karton. Pogađate - Grinfeld nije svirao ni prekršaj! Besneli su Francuzi u još nekoliko navrata, a on im je delio kartone za svaku agresivniju reakciju. Prvaci sveta bili su dominantniji tim. Konstantno su pritiskali rivala i pretili, pre svega, preko Kilijana Mbapea koji je imao nekoliko izglednih šansi, ali Ivušić je bio odličan na golu naših komšija. Čak je izrastao u junaka odbranivši stopostotnu priliku Karimu Benzemi. I za defanzivu gostiju se može dati po koja pohvalna reč budući da su bili na zadovoljavajućem nivou, ali gorak ukus ove pobede svakako ostavlja sudijski kriterijum koji nije bio ujednačen.

Ono što je takođe još jednom bilo upečatljivo jeste ne baš idealna saradnja Karima Benzeme i Kilijana Mbapea, kao i nedostatak opcija Didijea Dešana na desnom beku gde je večeras igrao štoper Žil Kunde. Francuzi tako nakon četiri odigrane utakmice nemaju nijedan trijumf, uz samo dva osvojena boda što ih stavlja na poslednje mesto na tabeli.

U istoj grupi, Danci su sa sigurnih 2:0 golovima Vinda i Skov-Olsena pobedili Austriju i tako ostali na čelu tabele.

Ranije tokom dana odigrane su i utakmice u Ligi "C". Kazahstanci blistaju sa još jednom pobedom nad Slovačkom, ovog puta od 2:1 i sada imaju 10 poena posle četiri odigrane utakmice. Azerbejdžan je sa 2:0 savladao Belorusiju

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke