Lokalpatriota Rafa Nadal

Autor: Milovan Longinov
subota 13.04.2024.
11:30
Izvor: Sportske.net

Uvek u službi rodnog mesta.

Povezane vesti

Možda je u simbiozi sa Florentinom Perezom i madridskim Realom čitav svoj život i to nikada nije krio, ali Rafael Nadal je, delom, lokalpatriota. Lepo je biti lokalpatriota bilo gde, ali možda je najlepše to biti na Majorci.

Iako je Majorka pre nedelju dana doživela najveći uspeh u poslednje dve decenije odigravši finale Kupa kralja koje su izgubili od Atletik Bilbaa, Rafael Nadal je nekako uvek bio tu, u senci. Pa čak i to subotnje veče na „Kartuhi“, sa sve šalom kluba iz grada koji mu je podario sve. Iako je osvedočeni „madridista“, bez Rafe Nadala možda i ne bi bilo današnje Majorke. Vicešampiona Kupa kralja, što i nije neki epitet, ali ako se uzme u obzir da su se u elitni rang vratili 2021. onda svakako jeste paragraf u istorijskim spisima kluba.

Bila je to 2010. godina. Majorka je sezonu završila na visokom petom mestu, ali učešće u Ligi Evrope odbijeno je od strane UEFA usled finansijskih poteškoća sa kojima se klub suočavao. To, međutim, nije naišlo na odobravanje UEFA da primi Majorku u drugo po redu najjače evropsko klupsko takimčenje i tim sa najvećeg ostrva Baleara nije učestvovao u evrokupovima te sezone. U to doba, tada poletni Rafa ušao u Majorku kupivši 10 odsto procenata kluba za 2.000.000 evra. Dugovanja su iznosila preko 70.000.000, pa je on zajedno sa svojim ujakom i legendom Barselone i selekcije Španije Migelom Anhelom Nadalom otkupio taj procenat u klubu. Njegov ujak je preuzeo ulogu asistenta trenera čuvenog Mikaela Laudrupa.

Čast je biti u prilici da pomognem Real Majorci. Pomoći ću na bilo koji način. Ponosan sam što ću biti u prilici da radim sa lokalcima i vrlo sam srećan što imam nekog poput Mihaela Laudrupa uz sebe što će popraviti sliku kluba“, poručio je Rafa posle imenovanja za novog manjinskog vlasnika.

Majorka je sezonu završila na visokom petom mestu, ali učešće u Ligi Evrope odbijeno je od strane UEFA usled finansijskih poteškoća sa kojima se klub suočavao. To, međutim, nije naišlo na odobravanje UEFA da primi Majorku u drugo po redu najjače evropsko klupsko takimčenje i tim sa najvećeg ostrva Baleara nije učestvovao u evrokupovima te sezone.

„Ako striktno gledamo u kriterijum kojim operira UEFA, evropska takmičenja su onda dostupna za samo dva ili tri kluba jer su svi ostali takođe u dugovima“, rekao je Nadal posle zvanične odluke Evropske kuće fudbala.


Rafa Nadal je prodao deonice kluba kroz jednu godinu i to nemačkom biznismenu Ucu Klasenu, a Majorka je od tada postala uglavnom drugoligaš, uz izuzetak da su sezonu 2017/18 proveli u trećoj ligi po prvi put od 1981. godine. Brzo su se vratili natrag i plesali izmeđiu Primere i Segunde. Danas su stabilan prvoligaš. Vratićemo se neposredno pre prodaje, budući da postoje razlozi zbog kojih se to dogodilo. Naime, on i njegova porodica se nisu slagali sa potezima većinskih vlasnika koji su otpustili Mihaela Laudrupa tvrdivši da je to oštetilo ugled kluba. Tako je iz Izvršnog odbora Majorke izašao predstavnik porodice Nadal – Fernando Martos. Porodica Nadal je tada po prvi put ozbiljno razmišljala da napusti organizaciju i čak je jedan deo familije bio protiv Migela Anhela Nadala koji je preuzeo funkciju privremenog trenera u tom momentu.

Ubrzo je Hoakin Kaparos seo na klupu ekipe, a zatim je došlo i do kraja boravka ove poznate španske porodice u klubu. Migel Anhel Nadal je tada ostvario jedini trenerski posao u karijeri. O igračkoj je zaista suvišno pričati, budući da je bio deo čuvenog Barseloninog tima pod Johanom Krojfom devedesetih. Nosio je dres Katalonaca u skoro 300 mečeva, osvojio prvu titulu Kupa evropskih šampiona za klub. Branio je i boje Majorke, učinio je da se porodica podeli, kako tokom tih funkcionerskih dana, tako i iz navijačke perspektive jer je familija Nadal uglavnom naklonjena Realu. No, dobar deo simpatiše Barsu upravo zbog Migela Anhela. Trenerska karijera, osim kada je zajedno sa porodicom pokušao da spasi Majorku, nije mu bila uspešna.

Nekada prvi teniser sveta je čest i rado viđen gost na Majorci iako obožava da obitava i u Madridu. Mislim se, ko ne bi često odlazio na Majorku... U poslednje vreme se može videti kako posmatra utakmice na „Paisu“, skoro je promovisao i dres Majorke... Elem, Rafa je i 2018. godine pokazao privrženost zajednici. Kada su Majorku na jesen 2018. godine pogodile poplave, on je ponudio svoju tenisku akademiju za utočište ljudima kojima je bio neophodan smeštaj, a nije oklevao ni da izađe na ulice grada ne bi li pomogao da se voda i blato uklone iz domova pogođenih vremenskim nepogodama.

 

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke